fredag 6. mars 2020

"Kjærlighetens ansikt" av Sarah Jio

Kjærlighetens ansikt
Sarah Jio
Roman
320 sider
Oversatt av Mari Johanne Müller
Cappelen Damm
2020

Sarah Jio har til sammen skrevet ti romaner, og bøkene hennes utgis i 27 land. "Kjærlighetens ansikt" er hennes niende roman på norsk, etter "Huset på stranden", "Frost i mai", "Morgengry", "God natt, June", "Fioler i mars", "For evig", "Hjem til deg" og "Alle blomstene i Paris". "Den siste kamelia" kommer på norsk i 2020. Sarah Jio bor i Seattle sammen med sine tre sønner og sin nye ektemann.

Vær åpen for kjærligheten når den kommer, selv om omstendighetene virker umulige.

Jeg har lest flere av Sarah Jios bøker, og har likt dem svært godt. Romanene hennes handler som oftest om en kvinne og hennes relasjoner, både vennskapelige og romantiske. Sånn sett er "Kjærlighetens ansikt" ikke noe annerledes, den handler nemlig om kjærligheten.

Boken begynner med en prolog som finner sted i Paris i 1893, og som omhandler en blomsterselger ved navn Elodie. Hun har en sjelden og spesiell gave som lar henne se kjærligheten i alle dens former, slik ingen andre kan. En gave som siden vil endre livet til en lang rekke andre kvinner med grønne øyne...

2012:
Jane Williams er en blomsterhandler som også har grønne øyne. Hun har kanskje ikke hatt den beste oppveksten eller noe stor suksess i kjærlighetslivet, men hun har klart å skape en vellykket blomsterbutikk i Seattle. På sin 29-årsdag mottar Jane et mystisk gratulasjonskort fra en totalt fremmed kvinne ved navn Colette Dubois, hvor det står at hun må identifisere seks former for kjærlighet før solnedgang den dagen hun fyller tretti, ellers vil det få fatale konsekvenser.

Jane er skeptisk, og mener at kvinnens historie høres usannsynlig ut, men drar av nysgjerrighet avgårde for å avlegge henne en visitt sammen med sin assistent Lo.

Colette forteller at hun var til stede på sykehuset den dagen Jane ble født, og at det var hun som ga henne en gave. Gaven som gjør at Jane kan se kjærligheten, i all dens troverdighet og prakt. Men det følger et stort ansvar med denne gaven. Foruten å identifisere de seks formene for kjærlighet i løpet av det kommende året, må hun se dem og notere ned navnene på de to menneskene det gjelder, i tillegg til historien om dem, i hver kategori. Hvis ikke mister hun selv evnen til å elske og vil således aldri få oppleve ekte kjærlighet.

Heldigvis er Jane daglig omgitt av mange ulike former for kjærlighet, enten den er å finne blant de mange kundene i blomsterbutikken eller hennes nære venner, det er i hvert fall ingen tvil om at den er rundt henne.

Naturlig nok er noen former for kjærlighet lettere for Jane å identifisere enn andre. Imidlertid begynner hun å se kjærligheten overalt. Men kan hun finne ekte kjærlighet selv før tiden går ut?

Når Jane faller for en vitenskapsmann som ikke tror på kjærligheten, frykter hun at skjebnen hennes er beseglet.

"Kjærlighetens ansikt" er en fortryllende roman som får hjertet til å banke og tårene frem i øyekroken.

Å lese en god kjærlighetsroman er for meg det samme som en slags forelskelse. Jeg blir fullstendig oppslukt, og både ler og gråter, hvis forfatteren vil ha meg til det.

Dette er en roman som utforsker kjærligheten, hva den er – og derigjennom hva den ikke er – og ikke minst kjærlighetens betingelser.

Forfatteren har lagt handlingen til Seattle, en by som i høy grad appellerer til romantiske sjeler. I dette tilfellet er det en liten gruppe mennesker som må gjennom et år med romantiske utfordringer, mens hovedpersonen Jane Williams forsøker å observere det hele utenfra med et kritisk blikk, men et blikk som er preget av en visjon om kjærlighet.

Jios karakterer er tiltalende, og som leser vil man gjerne vite hva som kommer til å skje med den sympatiske Jane og de hun støter borti.

Romanen leser nærmest seg selv, den er flytende og velskrevet, og sentrert rundt et emne som de aller fleste har et forhold til, nemlig kjærligheten. Dessuten berører den også mye annen gjenkjennelig problematikk som mange vil kunne relatere seg til.

"Kjærlighetens ansikt" er full av humor, og tiden flyr av sted mens man leser. Romanen er bygget opp som en ekte chick-litt - eller nesten som et eventyr der prinsessen må gå gjennom ganske mye for å få sin prins.

Historien fenger fra side én, og Janes skjebne fortelles på rørende vis, med stor innlevelse. Ikke på noe tidspunkt følte jeg at boken ble for klissete, tvert imot. Heller ikke det i overkant fantasifulle plottet plaget meg noe særlig.

Jeg vil anbefale boken til fans av Sarah Jios øvrige bøker og feelgood-romaner generelt.

Alt i alt er "Kjærlighetens ansikt" en engasjerende roman som hyller kjærligheten. Og hvem trenger vel ikke litt kjærlighet i livet sitt?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar