tirsdag 1. desember 2015

"En Pingles dagbok - Gode, gamle dager" av Jeff Kinney

En Pingles dagbok - Gode, gamle dager
Jeff Kinney
Barnebok,  9-13 år
224 sider
Oversatt av Hege Mehren, MNO
Gyldendal
2015

Jeff Kinney topper bestselgerlisten for bøker hos New York times og har vunnet Nickelodeons barnepris fem ganger. Time Magazine har Jeff med på sin topp 100-liste over verdens mest innflytelsesrike personer. Han står også bak Poptropica, som Time Magazine har på listen over de 50 beste nettstedene. Han tilbrakte barndommen i Washington D.C., og flyttet til New England i 1995. Jeff bor sammen med kone og to sønner i Massachusetts, der de eier en bokhandel som heter An Unlikely Story.

Alt var bedre i gamle dager. Eller var det ikke? Noen i byen har bestemt seg for å finne ut om det stemmer. De skal rett og slett prøve en periode unplugged. Bort med telefoner og nettbrett og alle elektroniske duppeditter. Fram med gode, gammeldagse brettspill og ekte familiehygge.

I denne boken funderer Greg over om livet egentlig var bedre i gamle dager, særlig ettersom hele hjembyen, etter et

initiativ fra moren hans, frivillig har koblet fra strømmen og latt være å bruke mobilen og andre elektroniske duppeditter i 48 timer. Klarer han å overleve, eller vil det bli for tøft?

"En Pingles dagbok - Gode, gamle dager" er den tiende boken i denne populære serien, og hvis dette er ditt første besøk i Jeff Kinneys fantasiverden, er det bare å glede seg.
Skaperen av disse sprø bøkene fortsetter nemlig med sin innsiktsfulle vidd, ledsaget av artige illustrasjoner.

Gregs mor har bestemt at det er på tide å la være å bruke alle elektroniske enheter i 48 timer, og hun har via en underskriftskampanje prøvd å få byens innbyggere med seg. Tross alt, mener hun at alt var så mye bedre i gamle dager. For å bevise det, må hele familien nå gjenoppleve denne tiden, og kvitte seg med all moderne elektronikk og bekvemmeligheter.

I tillegg drar Greg på en ukes leirskole med klassen til Villmarksgården. Dette er et gammeldags, og svært så landlig sted, med ikke-fungerende toaletter. Der skal klassen bo i en tømmerhytte og lære om naturen og det harde livet på en gård.

Men Gregs mor klarer ikke selv å leve opp til sitt elektronikkfrie prosjekt. Hun bruker nemlig et GPS-sporingssystem på mobiltelefonen for å holde styr på stakkars Greg, som i et av kapitlene ender opp med å løpe fra en gjeng med ville jentespeidere. Dessuten har faren hans installert et webkamera i huset for å overvåke Greg (og farfaren, som nylig har flyttet inn ettersom leien ble økt på gamlehjemmet der han bodde).

"En Pingles dagbok - Gode gamle dager" er en fantastisk, og ikke minst morsom bok.

Den er lettlest, og historien er godt skrevet med episodiske og korte kapitler.

Som sedvanlig, tilfører illustrasjonene noe ekstra til historien. De er mange, og gjør en god jobb med å formidle historien. Til tross for den litt enkle stilen, evner de likevel å være ganske uttrykksfulle.

Karakterene er unike og morsomme, og det vil for målgruppen være lett å kjenne seg igjen i deres vaner og væremåter.

Hovedpersonen, Greg Heffley, er hovedsakelig en snill gutt, selv om han ikke alltid tar de rette beslutningene. Men de medfører som regel konsekvenser. Greg er på langt nær feilfri, men det gjør ham kun lettere å relatere seg til, og ikke minst, føle empati med. Tross alt, er det å gjøre feil, en del av det å vokse opp.

"En Pingles dagbok - Gode gamle dager" er definitivt en av de beste bøkene i serien, og en flott fortsettelse i En pingles dagbok-serien.

Boken vil nok passe best for barn i alderen 9-13 år.

"En Pingles dagbok - Gode gamle dager" er en underholdende bok som jeg trygt kan anbefale til alle barn i målgruppen, især de som fra før av liker En Pingles dagbok-serien.

Årets julegave!

4 kommentarer:

  1. Denne boken her er knallbra, det synes hvertfall jeg når jeg leste den samtidig som jeg drakk frokost kaffen min. Dette var tidlig en Søndags morgen. Fin hilsen fra Gudrunn ifra Røros

    SvarSlett
  2. kinda sus at dere skrev nesten akkurat på samme tid

    SvarSlett