lørdag 24. mai 2025

"Nils non grata" av Iben Akerli

Nils non grata
Iben Akerli
Barnebok, 9-12 år
197 sider
Aschehoug
2025

Iben Akerlie (f.1988) er utdannet spesialpedagog, men har jobbet som skuespiller og forfatter. Hun brakdebuterte med "Lars er lol" i 2016. En bok som ble en stor bestselger og vant flere priser, blant annet Arks barnebokpris samme år. I 2019 utkom "Kjempefesten", illustrert av Inga H. Sætre. I 2022 kom "Sommeren alt skjedde" og i 2025 "Nils non grata", også en roman for barn fra ca. 9 år og oppover.

Tolv år gamle Nils Hansen har byttet skole hele åtte ganger. Vanligvis har han begynt på en ny skole midt i skoleåret. Det har kun skjedd to ganger, at det har vært tilfellet etter en sommerferie.

Det er morens skyld at han hele tiden må bytte skole. Hun er nemlig frilanser i teatermiljøet, og hver gang hun bytter jobb, må de flytte. Men Nils tror det egentlig handler om at hun ikke vil være for lenge på ett sted.

Nils har bestemt seg for at han denne gangen skal bli populær på skolen. Å være populær er en fordel når man er så kort tid på steder som det Nils er. Da blir alt morsommere, og han føler seg mindre ensom.

Selv om Nils aldri har vært noe spesielt populær noen av stedene der han har bodd, har han en viss formening om hvordan han blir det. Dessuten har han, i følge ham selv, en magisk evne til å skjønne hvem som er populære, og hvem som ikke er det. Bruno, en av guttene i den nye klassen, er eksempelvis ikke spesielt populær.

Nils er derfor flink til å finne på skrøner, og han gjør det ofte. Selv om moren har sagt at lyving kan føre til uante konsekvenser, skjer det likevel av og til bare automatisk. Nils mener at det er så mye lettere å lyve, når han uansett skal flytte igjen. Da er det nemlig ikke så farlig at det han forteller, er sant eller ikke. Især hvis sannheten er kjedelig.

Blant annet har han fortalt de i den nye klassen at han i løpet av sommeren har vært i Amazonas fordi faren hans bor det, noe som selvsagt ikke er sant. Nils har aldri vært utenfor Norges grenser, og han har heller aldri møtt faren sin. Han vet ikke engang om han lever eller ikke.

Allerede første skoledag, blir han invitert til bursdagsfest hjemme hos Mia, en av jentene i klassen. Nils gleder seg sykt mye.

Men da hele den nye klassen må ta støyten for at han uforskyldt klarer å knuse frontruten på en bil, på Mias fest, blir han non grata. Og det betyr uønsket, altså det stikk motsatte av populær.

Det går heller ikke så bra med Nils på hjemmefronten, især da han får rede på at moren er i ferd med å utvikle et forhold til Tormod, som er far til Carmen i klassen. 

Men som kjent kan trøbbel åpne for uante muligheter, og han har i hvert fall én kompis igjen, nemlig Bruno som bor i samme blokk som Nils.

"Nils Non Grata" er en uimotståelig og herlig bok om outsideren Nils Hansen.

Hovedperson og jeg-forteller Nils er tolv år og bor alene med moren sin. Han har helt vanlige, gjenkjennelige problemer, som det å vokse opp med en enslig forelder og det å bli godtatt på et nytt sted i en gruppe som nær sagt ikke bryr seg om hans eksistens. Men Nils har store drømmer og stå-på-vilje og tilsynelatende selvtillit nok til å forfølge dem.

Livet har en tendens til å by på hindringer, og det er tilfellet for Nils også. Som en typisk tolvåring er han veldig fokusert på sine egne behov, og noen ganger glemmer han litt menneskene han bryr seg om, selv om han egentlig har hjertet på rett sted og absolutt ikke er likegyldig overfor moren og venner. Nils er bare så ekstremt fokusert. Selv når han møter motstand, sakker han ikke farten i mange sekunder. Det går så fort, og noen ganger litt for fort, fordi han ikke alltid har tid til å tenke gjennom handlingene sine, og det skaper problemer for ham og mye underholdende kaos underveis i historien.

Jeg ble i hvert fall fullstendig sjarmert av Nils, hvis store selvtillit slett ikke er i harmoni med den gode gamle Janteloven.

Bokens andre karakterer og interaksjonen dem imellom, er også godt beskrevet. Blant annet synes vennskapet mellom Nils og Bruno å være basert både på en slags gjensidig forståelse og på følelsen av å være annerledes. 

Boken fokuserer på vennskap og hverdagsproblemer og er fortalt på en måte som appellerer til de fleste lesere fra ca. 9 år.

Iben Akerlis tekst er dessuten full av morsom og troverdig eksplosiv dialog som ser ut til å ha kommet rett ut av munnen til en gutt på Nils' alder.

Boken er forholdsvis rask å lese, men selv om den ikke er veldig lang, klarer den likevel å formidle mange følelser. Følelser som fremheves av den kreative og livlige ordningen av ordene på sidene. Nils lyser opp sidene, du kommer inn under huden hans, og du føler forvirringen hans og trangen til å passe inn og gjøre alt riktig, og hvor vanskelig det kan være.

"Nils Non Grata" er en velfortalt bok, skrevet direkte til målgruppen, altså de i alderen 9-12 år. Og språket er lettlest, men absolutt ikke uinteressant, og det er derfor lesingen uunngåelig drives fremover. Jeg trengte hele tiden å vite hva som ville skje med Nils. Og dette selv om jeg leste en bok som på papiret er mer rettet mot enn helt annen aldersgruppe enn min egen.

Jeg var med andre ord fanget fra start til slutt, og fikk følelsen av å ha tilbrakt tid i godt selskap. Og slike opplevelser bør absolutt ikke undervurderes. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar