fredag 13. januar 2023

"Kokain" av Pascal Engman

Kokain
Pascal Engman
Krim/Thriller
543 sider
Oversatt fra svensk av Inge Ulrik Gundersen
Gyldendal Norsk Forlag
2023

Pascal Engman (f. 1986) er forfatter og journalist. Han har på kort tid blitt en av de mest leste svenske forfatterne i sin generasjon. Siden debuten "Patriotene" (norsk utgave 2018) har han blitt hyllet av kritikere for sin skarpe observasjonsevne og tydelige samfunnskritikk.

Serien om Vanessa Frank er under utgivelse i 12 land og er solgt i over 200 000 eksemplarer i Sverige. I Vanessa Frank-bøkene fokuserer Engman på samfunnsaktuelle utfordringer som høyreradikale, incels, islamister og gjengkriminalitet.

"Kokain" er den fjerde boken med politietterforsker Vanessa Frank, og den kan leses uavhengig av resten av serien.

Det er en svært dyster, men ekstremt spennende historie som Pascal Engman har skrudd sammen i "Kokain". Handlingen settes i gang når en mann blir funnet død på en øy i nærheten av Norrtälje. Ikke lenge etterpå, i det samme området, blir brune pakker på størrelse med mursteiner skylt opp på land av bølgene. En analyse viser at de inneholder kokain av høy kvalitet, som ikke er utspedd.

Noen hundre meter utenfor øya, finner dykkere et havarert enmotorsfly, et Cessna Caravan. Flyet antas å ha blitt brukt til smugling av narkotika.

Narkotika er stockholmgjengenes hovedinntektskilde, og hvis de har funnet en ny måte å smugle kokainet inn i landet på, er det veldig interessant for politiets etterforskere.

De to forstadsgjengene Ulvene og YBT kjemper om kontrollen over den lukrative narkotikahandelen i Stockholm. Og det fører til vold, grovere og mer hensynsløs vold enn man har sett før. 

I en av de mest belastede bydelene, finner en brutal henrettelse sted på åpen gate, foran manges åsyn. Men ingen av vitnene tør å snakke med politiet. 

Politietterforsker Vanessa Frank blir satt til å etterforske drapet og blir dratt inn i gjengenes voldelige maktkamper. 

Fatou Diop, eieren av en lokal dagligvarebutikk, lever i skyggen av brutaliteten som truer lokalsamfunnet, og hun har gang på gang blitt tvunget til å lukke øynene for det som skjer. Men når farene kommer for nær familien hennes og den forretningen hun med stolthet har bygget opp, må noen trekke en grense et sted for hva man skal finne seg i.  

Pascal Engman har nok en gang skrevet en meget god spenningsroman, og i mine øyne rangerer han klart som en av de absolutt beste innen sjangeren. Historien er først og fremst spennende, men den gir også rom for menneskelige aspekter som hat, kjærlighet, makt, avhengighet, misbruk og mye mer.

Engman er en forfatter som ikke vegrer seg for å skrive om vanskelige tematikk, som narkotika- og voldskriminalitet.

Han beskriver samfunnet vi lever i med skarphet og han gir følelsen av å være ekstra oppmerksom på problemene.

Engmans bøker og handlingen i dem er alltid svært alvorlige. Og uten å gi for mye bort, holder han ikke tilbake med å la folk dø. Også de kjæreste og de nærmeste.

For øvrig er beskrivelsene av de involverte aktørene mesterlige og gjør et stort inntrykk.

Her er kriminalitet, her er muskler, her er det mengder av stoff, og et rett på og hardt språk som matcher innholdet. Når det er sagt, er Engmans persongalleri likevel svært menneskelig og nyansert. Karakterene både lever og ånder, og samtidig er hans skildring av Stockholms belastede bydeler og livet der ekstremt overbevisende.

Hovedpersonen er den førtifire år gamle politietterforskeren Vanessa Frank. Samtidig som at hun bokstavelig talt blir kastet ut i en brennende krig, må hun samtidig forsøke å finne sin rolle som fostermor for tenåringen Celine. 

Parallelt skildres livet som ung kriminell fra perspektivet til blant andre Said Abdullahi og Kemal Hariri, og hvordan deres streben etter å klatre i hierarkiet av kriminelle nettverk ikke bare har ødeleggende konsekvenser for dem selv og deres familier, men samfunnet for øvrig. 

Det fungerer perfekt å la karakterene i romanen representere hver sin motpol i det svenske samfunnet.

Språkmessig er Engman akkurat så potent som det sømmer seg i en hardtslående roman, som likevel på ingen måte er ufølsom.

Forfatteren evner å skape et intenst og medrivende drama, og jeg synes at han lykkes godt med å bruke thrillersjangerens grunnregler for å bygge opp spenningen.

Romanen er nemlig stram i komposisjonen, med de svært korte kapitlene som ofte avsluttes med en cliffhanger. Spenningsnivået holdes også oppe gjennom hele boken. Og samtidig klarer Engman å tilføre handlingen noen overraskelser underveis.

Boken gir i tillegg stoff til ettertanke om Sverige i dag.

Romanen består av åtte deler. Hver av dem begynner med en uttalelse fra et intervjuobjekt, gjerne kriminelle eller politifolk, fra den reelle BRÅ-rapporten som omhandler skyteepisoder i Stockholms kriminelle miljøer. Og på første side, før handlingen tar til, presenteres vi for de kalde faktaene om antallet skyteepisoder i Stockholm, i 2019 og 2020.

"Kokain" er en barsk, men velskrevet roman, der alt ikke er gitt på forhånd. 

For lesere av hardkokte spenningsromaner. En skikkelig pageturner! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar