onsdag 22. november 2017

"Dustedagboka 12" av Rachel Renée Russell

Dustedagboka 12
- Nedtegnelser fra en hemmelig kjærlighetskatastrofe - NOT!
Rachel Renée Russell
Barnebok, 9-14 år
266 sider
Oversatt av Kirsti Vogt, MNO
Kagge Forlag
2017

Rachel Renée Russell er forfatteren bak bestselgerserien Dustedagboka og den nye bestselgerserien Max Uflaks.

Bøkene hennes er trykket i trettiseks millioner eksemplarer over hele verden og er oversatt til trettisju forskjellige språk.

Hun liker å jobbe sammen med døtrene sine, Erin og Nikki, som hjelper henne med å skrive og illustrere bøkene.

Rachel har dette å si til verden: "Husk at du alltid må vise fram dusten i deg!"

I Nikki Maxwells nyeste dagbok går det mot slutten av skoleåret på Westchester Country Day ungdomsskole, og Nikki funderer over hvor hun skal tilbringe sommerferien. I tillegg står hun overfor en uventet kjærlighetskatastrofe. Det er

nemlig en ny gutt på skolen - Andrè, en kjekk utvekslingselev fra North Hampton Hills - som er interessert i Nikki. Men det siste hun vil gjøre er å såre Brandon Roberts. Det hele koker ned til en stor beslutning som Nikki må ta, og et drama som hun aldri tidligere har stått overfor. Dessuten er MacKenzie Hollister tilbake på skolen. Kan det være hun som poster de ekle innleggene på sosiale medier?

"Dustedagboka 12" er som de foregående bøkene i serien, skrevet på linjepapir med mange morsomme tegninger spredt mellom den forholdsvis hurtig leste teksten. Boken er skrevet med et lettforståelig språk og den illustrerte dagboksformen gjør den rask å lese. Selv om vi nå har nådd den tolvte delen i serien, fortsetter den å være underholdende og fylt med mange nye pinlige situasjoner.

Historien har både driv og energi som jeg tror vil appellere til unge som ikke er så glade i å lese. Den er dessuten skrevet med den samme følelsen av hvordan et barn i grunnskolen tenker, og er full av treffsikre, artige og sjarmerende illustrasjoner. Det er veldig mange OMG! og AAAAAAAAHHHH!!, men jeg tror at forfatteren har blitt inspirert av sine egne barn, og at hun har en meget god innsikt i hvordan barn i denne alderen faktisk tenker og uttrykker seg.

Det er lett å kjenne seg igjen i en ung jentes følelsesmessige berg- og dalbane, der raske skift mellom glede og uro, forlegenhet, feil og suksesser, er viktige ingredienser. Det som for mange voksne er bagateller, kan få enorme proporsjoner i Nikkis liv, akkurat som det var da man selv var fjorten år gammel, da et blikk ikke bare var et blikk, men så mye mer. Nøyaktig hva det betydde var på den annen side, ofte uklart.

Historien kommer for øvrig virkelig til sin rett når den kombineres med forfatterens svært så sjarmerende illustrasjoner. Alt er skildret med en stor porsjon humor.

Jeg synes dette er en veldig morsom bok, og at det er lett å føle for Nikki, hvis liv noen ganger synes å være som den ene pinlige katastrofen etter den andre. Men som vanlig ordner alt seg til sist, uansett hvor mørkt vår heltinnen synes det hele kan være.

"Dustedagboka 12" kan for øvrig leses uten å kjennskap til de foregående bøkene i serien.

Bøkene om Nikki bør være den perfekte inngangsporten til lesing. Kombinasjonen av barnebok og tegneserie er nemlig genial.

Jeg vil anbefale denne boken, spesielt til dem som har lest de andre bøkene i Dustedagbok-serien!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar