Christoffer Carlsson
Krim
432 sider
Oversatt fra svensk av Inge Ulrik Gundersen
Gyldendal Norsk Forlag
2022
"Brenn meg en sol" er en kriminalroman om sannhet, skyld og ansvar, i en tid da Sverige går igjennom ugjenkallelige endringer.
Fredag morgen, den 28. februar 1986, legger politimannen Sven Jörgensson merke til en linerle utenfor hjemmet, før han drar på jobb. Egentlig er det alt for tidlig på året for en slik observasjon, men han ser fuglen tydelig, og ikke minst er den svarte flekken den har på det lille brystet sitt klart synlig, noe som for øvrig er et varsel om kommende ulykke og sorg. Kl. 23.21, samme kveld, blir Olof Palme skutt og drept på Sveavägen i det sentrale Stockholm. Omtrent samtidig blir den tjue år gamle Stina Franzén funnet voldtatt og drept i en bil i Tiarp, utenfor Halmstad. Det er morderen selv som ringer til politiet og varsler. "Jeg har voldtatt en kvinne i en bil. Den står i nærheten av Tiarp gård. Jeg kommer til å gjøre det igjen. Ha det." Franzén blir det første offeret i en rekke av flere.
For Sven Jörgensson og sønnen hans Vidar er dette en avgjørende tid. Landet er i sjokk etter drapet på Olof Palme. Mens Vidar prøver å finne sin egen vei inn i voksenlivet, synker Sven inn i et mørke i sin jakt på Tiarpsmannen. Hvem er han? Hvem blir hans neste offer?
Flere år etterpå, i 2019, returnerer en forfatter til hjemstedet (Tiarp) for å overta barndomshjemmet ved Toftasjøen. Som ung forlot han området, flyttet til Stockholm for å studere ved universitetet, og gjorde siden karriere som en anstendig og nokså suksessrik forfatter. Han har nå ambisjoner om å skrive en ny roman, men etter en opprivende skilsmisse i Stockholm, lider han av skrivevegring. Han orker heller ikke å vedlikeholde huset.
En kveld drar han til den lokale puben. Der treffer han en gammel skolekamerat, nemlig Sven Jörgenssons sønn Vidar. Som sin far, ble også Vidar politimann, men han forlot etter hvert yrket for en mer triviell jobb på flyplassen. De innleder en samtale, og gjennom denne ledes vi 35 år tilbake i tid. For hva skjedde egentlig i Tiarp, i deres felles barndom?
Nok en strålende krim av Christoffer Carlsson!
"Brenn meg en sol" er en særdeles velskrevet krim, hvor det ene ordet tar det neste, og sidene nærmest vender seg selv. Boken er dessuten spennende og den har aktuell tematikk. Mye av dens styrke ligger også i skildringen av tidsånden.
Historien fortelles i mange ultrakorte kapitler (117 stk!) og med en stram og kortfattet språktone, som på sett og vis underbygger hovedpersonenes hektiske og desperate jakt etter en morder.
Jeg liker hvordan Carlsson har inkorporert høyaktuelle spørsmål og samfunnskritikk i handlingen. Romanen har også et levende og nåværende persongalleri, og dette gjelder for både hovedpersoner og bipersoner. Alle har en plass å fylle, og alle har holdninger som hver enkelt handler etter.
Carlsson er nemlig en forfatter som bryr seg om karakterene sine. De fremstår som svært sammensatte individer. Og som lesere kommer vi nær de forskjellige menneskene, vi får muligheten til å forstå dem, bry oss om dem.
Carlsson unngår klisjeene, men likevel kan man tydelig se ham som en del av en stadig sterkere skandinavisk krimtradisjon med noen hovedpersoner som befinner seg på grensen til en midtlivskrise. Om romanen er troverdig, eller virkelighetsnær, må andre vurdere. Men for meg er "Brenn meg en sol" i det minste overbevisende og på mange måter også usedvanlig.
Historien beveger seg mellom to ulike tidsplan. Det ene begynner i slutten av februar 1986 og beveger seg gradvis fremover, i takt med etterforskningen, i den langvarige jakten på Tiarp-morderen. Det andre starter i (bokens) nåtid, i 2019, når en forfatter (som for øvrig er jeg-forteller) returnerer til hjemstedet
Det første drapet fant sted samme natt som Palme ble myrdet, og sannheten viser seg å bli like vanskelig å spore som Palmes morder.
Politiets etterforskning går etter hvert i stå, det samme gjør forholdet mellom Sven Jörgensson og sønnen Vidar. Først mer enn tretti år senere, får drapene en uventet løsning.
"Brenn meg en sol" er ikke bare en bare en ordinær krimroman, men også en historie om samfunnsendringene som har funnet sted Sverige (i likhet med en rekke andre vestlige land) siden 1980-tallet.
Palme-drapet har i ettertid blitt et slags symbol på slutten på en tid og begynnelsen på en annen. Sven Jörgensson kan ses på som et bilde av datidens tillitsfulle samfunn, en slags klippe, som siden forvitret i den lange og resultatløse søkenen etter en oppklaring.
Siden 1980-tallet har nemlig tilliten i det svenske samfunnet blitt kraftig svekket, forskjellene har økt betydelig og landets plasseringer på internasjonale rangeringer har falt.
"Brenn meg en sol" er til dels en krim, men samtidig er det en roman om hvordan et drap kan påvirke en nasjon og kaste en mørk skygge over livet til dets innbyggere i flere år.
Christoffer Carlssons bøker skiller seg markant ut fra hovedstrømmen av både gode og dårlige krimromaner som oversvømmer markedet. De er velskrevne, karakterene er troverdige og handlingen spennende på et svært realistisk nivå.
Det finnes kriminalromaner som leses på grunn av et godt plott og en spennende historie, og så finnes det kriminalromaner som i tillegg har det lille ekstra, som et virkningsfullt og interessant tidsbilde av en historisk periode. "Brenn meg en sol" er et godt eksempel på det sistnevnte.
"Brenn meg en sol" er en velfortalt roman som vil appellere til den som liker gode personskildringer og ønsker å lese en litt dypere krim. Anbefales!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar