onsdag 24. juli 2024

"Emmas valg" av Taylor Jenkins Reid

Emmas valg
Taylor Jenkins Reid
Roman
336 sider
Oversatt av Gry Wastvedt
Cappelen Damm
2023

Taylor Jenkins Reid er en populær forfatter og essayist, bosatt i Los Angeles. Flere av bøkene hennes er oversatt til norsk, blant dem BookTok-sensasjonen "Evelyn Hugos syv ektemenn", og "Daisy Jones & the Six", som ble kåret til beste historiske roman på Goodreads og snart kommer som TV-serie på Goodreads. "One True Loves" (norsk boktittel "Emmas valg") er filmatisert og hadde premiere i USA i 2023.

Emma Blair var bare sytten år gammel og gikk på videregående, da hun sammen med den jevnaldrende gutten Jesse Lerner. Hun var vilt forelsket i ham, og hadde vært det så lenge hun kunne huske. 

Emma og Jesses kjærlighet for hverandre bare fortsatte å vokse seg sterkere og sterkere, etter hvert som årene gikk, og den formet dem på alle mulig tenkelige måter. 

De skaper et liv for seg selv, langt unna forventningene til både foreldre og venner i hjembyen Acton i Massachusetts. De reiser verden rundt, lever livet fullt ut og griper enhver mulighet til nye eventyr. Lykken smiler til dem, men på deres første bryllupsdag forsvinner Jesse i en helikopterulykke over Stillehavet. På et øyeblikk er han borte for alltid.

Flere år senere har Emma, som nå er nå i trettiårene, returnert til hjembyen da hun støter på barndomsvennen Sam Kemper, og etter en stund blir hun forelsket igjen. Når Emma og Sam forlover seg, føles det som om kjærligheten har gitt henne en ny sjanse til lykke. 

Men så dukker Jesse opp igjen. Han er i live, og han har i alle år forsøkt å finne tilbake til henne. 

Hun blir nå tvunget til å velge mellom mannen hun trodde var død, og forloveden som fikk henne til å begynne å leve igjen. 

"Emmas valg" er en vakker, engasjerende og svært følelsesladet roman.

Historien strekker seg over flere år og den følger Emma gjennom ulike stadier av livet.

Jenkins Reid skaper narrativet i en vekslende nåtidsberetning og et tilbakeskuende blikk. Denne narrative tilnærmingen gjør historien til en stor litterær leseopplevelse.

Det er en oppsiktsvekkende skildring av hvordan en ung kvinnes liv blir fundamentalt forandret gjennom glede og sorg, medgang og motgang, og de mange lærdommene hun får med seg underveis. 

Hovedpersonen Emma er troverdig og spennende å følge, og du kan ikke annet enn å like henne. 

Det er en sterk roman om å bryte mønstre og finne kjærligheten av alle de riktige grunnene.

Jeg ble umiddelbart grepet av historien. Den gikk rett inn i hjertet mitt og etterlot meg litt tynget, men også håpefull.

Med sitt strålende språk og sikre hånd bretter forfatteren ut en serie dype skildringer av et menneskes håp, drømmer og frykt. 

Jenkins Reid skriver rørende og med både tyngde og letthet om relasjoner og lengselen etter kjærlighet, mening og forbundethet.

Dessuten klarer hun å skrive om kjærlighet uten å bruke klisjeer og metaforer, og det er i seg selv en prestasjon.

Jeg liker forfatterens romaner godt, men med denne synes jeg at hun setter nye standarder.

Hvordan boken ender skal ikke avsløres her. Les den. Her er det nok av samtalestoff og moralske dilemmaer å kaste seg ut i.

Romanen er hyggelig og oppløftende, men også trist og gjennomtenkt. Og den er ekstremt godt skrevet og også oversatt.

Les denne meget vakre, atmosfæriske og melankolske romanen som ikke kan unngå å gjøre inntrykk.

"Emmas valg" er Taylor Jenkins Reids hittil mest rørende bok og en pageturner som gir deg lyst til å bla tilbake og lese igjen og igjen. En bok verdt å anbefale!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar