Johanna Schreiber
Roman
352 sider
Oversatt fra svensk av Ingrid Greaker Myhren
Gyldendal Norsk Forlag
2022
"Mellom linjene" er første del i en trilogi som utspiller seg i forlagsverdenen, og er en herlig fortelling om varmt vennskap og det å yte alt for jobben og kjærligheten.
Den nyskilte Emily har ennå ikke vendt seg helt til sin nye hverdag som singel og med delt omsorg for sønnen Theo. Hun har forlatt et trygt, men litt kjedelig ekteskap og nyter nå sin gjenvunnede frihet. Imidlertid er savnet etter sønnen stort de dagene han bor hos faren Petter. Emily er travelt opptatt som PR-strateg på det ærverdige familieeide forlaget Schantz i Stockholm, hvor hun planlegger storslåtte lanseringsfester, ivaretar selvopptatte forfatterdivaer og har det hyggelig med trivelige kolleger.
Emily har også andre problemer å hanskes med: Hun har vanskeligheter med å planlegge, tar på seg for mange oppgaver og det er alt annet enn ryddig i privatøkonomien hennes.
I tillegg er evnene hennes til å organisere, samt kontrollere impulser og følelsesutbrudd, mangelfulle, noe som leder til en utredning for ADHD.
Men Emily er både omsorgsfull og kjærlig, og hun ønsker kun det beste for andre mennesker.
Etter en forlagsfest innleder hun et lidenskapelig forhold til den karismatiske tegneserieskaperen Herman. Han oppmuntrer hennes sprø ideer og spontanitet, mens folk rundt Emily prøver å holde henne tilbake. Det intense forholdet til Herman får Emily til å miste fotfestet på en måte hun aldri har opplevd før.
Når Emily tar en beslutning som i verste fall kan ødelegge hele karrieren hennes, befinner hun seg plutselig i en situasjon som potensielt kan endre både hennes eget og mange andres liv.
Lever hun det livet hun alltid har drømt om, eller er hun i ferd med å miste seg selv?
Med "Mellom linjene" har Johanna Schreiber skrevet en solid bok med ingredienser som drama, humor, intriger, vennskap og kjærlighet.
Handlingen byr på en svært underholdende, men også interessant skildring av forlagsbransjen og menneskene i og rundt Schantz.
Her er det mye å le av, og mange små morsomme detaljer bidrar til å gjøre leseopplevelsen svært god.
Persongalleriet er kanskje ikke det aller største, men til gjengjeld blir vi veldig godt kjent med mange av karakterene. De virker å være troverdige. Dessuten er de fleste av dem veldig enkle å like.
Når handlingen tar til har forlagets sjef Otto Schantz nylig gått bort. Han har overlatt forlaget til sine to barn. Datteren Bea er konservativ anlagt kvinne som har lite til overs for de nye strømningene i bokbransjen. Sønnen Jack er derimot framoverskuende, men likevel mer uforutsigbar. De to halvsøsknene har ikke overraskende lite til overs for hverandre.
Striden dem i mellom danner dessuten grunnlaget for mye av dramatikken som foregår i og rundt forlaget Schantz, og den vil helt sikkert få en fremskutt posisjon i seriens to neste bøker.
For øvrig er Emily en svært tiltalende hovedperson. Hun skiller seg ut fra mengden og er ikke helt så lett å sette i bås, som mange, især menn, godt kunne tenke seg.
Dessuten har hun mange flotte attributter. Hun er full av idéer, snartenkt og smart. Men i et arbeidsmiljø preget av struktur og faste rammer, sliter hun tidvis. Denne utfordringen er særdeles godt beskrevet i boken, det samme er alle de fordommene som følger med.
Emily får nemlig en ADHD-diagnose. Johanna Schreiber har en nøktern og objektiv måte å skildre Emilys forhold til diagnosen, og hvilke utfordringer som følger med denne, noe som blant annet kan føre til uheldige omstendigheter.
For å handle i nuet som Emily av og til gjør, kan nemlig få fatale konsekvenser, både gode og dårlige.
Men noen ganger må man bare våge og bli ledet av strømmen og se hvor man ender opp. Kanskje er den røde tråden i boken nettopp at vi alle burde være mer impulsive og la oss forføre mer av nuet, selv om det ikke alltid kommer noe godt ut av det. Vi må lære oss å ta det søte med det sure hvis vi vil ha et meningsfylt liv. Lære å kaste oss ut i strømmen.
Romanen er ellers velskrevet og vil garantert appellere til mange lesere. Jeg tror også at flere vil kunne kjenne seg igjen i hovedpersonen Emilys lengsel etter å finne den store kjærligheten, men samtidig finne hvile i seg selv.
Johanna Schreiber skriver flytende og lett, med mange gode og presise dialoger. Jeg liker også at hun fletter inn viktig samfunnsproblematikk. Det gir nemlig romanen litt mer substans enn mange andre bøker i denne sjangeren.
Schreiber har en morsom penn, men vet å gripe alvoret når livet ikke går i den retningen Emily forventer eller har planlagt – og det er faktisk helt greit, for livet er ikke alltid en dans på roser.
Jeg tror dette er en roman som de fleste vil kunne forholde seg til i en eller annen grad. Jeg likte i hvert fall godt å være i selskap med Emily og alle de andre, og jeg ser allerede frem til den neste boken i serien.
Jeg vil anbefale "Mellom linjene" til lesere av feelgood-romaner og til alle som liker en velskrevet fortelling om mennesker og deres liv på godt og vondt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar