torsdag 26. april 2018

"Istider" av Fred Vargas

Istider
Fred Vargas
Krim
470 sider
Oversatt av Eva-Marie Lund, MNO
Aschehoug
2018

Fred Vargas er født i 1957, i Paris. Hun er utdannet arkeolog og middelalderspesialist. Hun har skrevet en rekke kriminalromaner og vunnet flere prestisjetunge priser for sine bøker. Hun har blant annet vunnet den internasjonale prestisjeprisen Golden Dagger fire ganger. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 40 språk.

"Istider" er den åttende romanen om fullmektig Adamsberg.

Boken begynner med en eldre kvinne (Alice Gauthier) som strever med å komme seg til en postkasse for å sende et brev. Hun kollapser før hun rekker å sende det, men en rødkledd kvinne som tar hånd om henne til en ambulanse ankommer stedet, finner brevet liggende på bakken og poster det.

Noen dager senere blir Alice Gauthier funnet, med kuttede pulsårer, død i badekaret, i en leilighet i Paris. Dødsfallet ser unektelig ut som et selvmord.

Kort tid etter, leser den rødkledde kvinnen om dødsfallet i avisen. Hun blir så opprørt av dødsannonsen, at hun tar kontakt med politiet og forteller om brevet hun har postlagt for Alice.

Politiet, især fullmektig Adamsberg, er ikke helt overbevist om at Alice Gauthiers død er selvmordet det ser ut til å være, særlig etter at de finner et underlig symbol skrevet nær avdødes kropp. Han velger derfor å forfølge sporet som tilbys dem av kvinnen, som også tilfeldigvis husker hvor brevet var adressert.

Når det samme symbolet igjen dukker opp i forbindelse med et annet dødsfall, blir saken med det tilsynelatende selvmordet til en fullverdig drapsetterforskning.

Historien er vevd sammen av to tråder - en fatal ekspedisjon til Island ti år tidligere (som de to avdøde hadde vært med på) - og oppdagelsen av den hemmelige Robespierre-foreningen, som gjenskaper scener fra den franske revolusjonen.

Fullmektig Adamsberg er en høyst forunderlig karakter. Kollegene lar seg ofte forvirre av hans noe ukonvensjonelle og intuitive etterforskningsstil, men ser ut til å godta den, i hvert fall så lenge den frembringer resultater.

Saken tar Adamsberg og hans menn til den franske landsbygda (hvor han blant annet møter en pussig gammel dame som røyker pipe og bor med et villsvin), Island, og dypt inn i den hemmelige Robespierre-foreningen - hvor en morder kanskje skjuler seg blant 700 medlemmer.

"Istider" er en handlingsmettet bok, med et labyrintisk og flott konstruert plott, og en uventet avslutning.

Selv om det komplekse plottet krever en del av oss lesere, er følelsen man sitter igjen med etter at boken er ferdiglest, desto mer gledelig. For alle de intrikate trådene knyttes pent sammen til slutt, og det hele går opp i en høyere enhet.

Språket er godt, men det er fullmektig Adamsberg som gjør denne romanen til noe mer enn det ordinære.

Historien for øvrig er befolket av en rekke svært merkelige, nokså komiske karakterer, inkludert en flokk av dypt overtroiske islendinger.

"Istider" er en særpreget og åndeløst spennende roman. Anbefales!

1 kommentar: