torsdag 30. mars 2017

"Operasjon Hades" av Mostue & Brenna

Operasjon Hades
Mostue & Brenna
Krim
350 sider
Cappelen Damm
2017

Sigbjørn Mostue (f. 1969) er idéhistoriker, tidligere redaktør og prisbelønnet forfatter. "Operasjon Hades" er hans 16. utgivelse.

Johnny Brenna (f. 1964) er tidligere politispaner, krimpolitisk rådgiver, reporter i TV2/ALFA og jobber nå som prosjektleder i salutt-prosjektet. "Operasjon Hades" er hans 6. utgivelse.

"Operasjon Hades" er den fjerde romanen om politispanerne Axel Th. Munthe og Tobben ved Oslopolitiets avdeling for spesielle operasjoner, SO. Den første boken "Operasjon Helena" kom i 2012, "Operasjon Fønix" i 2013 og "Operasjon Hydra" i 2014.

Det er sommer i Oslo og byen er på sitt vakreste. Løvtrærne i parkene og langs veiene strutter blanke og grønne, som

om de nettopp har blitt sprayet med lakk. Til tross for de beskjedne utetemperaturene går folk lettkledd, som om de nekter for at man bor på 60 grader nord med lavtrykk i kø utenfor kysten. Er det sommer, så er det sommer. Folk lever tilsynelatende i en lykkeboble, som om intet vondt eksisterer og ingen skygger kan nå dem. De skulle bare ha visst...

I underverdenen går det nemlig rykter om at en internasjonal kriminell organisasjon, med forgreininger til den russiske mafiaen, er i ferd med å slå seg fram i byen. En organisasjon som ganske kjapt har utkonkurrert andre aktører innenfor narkotikaomsetning, og som med sin nådeløse framferd vil vise at de ikke skyr noen midler for å nå sitt mål.

De to spanerkollegaene Axel Th. Munthe og Torbjørn "Tobben" Tollefsen kjenner også til ryktene om at det skal være nye aktører på banen.

Men begivenhetene akselererer, sågar i privatlivet. Axel har nylig blitt singel etter at han og samboeren Noor, har skilt lag. Han har dessuten en liten sønn (David) på tre år som han treffer innimellom.

Når det gjelder Tobben, har hans 20 år gamle datter Anne vært rar etter at hun kom hjem fra studiene i Australia. I all hemmelighet har hun blitt med i en ny militant dyrevernsorganisasjon (FFD - Folkeaksjonen Fri Dyrene), hvis mål er at mennesker skal behandle dyr med den respekten de fortjener.

Én dag blir Tobbens kone Else overfalt hjemme. Hun blir ganske forslått, og det ene kravebeinet og albuen er brukket. Overfallsmennene bare ringte på, og da Else lukket opp døren, fløy de på henne uten å si et ord.

Tobben tror at noen gikk til angrep på Else for å gi han en advarsel om å holde seg unna.

Tidligere på året, i april, under en aksjon i Gamlebyen, hadde Axel ropt "Jeg tar ham, Tobben" til makkeren da en langer kom klatrende ut av et vindu i en kommunal leiegård. Dermed kan Axel indirekte ha vært årsaken til at Else ble mørbanket.

Men Tobben mener han har pirket borti så mange miljøer gjennom årene at det kan være hvem som helst. At det er nye aktører på banen, og at Axel og Tobben var etter dem, trenger ikke bety at det er akkurat disse som vil ta ham.

Ikke så lenge etterpå, under en FFD-aksjon på en gård utenfor Tynset, kommer flere av de unge dyrevernerne over et laboratorium for narkotikaproduksjon. Dette viser seg å tilhøre den russiske mafiaen eller bratva - brorskapet, noe som får fatale konsekvenser. Bratva skal visstnok være meget godt organisert, med en nesten militær struktur. Dette kan skyldes at mange av medlemmene er tidligere russiske veteraner, ikke minst fra krigene i Tsjetsjenia. Det hele ender med at dyrevernerne blir brutalt drept og begravd i kumøkk.

Heldigvis var ikke Anne med på denne aksjonen, men er sterkt preget av det som har skjedd.

Disse hendelsene danner opptakten til Axel og Tobbens mest kompliserte og vidtfavnende sak til nå.  En sak der de ikke bare må kjempe for sine egne liv, men også for hele det norske samfunnet!

"Operasjon Hades" gir en utmerket leseopplevelse om en verden og en livsstil som ligger meg særdeles fjernt.

I boken trekkes vi med i et plot som spenner seg fra den tsjetsjenske borgerkrigen, via avsidesliggende bygder på Østlandet og en dyreverngruppe som ikke skyr noen midler for å sette dyrs velferd på dagsordenen, til flyktningkrisen i Midtøsten styrt av kyniske og pengegriske bakmenn.

Historien er både velskrevet, engasjerende og spennende.

Mostue og Brenna skriver utrolig godt, handlingsforløpet intensiveres gjennom hele boken og er fylt med uventede vendinger. Tempoet er gjennomgående høyt og fartsfylt, og det gjelder å holde seg fast, da fokuset hele tiden skifter fra sted til sted og fra person til person. Samtidig er språket godt og flytende, det er ordrikt og direkte, sidene vender seg selv, og det er en ren nytelse å lese.

Dialogene er interessante og munnrappe, miljøbeskrivelsene er førsteklasses, og karakterskildringene er blant de bedre jeg har lest i en krim de senere år.

Jeg liker Axel Th. Munthe og Tobben, de to politispanerne ved Oslopolitiets avdeling for spesielle operasjoner. De fremstår meget autentisk, og det synes jeg i det hele tatt at persongalleriet i "Operasjon Hades" gjør. Selv om noen av karakterene er direkte utiltalende, synes de alle å være uforfalskede og svært realistiske, og man følger deres skjebner med spenning og uro.

Dessuten er handlingen meget realistisk, og tematikken aktuell og matnyttig, noe som er viktig for meg. Den bærer en intensitet i seg, og vi får et meget godt innblikk i hvordan politispanere jobber.

Johnny Brenna har bakgrunn som politispaner, og det merkes. Alt virker så ekte, og scenene er beskrevet slik, at det nesten gjør litt vondt i magen. Det gjør boken nærmest uutholdelig og ubehagelig å lese, men samtidig helt umulig å legge fra seg.

For øvrig har boken en perfekt lengde, den har hverken en side eller et ord for mye.

"Operasjon Hades" er en spennende bok som jeg varmt kan og vil anbefale til andre lesere.

Har utlandet oppdaget romanene til duoen Mostue & Brenna?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar