onsdag 24. juli 2024

"Emmas valg" av Taylor Jenkins Reid

Emmas valg
Taylor Jenkins Reid
Roman
336 sider
Oversatt av Gry Wastvedt
Cappelen Damm
2023

Taylor Jenkins Reid er en populær forfatter og essayist, bosatt i Los Angeles. Flere av bøkene hennes er oversatt til norsk, blant dem BookTok-sensasjonen "Evelyn Hugos syv ektemenn", og "Daisy Jones & the Six", som ble kåret til beste historiske roman på Goodreads og snart kommer som TV-serie på Goodreads. "One True Loves" (norsk boktittel "Emmas valg") er filmatisert og hadde premiere i USA i 2023.

Emma Blair var bare sytten år gammel og gikk på videregående, da hun sammen med den jevnaldrende gutten Jesse Lerner. Hun var vilt forelsket i ham, og hadde vært det så lenge hun kunne huske. 

Emma og Jesses kjærlighet for hverandre bare fortsatte å vokse seg sterkere og sterkere, etter hvert som årene gikk, og den formet dem på alle mulig tenkelige måter. 

De skaper et liv for seg selv, langt unna forventningene til både foreldre og venner i hjembyen Acton i Massachusetts. De reiser verden rundt, lever livet fullt ut og griper enhver mulighet til nye eventyr. Lykken smiler til dem, men på deres første bryllupsdag forsvinner Jesse i en helikopterulykke over Stillehavet. På et øyeblikk er han borte for alltid.

Flere år senere har Emma, som nå er nå i trettiårene, returnert til hjembyen da hun støter på barndomsvennen Sam Kemper, og etter en stund blir hun forelsket igjen. Når Emma og Sam forlover seg, føles det som om kjærligheten har gitt henne en ny sjanse til lykke. 

Men så dukker Jesse opp igjen. Han er i live, og han har i alle år forsøkt å finne tilbake til henne. 

Hun blir nå tvunget til å velge mellom mannen hun trodde var død, og forloveden som fikk henne til å begynne å leve igjen. 

"Emmas valg" er en vakker, engasjerende og svært følelsesladet roman.

Historien strekker seg over flere år og den følger Emma gjennom ulike stadier av livet.

Jenkins Reid skaper narrativet i en vekslende nåtidsberetning og et tilbakeskuende blikk. Denne narrative tilnærmingen gjør historien til en stor litterær leseopplevelse.

Det er en oppsiktsvekkende skildring av hvordan en ung kvinnes liv blir fundamentalt forandret gjennom glede og sorg, medgang og motgang, og de mange lærdommene hun får med seg underveis. 

Hovedpersonen Emma er troverdig og spennende å følge, og du kan ikke annet enn å like henne. 

Det er en sterk roman om å bryte mønstre og finne kjærligheten av alle de riktige grunnene.

Jeg ble umiddelbart grepet av historien. Den gikk rett inn i hjertet mitt og etterlot meg litt tynget, men også håpefull.

Med sitt strålende språk og sikre hånd bretter forfatteren ut en serie dype skildringer av et menneskes håp, drømmer og frykt. 

Jenkins Reid skriver rørende og med både tyngde og letthet om relasjoner og lengselen etter kjærlighet, mening og forbundethet.

Dessuten klarer hun å skrive om kjærlighet uten å bruke klisjeer og metaforer, og det er i seg selv en prestasjon.

Jeg liker forfatterens romaner godt, men med denne synes jeg at hun setter nye standarder.

Hvordan boken ender skal ikke avsløres her. Les den. Her er det nok av samtalestoff og moralske dilemmaer å kaste seg ut i.

Romanen er hyggelig og oppløftende, men også trist og gjennomtenkt. Og den er ekstremt godt skrevet og også oversatt.

Les denne meget vakre, atmosfæriske og melankolske romanen som ikke kan unngå å gjøre inntrykk.

"Emmas valg" er Taylor Jenkins Reids hittil mest rørende bok og en pageturner som gir deg lyst til å bla tilbake og lese igjen og igjen. En bok verdt å anbefale!

tirsdag 16. juli 2024

"Den perfekte flukten" av Isabelle Broom

Den perfekte flukten
Isabelle Broom
Roman
432 sider
Oversatt av Anita Garmannslund
Cappelen Damm
2023

Isabelle Broom er fra Cambridge i Storbritannia og skriver romantiske bøker fordi hun elsker å reise og treffe folk. Hun er opptatt av å ta leserne med på et eventyr hvor de kan både le og gråte. 

Noen ganger må man miste alt for å finne den ene personen man trenger...

På sin trettiårsdag bestemmer Kate Nimble seg for å fri via Twitter til sin langvarige kjæreste James. Men når frieriet blir avvist, innser hun at hun har gjort en stor feil. Over natten har nemlig videoen av hennes frieri gått viralt, og blitt spredt over hele internett. 

Kate føler seg nærmest ute av stand til å forlate huset. Hun er overbevist om at alle visste om det, at de ville peke og le av henne med forakt.

For å redde seg unna den pinlige og vanskelige situasjonen, hopper Kate på et fly til Kroatia, hvor ingen vet hvem hun er, eller hva hun rømmer fra.

Der kan hun søke trøst hos broren Toby og hans ektemann Fillipo. De bor på den kroatiske øya Hvar i Adriaterhavet, hvor de pusser opp et herberge. 

Toby hadde beskrevet Kroatia som det beste av Italia, Hellas, Spania og Øst-Europa til sammen, men inntil hun hadde sett det på et kart, hadde ikke Kate engang vært helt sikker på nøyaktig hvor landet lå.

På Hvar oppdager Kate at hun har et skjult talent for interiørdesign. 

Når hun jobber sammen med den skjeggete og litt hippiaktige altmuligmannen Alex, oppdager Kate at hans avslappede holdning til livet ikke bare er forfriskende, men også fengende! Alex er nemlig helt forskjellig fra andre menn Kate har vært borti, likevel er forbindelsen mellom dem ikke til å komme ifra. Hun åpner seg snart opp på en måte hun aldri før har gjort - ikke engang for seg selv. 

Men Kate er ikke den eneste på øya med hemmeligheter. Og som hun er i ferd med å oppdage, er det alltid bare et spørsmål om tid før sannheten kommer fram...

"Den perfekte flukten" er en en medrivende roman om kjærlighet og kriser.

Handlingen engasjerer med mye varme og en god porsjon humor. 

Historien om en kvinne på rundt tretti år som blir forlatt av kjæresten sin og må starte et nytt liv, er blitt fortalt før, men Isabelle Broom forteller den med sjarm. 

Boken handler også om å tørre å stå ved sine valg og sin identitet. I hovedsak er det våre handlinger som definerer hvem vi er, selv når situasjonen spisser seg til og alt ser mørkt ut. Jeg synes at Broom klarer å formidle dette budskapet på en særdeles god måte.

Selv om persongalleriet ikke er blant de største, blir vi til gjengjeld virkelig godt kjent med alle. Karakterene virker realistiske og relaterbare, dessuten er de fleste av dem veldig enkle å bry seg om. De er definitivt med på å bære denne romanen og gjøre den til en virkelig god leseopplevelse. 

Broom beskriver Kates kjærlighetsproblemer godt, fordi vi lever i en tid hvor kjærligheten er opphøyet til noe som nesten er umulig å leve opp til. Hvor intet mindre enn det perfekte kan aksepteres.

Jeg likte hvordan forfatteren lot Kate reflektere over sin fortid, og etter hvert legge den bak seg og begynne å bevege seg fremover. 

Historien setter mange tanker i gang om ulike problemstillinger, og dveler ved tematikk som mental helse, personlig utvikling, vennskap, hva det virkelig betyr å være lykkelig uten å være i et forhold, ulike sider ved sosiale medier, reiser og ikke minst romantikk. Det er en rørende og varm fortelling om familie og vennskap, om å finne lidenskaper og finne kjærlighet.  

Boken er for øvrig velskrevet. Det fine og blomstrende språket flyter lett og gnisnings fritt, og sidene nærmest vender seg selv, kapittel etter kapittel.

Selv om den kanskje ikke inneholder nye og epokegjørende ideer, er det en søt og godt fortalt historie, som krydres med de lekreste miljøbeskrivelser.

Romanen er nemlig en kjærlighetserklæring til Kroatia, der beskrivelser av middelhavsarkitekturen, hvitkalkede hus med røde takstein oppå, palmetrær og blågrønt hav er blant ingrediensene. 

Alt i alt er det en genuin feel good-roman som, selv om den inneholder noen nesten uutholdelige hjerteskjærende passasjer, også byr på rikelig med varme, kjærlighet og herlig humor. Denne boken fortjener å bli lest vidt og bredt.

"Den perfekte flukten" forteller en virkelig god historie som er velskrevet, velopplagt og velfortalt med humor og menneskelig innsikt. Romanen egner seg særdeles godt som sommerlesning.

Nå venter jeg på mer fra forfatterens hånd, jeg synes hun skriver bra og vil gjerne lese mer.

Bruker du også litt av sommeren på å forsvinne i en bok? Denne flotte romanen kan du nyte på stranden, i hengekøyen, på reisen eller hvor du enn tilbringer sommeren, og la deg flyte med.

Sommerens must-read!

fredag 5. juli 2024

"Ni dagers lykke" av Taylor Jenkins Reid

Ni dagers lykke
Taylor Jenkins Reid
Roman
336 sider
Oversatt av Tonje Nordkvelle Mikalsen
Cappelen Damm
2024

Taylor Jenkins Reid er en populær forfatter og essayist, bosatt i Los Angeles. Flere av bøkene hennes er oversatt til norsk, blant dem BookTok-sensasjonen "Evelyn Hugos syv ektemenn" og "Daisy Jones & The Six", som ble kåret til beste historiske roman på Goodreads og er å finne som TV-serie på Amazon Prime.

"Ni dagers lykke" er en påminnelse om at det finnes flere veier til en lykkelig slutt.

Elsie Porter forventer ikke at noe ekstraordinært skal skje når hun drar ut en regnfull nyttårsdag for å hente en pizza som hun har bestilt. Likevel skjer det noe ekstraordinært når hun møter Ben Ross i køen foran disken. De får umiddelbar kontakt, og for begges vedkommende er det kjærlighet ved første blikk.

De blir forlovet og gift på rekordtid. Men lykken er kortvarig.

Én morgen, etter bare ni dagers ekteskap, drar Ben avgårde med sykkelen sin for å kjøpe frokostblanding til Elsie på storkiosken. Når han ikke kommer hjem og hun hører sirenene fra en ambulanse, løper Elsie ut og får greie på at hennes nye ektemann og livs kjærlighet har blitt påkjørt av en lastebil og drept momentant. 

På sykehuset, mens hun forsøker å ta inn over seg hva som har skjedd, finner hun ut at Bens mor Susan fortsatt er oppført som hans nærmeste pårørende, og at hun har full beslutningsmyndighet vedrørende begravelsen. Som om dette ikke var nok, fortalte Ben aldri sin mor om Elsie, som dermed ikke kan akseptere at de var gift. Elsie kan heller ikke bevise det, siden vigselsattesten ennå ikke har kommet i posten. 

Kan de to kvinnene likevel hjelpe hverandre på den tunge veien videre?

"Ni dagers lykke" er en lavmælt og meget velfortalt roman. En roman av den typen som definitivt går inn under huden på sin leser og som er vanskelig å gi slipp på.

Boken er nesten for mye for en sart sjel som min, men bare nesten.

Det er en stemningsfull roman med mye dybde. En sublim, vakker og barsk leseopplevelse om sorg, kjærlighet, liv og død.

Og ikke minst skrevet med stor psykologisk innsikt.

Språket er flott og artikulert, komposisjonen stram og overbevisende.

Det er to handlingsforløp i romanen. Det ene er på nåtidsplan og skildrer tiden etter Bens død, det andre er på fortidsplan og skildrer forholdet mellom Elsie og Ben. 

I nåtiden følger vi Elsie og Susan. De har problemer med å akseptere hverandre eller erkjenne den kjærligheten Ben hadde til hver av dem. En del av problemet fra Susans side er at hun ikke tror at Elsie var en viktig brikke i Bens liv, men også det faktum at hun, som så mange mennesker i Elsies liv, minimerer Elsies sorg fordi hun og Ben bare hadde vært gift en kort stund. Faktisk hadde de bare kjent hverandre i noen få måneder før de giftet seg. 

Men Elsie og Bens forhold og kjærlighet overfor hverandre var genuint, ikke bare en illusjon skapt for ettertiden. Ben var en særdeles romantisk og omtenksom mann, og Elsie var hodestups forelsket i ham. Varigheten av deres forhold hadde absolutt ingen betydning for smerten som Elsie nå føler over tapet. 

Når sorgen rammer, står vi nemlig som regel hjelpeløse tilbake – alt rundt oss går i stå, mens hverdagen fortsetter rundt oss.

"Ni dagers lykke" er en roman som gjør et sterkt inntrykk. Den handler om å lære å leve videre etter å ha opplevd et traumatisk tap, og å kunne stole på (og sette pris på) de som også var glade i din livs kjærlighet. Det er en autentisk, emosjonell og hjerteskjærende roman, som balanserer det triste fint med en lettsindighet slik at vi som lesere ikke blir overveldet fullstendig. 

De to handlingsforløpene fungerer for øvrig bra. Vi får blant annet vite hvorfor Ben aldri fortalte sin mor om hans kjærlighet til Elsie. Både Elsie og Susan håndterer sorgen på ulikt vis. Deres gradvise forståelse av den andres kjærlighet til Ben og dybden i denne, hjelper dem begge til vekst og forandring. 

Reid har på en fin måte fanget spekteret av følelser, sinne, frykt og den overveldende sorgen som gjerne kommer i kjølvannet av tidlig og uventet død. 

Det er lett å føle sympati med Elsie, men også med Susan, og især når vi blir fortalt at hun ikke bare sørger over Bens plutselige død, men også sin ektemann, som gikk bort bare et par år tidligere.  

Det er vanskelig å holde tårene tilbake når man leser denne romanen, men til syvende og sist er faktisk "Ni dagers lykke" en bok full av håp og helbred.

En veldig flott leseopplevelse! Anbefales på det varmeste!