fredag 5. januar 2024

"Fjellene synger" av Nguyễn Phan Quế Mai

Fjellene synger
Nguyễn Phan Quế Mai
Roman
375 sider
Oversatt av Lene Stokseth, MNO
Mangschou forlag
2023

Nguyễn Phan Quế Mai ble født i Vietnam i 1973. Under oppveksten var hun vitne til krigens ødeleggelser. Som tiåring snek hun seg i all hemmelighet til postkontoret for å sende inn et bidrag til en skrivekonkurranse. Da svarbrevet kom som informerte om at hun hadde vunnet, ble foreldrene forferdet. Ettersom Vietnam har en lang historie med å forfølge og kue forfattere, var dette det siste yrket foreldrene ønsket for sin datter. Den unge jenta la skrivesaker til side for mer praktiske småjobber for å bidra til familiens sparsomme økonomi. Senere vant hun et skolestipend i Australia og fikk studere på universitetet før hun tok en doktorgrad i kreativ skriving ved Lancaster University i England.

Quế Mai er nå en av Vietnams mest profilerte forfattere, har mottatt en rekke priser og utgitt flere bøker på vietnamesisk, deriblant romaner, poesi og sakprosa. "Fjellene synger" er hennes første bok skrevet på engelsk og hennes internasjonale gjennombrudd.

Flere aviser og tidsskrifter som The New York Times, The Washington Post, O, The Oprah Magazine og USA Today har omtalt romanen som månedens og årets beste bok.

"Fjellene synger" er en følelsesladet og sterk familiesaga som følger familien Tran gjennom fire generasjoner, og en mesterlig skildring av Vietnams turbulente historie. 

Historien spenner over vietnamesisk historie fra den franske kolonitiden, via japansk okkupasjon og hungersnød, kommunistenes maktovertakelse og Vietnamkrigen, til dagens konsekvenser av landets brokete historie. 

Romanen følger to spor, som deler boken inn i fortid og nåtid med to fortellervinkler.

Det første sporet tilhører Hương, en ung jente som bor hos sin bestemor under Vietnamkrigens siste dager, mens foreldrene hennes kjemper langs Ho Chi Min-stien; et nettverk av veier og stier som går fra Nord-Vietnam og inn ulike steder i Sør-Vietnam gjennom nabolandene Laos og Kambodsja. 

Det andre hennes bestemor, Dieu Lan, som måtte flykte fra gården sin under den brutale gjennomføringen av jordreformen for at hun og hennes familie ikke skulle bli fengslet eller myrdet, siden de var rike jordeiere. 

Mens Hương og bestemoren, Dieu Lan, bygger opp igjen huset sitt i Hanoi (etter krigens herjinger), forteller bestemoren livshistorien sin. Vi blir kjent med barndommen hennes. Fra å være datter av en rik storbonde på landsbygda, til å bli en jaget person og nærmest en sosial paria, tvunget til å forlate familien sin og starte et nytt liv.

Hun lærer barnebarnet om livet, ikke bare om hvordan hun skal overleve, men hvordan hun kan leve med mot, ære og medfølelse i behold.

Disse to sporene følger viktige begivenheter i nord-vietnamesisk/vietnamesisk historie, og konsekvensene for menneskene som ble rammet av dem.

Kapitlene avslører familiens kompleksitet og hvordan den har blitt brutt opp av generasjoner med konflikt og krig, og styrker leserens forståelse av hvordan kolonialisme, krig og vold kan påvirke en families fortid og nåtid. 

Nguyễn Phan Quế Mai skriver med innsikt og innlevelse, samtidig som hun maler et vakkert bilde av omgivelsene, og tegner komplekse og fengslende karakteriseringer. Forfatteren evner å levendegjøre sine karakterer, og de er skildret i all sin feilbarlighet.

Jeg likte karakterene svært godt og de ulike "reisene" som hver enkelt av dem måtte legge ut på, samt vektleggingen av de familiære båndende. Via bestemoren lærer Hương om familiens historie, og hva medlemmene av familien har måttet gjøre for å overleve i tider med mye vold og tragedie. Vi ser henne vokse i empati og karakter. Men det var Dieu Lans historie som virkelig traff meg i hjertet og pirret min nysgjerrighet. Hun måtte prøve å holde sine barn trygge da de rømte fra landsbygda der de bodde og måtte dra til Hanoi. De forferdelige valgene hun måtte ta, og hvilke konsekvenser de fikk, var hjerteskjærende å lese om og fremkalte noen tårer i øyekroken min. At hun med tiden ble mer motstandsdyktig og tøff, var en karakterutvikling som imponerte meg. 

Jeg likte også kontrasten mellom disse to kvinnelige hovedrolleinnehaverne og deres erfaringer, samt hvordan hver av dem hadde ringvirkninger på den andre. Deres styrke kom til uttrykk på ulikt vis, men det er en fin måte å vise at styrke kommer i mange former.

Forfatteren beskriver et svært fargerikt, men barskt miljø, der krig, slit, fattigdom og sult er blant ingrediensene. Innimellom er det nærmest alles kamp mot alle. Imidlertid er det også omsorg og øyeblikk av mening og fylde. 

Boken er velskrevet med et levende og følsomt språk, selv når handlingen er som barskest, og ikke minst relevant uten å være sentimental.

Dette er tidvis lite oppløftende litteratur, men selv gjennom krig og konflikt handler budskapet aldri om hat. Forfatteren minner oss nemlig til stadighet om at vennlighet og tilgivelse er noe som vil holde oss tilregnelige. Og at sinne og hat bare vil fortære deg og gjøre deg bitter.

"Fjellene synger" er en storslått roman med mange menneskeskjebner som er vanskelige å riste av seg. Samtidig er den også en beskrivelse av Vietnams smertefulle 1900-talls historie, i tillegg til det svært vakre vietnamesiske landskapet, som rommer så mange rikdommer.

Har du noen gang lest en roman så medrivende at du nærmest er ordløs? Slik var denne boken for meg. 

"Fjellene synger" er nærmere bestemt en roman man ikke kan legge fra seg, og som gir stoff til ettertanke. Man må imidlertid være klar over at den krever full konsentrasjon og omtanke fra sin leser. Men hvis du kan mobilisere det, så venter en utmerket og viktig leseopplevelse.

"Fjellene synger" er en uforlignelig, uforglemmelig og velkomponert roman som jeg skulle ønske ble filmatisert. Anbefales på det sterkeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar