lørdag 14. mars 2020

"Murat Idrissis død" av Tommy Wieringa

Murat Idrissis død
Tommy Wieringa
Roman
128 sider
Oversatt fra nederlandsk av Hedda Vormeland, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2020

Tommy Wieringa, født i 1967, er en nederlandsk forfatter med femten utgivelser og en lang rekke priser bak seg. Han debuterte i 1995 og har blant annet mottatt Nederlands mest prestisjetunge litterære pris, Libris-prisen. Han høster stor anerkjennelse også internasjonalt og har vært nominert til IMPAC Dublin Literary Award og Oxford/Weidenfeld Prize. For "Murat Idrissis død" ble han også nominert til International Man Booker Prize.

"Murat Idrissis død" er en gripende skildring av privilegerte mennesker i møte med en flyktnings skjebne. Usentimentalt og effektivt viser Nederlands viktigste samtidsforfatter, Tommy Wieringa, hvor tilfeldig og nådeløst vår verden er skrudd sammen.

Nærmest ved et innfall har de to unge kvinnene, Thouraya og Ilham, reist på bilferie til Marokko. De er begge født og oppvokst i Nederland, men har marokkansk opphav. De er i skvis mellom to kulturer, to miljøer, og har den ekle følelsen av å ikke høre hjemme noe sted.

I Marokko, i hovedstaden Rabat, treffer de den gatesmarte Saleh som tar dem med seg til slummen. Saleh vil nemlig at Thouraya og Ilham skal få oppleve det virkelige Marokko.

Der fører han dem til et provisorisk hjem, hvor de møter en desperat og fattig familie. Moren i familien vil at Thouraya og Ilham skal smugle sønnen, den nitten år gamle Murat, i bagasjerommet på bilen deres, til Europa der de økonomiske mulighetene er bedre.

Saleh forsikrer dem om at det vil være enkelt. Murat trenger bare å overleve den to timers lange fergeturen over Gibraltarstredet til Spania.

Thouraya og Ilham går motvillig med på forespørselen, og da de når frem til Tangier, kryper Murat nedi den lille gropen i bagasjerommet, der reservehjulet pleier å ligge. Det er umenneskelig trangt, men friheten som venter på den andre siden, gjør at han ikke nøler.

Når bilen ankommer spansk territorium, er Murat død.

De to kvinnene befinner seg plutselig i et mareritt. Medskyldige som de er, kan de ikke gå til politiet. De har knapt noen penger igjen, og ikke noe sted å gjøre av seg. Og mens de kjører langs øde spanske motorveier, blir lukten av død i bilen sakte, men sikkert uutholdelig.

Med "Murat Idrissis død" har Tommy Wieringa skrevet en stram, men elegant bok som tar for seg spørsmål om rase, identitet, flyktninger, fattigdom i den tredje verden og hvor privilegerte vi egentlig er i vår del av verden.

Romanen er velskrevet og relevant både på det menneskelige og det politiske plan.

Som leser vil man at Murat skal lykkes med å komme til Europa og dernest løfte sin familie ut av fattigdom, men risikoen er så høy at den er utålelig.

Tommy Wieringa tegner et ærlig og følsomt portrett av sine to hovedrolleinnehavere, Thouraya og Ilham.

Deres forhold til sine marokkanske røtter er komplisert. Og når de to betrakter levekårene i Marokko, er det tydelig at de gjør det fra en typisk vestlig synsvinkel. Imidlertid tvinger Murats død på dem et annet og mer nyansert perspektiv, ettersom det ligger en håndgripelig påminnelse i bilens bagasjerom om den virkelige avstanden mellom dem selv og hvor de nettopp har vært.

"Murat Idrissis død" er en bok det ikke tar så lang tid å lese, men jeg syntes den stedvis var så sjokkerende at jeg innimellom måtte ta noen pauser.

Wieringa forteller sin historie bl.a. ved hjelp av tilbakeblikk, og han viser hvorledes Thouraya og Ilham ble involvert i smugleroperasjonen. Det er for øvrig lett å forstå hvordan skyldfølelsen ved å være begunstiget med en vestlig oppvekst kan ha ledet dem inn i denne.

Identitet er kanskje den mest sentrale komponenten i boken. Forfatteren stiller noen viktige spørsmål om hva som gjør oss til hvem vi er. Er det vår hudfarge, vårt fødeland, vår tro, vår utdanning, våre kulturelle tradisjoner, språket vårt, eller foreldrene våre?

"Murat Idrissis død" er en kort roman som bare er drøyt hundre sider lang, men Wieringa bruker plassen godt. Og i en kort innledende prolog forteller han til og med om den evolusjonære utviklingen av regionen rundt Middelhavet, især Gibraltarstredet, fra tidenes morgen, frem til i dag.

Jeg vil varmt anbefale Tommy Wieringas fantastiske roman. Dette er nemlig litteratur av den typen som borer seg inn i deg, og tvinger deg til å overveie mye.

"Murat Idrissis død" er en blendende god bok. Så er det sagt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar