mandag 30. mars 2020

"Ryktet går" av Lesley Kara

Ryktet går
Lesley Kara
Thriller
360 sider
Oversatt av Dorthe Erichsen, MNO
Panta Forlag
2020

Lesley Kara er tidligere elev ved Faber Academy der hun deltok i kurset "Writing a Novel".

Hun bor ved kysten i Nord Essex. "Ryktet går" er hennes første roman og den ble en Sunday Times bestselger.

En av oss er i stand til å drepe. En av oss har drept før.

Det skjer noe med vår kollektive bevissthet når vi får høre om en barnemorder. Det bryter med tingenes naturlige rekkefølge - barn er nemlig ment å være uskyldige, fulle av håp og lykke - ikke overgitt til et mørkt og ukontrollerbart raseri, og de skal i hvert fall ikke være kapable til å ta et annet menneskets liv.

De fleste, naturlig nok, blir opprørte av disse morderne som er mindreårige. Og det stopper ikke bare når rettferdighet har skjedd fyllest. For når vi vet at de en dag har sonet ferdig og returnerer til friheten, kanskje under et nytt navn, gir det oss frysninger.

Og hvorfor? Fordi vi har et kontinuerlig behov for svar. Vår tro på rettferdighet må gjenopprettes. Er det virkelig sånn at noen som tidligere har begått et drap, er i stand til å bli rehabilitert?

Dette er premisset for Lesley Karas debutroman, "Ryktet går".

Historien er satt til den lille, søvnige byen Flinstead-on-Sea, der den nyinnflyttede alenemoren Joanna tilfeldigvis setter i gang en dramatisk hendelseskjede ved å dele et rykte hun har hørt. Joanna er desperat etter å passe inn i lokalsamfunnet og sørge for at hennes mindreårige sønn Alfie inkluderes i skolefellesskapet. Hun er opptatt av å få aksept blant de andre mødrene som henter barna sine utenfor skoleporten. Så hun deler et saftig rykte som forteller at den beryktet barnemorderen, Sally McGowan, lever under ny identitet, i byen deres.

I 1969, da Sally var bare ti år gammel, knivstakk hun og drepte den fem år gamle Robbie Harris. Det var en sensasjonell sak som delte nasjonen i to. Var hun en kaldblodig psykopat eller et offer for voldelige foreldre, seksuelt misbruk og vanskjøtsel i oppveksten? Hun sa at det var en lek som gikk galt, men ingen trodde på henne. Vel, folk flest gjorde det i hvert fall ikke. De ble fortørnet da hun ble dømt for uaktsomt drap, i stedet for overlagt. Det finnes ingen bilder av Sally etter at hun i 1981 ble sluppet ut fra fengsel som en voksen kvinne.

Joanna vet selvfølgelig ikke om det er noe substans i ryktet, ei heller hva hun har satt i gang. Men det sprer seg hurtig videre som ild i tørt gress og spiser intetanende ofre på sin vei. Et helvete bryter løs og beskyldningene begynner å hagle. Og Sally McGowan, hun som ryktet handler om, kan bare hjelpeløst se på det hele fra sidelinjen. Vil hun risikere å bli involvert for å beskytte de som virkelig er uskyldige og dermed avdekke sitt virkelige jeg, eller vil hun fortsette å holde seg under radaren og la kaoset råde i den lille byen?

Dessverre for Joanna er det noen som misliker at det var nettopp hun som i utgangspunktet spredte ryktet, og farlige krefter settes i sving. Snart innser Joanna at både hun og hennes sønn er i alvorlig fare.

Er Sally McGowan fortsatt en kaldblodig morder? Vil hun begå drap igjen for å beskytte privatlivet sitt? Eller er en ny drapsperson på ferde i byen, blodtørstig etter hevn?

Ryktespredning og sladder i et lite lokalsamfunn er fokuset i denne intense thrilleren, som gir et interessant innblikk i et anliggende de fleste kan relatere seg til.

"Ryktet går" er kanskje en spenningsroman, men den er også mye mer. Den har en enorm verdi som et psykologisk studie i mennesker og relasjoner, og den er godt skrevet.

Lesley Kara forstår hvordan man forteller en god historie. Rolig tegner hun karakterene sine, og gjennom deres måte å handle på, reaksjonsmønstrene deres og hva de sier, forteller hun meg mye om dem, uten å bruke ord på å forklare hva hun mener. Spesielt er portrettet av hovedpersonen (og jeg-fortelleren) Joanna svært tydelig.

Til å bgynne med føler Joanna seg veldig ensom. I tillegg sliter sønnen hennes, Alfie, med å få venner på den nye skolen. Hun kvier seg for å ta kontakt med de andre mødrene, og det er derfor lett å forstå hvorfor hun tror at det å spre et rykte kan heve hennes sosial status betraktelig.

Avsløringen av hvem den virkelige Sally McGowan er, er likeså gjort på dyktig vis. Sakte, men sikkert, avdekkes det som faktisk hendte for så mange år siden, i 1969, og bildet blir tydeligere. Men bare litt, siden mistanken rettes mot så mange mennesker.

"Ryktet går" trekker også frem det urolige forholdet mellom media, offerets familie og gjerningspersonen til en grufull forbrytelse. Den viser hvor langt et barn, som ofte selv er et offer, kan holdes ansvarlig for sine forbrytelser og ber sine lesere vurdere om sann forløsning i det hele tatt er mulig. "Ryktet går" er derfor en bok som ikke bare vil utfordre deg, men også stille spørsmål ved dine egne vurderinger, selv etter at den er ferdiglest.

Lesley Kara er for øvrig flink til å snekre en spenningsroman sammen. Hun er dyktig til å lede leserne frem til en feilslutning, uten at man føler seg ført noe sted. I stedet føler jeg at jeg har funnet ut av det selv. Når hun deretter har plassert meg der hun vil ha meg, skyver hun lett til historien og jeg opplever at jeg ikke har forstått noe som helst. På den måten holdt hun meg fanget fra første til siste side.

Jeg likte denne boken særdeles godt. Den var nesten ren perfeksjon - spenningen når man blar over til neste side, plottet, forvirringen, og til slutt den forløsende løsningen. Den oppfyller mange av kriteriene til en vellykket kriminalroman, og jeg er svært takknemlig for at jeg fikk anledning til å lese den. Jeg er uhyre spent på å se om Lesley Kara klarer å følge opp denne.

Det er ikke uten grunn at Lesley Kara har fått gode anmeldelser av sin debutroman, "Ryktet går", og jeg håper hun har mange flere historier å fortelle. Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til mer fra hennes penn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar