tirsdag 16. juli 2024

"Den perfekte flukten" av Isabelle Broom

Den perfekte flukten
Isabelle Broom
Roman
432 sider
Oversatt av Anita Garmannslund
Cappelen Damm
2023

Isabelle Broom er fra Cambridge i Storbritannia og skriver romantiske bøker fordi hun elsker å reise og treffe folk. Hun er opptatt av å ta leserne med på et eventyr hvor de kan både le og gråte. 

Noen ganger må man miste alt for å finne den ene personen man trenger...

På sin trettiårsdag bestemmer Kate Nimble seg for å fri via Twitter til sin langvarige kjæreste James. Men når frieriet blir avvist, innser hun at hun har gjort en stor feil. Over natten har nemlig videoen av hennes frieri gått viralt, og blitt spredt over hele internett. 

Kate føler seg nærmest ute av stand til å forlate huset. Hun er overbevist om at alle visste om det, at de ville peke og le av henne med forakt.

For å redde seg unna den pinlige og vanskelige situasjonen, hopper Kate på et fly til Kroatia, hvor ingen vet hvem hun er, eller hva hun rømmer fra.

Der kan hun søke trøst hos broren Toby og hans ektemann Fillipo. De bor på den kroatiske øya Hvar i Adriaterhavet, hvor de pusser opp et herberge. 

Toby hadde beskrevet Kroatia som det beste av Italia, Hellas, Spania og Øst-Europa til sammen, men inntil hun hadde sett det på et kart, hadde ikke Kate engang vært helt sikker på nøyaktig hvor landet lå.

På Hvar oppdager Kate at hun har et skjult talent for interiørdesign. 

Når hun jobber sammen med den skjeggete og litt hippiaktige altmuligmannen Alex, oppdager Kate at hans avslappede holdning til livet ikke bare er forfriskende, men også fengende! Alex er nemlig helt forskjellig fra andre menn Kate har vært borti, likevel er forbindelsen mellom dem ikke til å komme ifra. Hun åpner seg snart opp på en måte hun aldri før har gjort - ikke engang for seg selv. 

Men Kate er ikke den eneste på øya med hemmeligheter. Og som hun er i ferd med å oppdage, er det alltid bare et spørsmål om tid før sannheten kommer fram...

"Den perfekte flukten" er en en medrivende roman om kjærlighet og kriser.

Handlingen engasjerer med mye varme og en god porsjon humor. 

Historien om en kvinne på rundt tretti år som blir forlatt av kjæresten sin og må starte et nytt liv, er blitt fortalt før, men Isabelle Broom forteller den med sjarm. 

Boken handler også om å tørre å stå ved sine valg og sin identitet. I hovedsak er det våre handlinger som definerer hvem vi er, selv når situasjonen spisser seg til og alt ser mørkt ut. Jeg synes at Broom klarer å formidle dette budskapet på en særdeles god måte.

Selv om persongalleriet ikke er blant de største, blir vi til gjengjeld virkelig godt kjent med alle. Karakterene virker realistiske og relaterbare, dessuten er de fleste av dem veldig enkle å bry seg om. De er definitivt med på å bære denne romanen og gjøre den til en virkelig god leseopplevelse. 

Broom beskriver Kates kjærlighetsproblemer godt, fordi vi lever i en tid hvor kjærligheten er opphøyet til noe som nesten er umulig å leve opp til. Hvor intet mindre enn det perfekte kan aksepteres.

Jeg likte hvordan forfatteren lot Kate reflektere over sin fortid, og etter hvert legge den bak seg og begynne å bevege seg fremover. 

Historien setter mange tanker i gang om ulike problemstillinger, og dveler ved tematikk som mental helse, personlig utvikling, vennskap, hva det virkelig betyr å være lykkelig uten å være i et forhold, ulike sider ved sosiale medier, reiser og ikke minst romantikk. Det er en rørende og varm fortelling om familie og vennskap, om å finne lidenskaper og finne kjærlighet.  

Boken er for øvrig velskrevet. Det fine og blomstrende språket flyter lett og gnisnings fritt, og sidene nærmest vender seg selv, kapittel etter kapittel.

Selv om den kanskje ikke inneholder nye og epokegjørende ideer, er det en søt og godt fortalt historie, som krydres med de lekreste miljøbeskrivelser.

Romanen er nemlig en kjærlighetserklæring til Kroatia, der beskrivelser av middelhavsarkitekturen, hvitkalkede hus med røde takstein oppå, palmetrær og blågrønt hav er blant ingrediensene. 

Alt i alt er det en genuin feel good-roman som, selv om den inneholder noen nesten uutholdelige hjerteskjærende passasjer, også byr på rikelig med varme, kjærlighet og herlig humor. Denne boken fortjener å bli lest vidt og bredt.

"Den perfekte flukten" forteller en virkelig god historie som er velskrevet, velopplagt og velfortalt med humor og menneskelig innsikt. Romanen egner seg særdeles godt som sommerlesning.

Nå venter jeg på mer fra forfatterens hånd, jeg synes hun skriver bra og vil gjerne lese mer.

Bruker du også litt av sommeren på å forsvinne i en bok? Denne flotte romanen kan du nyte på stranden, i hengekøyen, på reisen eller hvor du enn tilbringer sommeren, og la deg flyte med.

Sommerens must-read!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar