mandag 30. april 2018

«Møt meg i paradis» av Heine Bakkeid

Møt meg i paradis
Heine Bakkeid
Krim
461 sider
Aschehoug
2018

Heine Bakkeid (f. 1974) er fra Gratangen i Troms og utdannet systemutvikler ved NITH i Stavanger. Han debuterte som ungdomsbokforfatter i 2005. «Uten puls» var hans første roman for voksne. «Jeg skal savne deg i morgen» (2016), med den tidligere avhørslederen Thorkild Aske i hovedrollen, var Bakkeids første krimroman. «Møt meg i paradis» er en frittstående oppfølger til denne. Krimdebuten er solgt for utgivelse i ti land.

«Møt meg i paradis» er en spennende krim, hvor alt ikke er som det umiddelbart ser ut, eller burde være.

Milla Lind er en bestselgende forfatter. I forbindelse med lanseringen av hennes forrige bok, gikk forlaget ut med en pressemelding om at Milla hadde startet arbeidet med den siste boken i serien om August Mugabe. Hun hadde så vidt kommet i gang med prosjektet da hennes konsulent Robert ble skutt og drept på åpen gate av sin ekskone. Milla og Robert hadde gravd frem en savnetsak fra virkeligheten, som skulle brukes som bakgrunn for boken.

For syv måneder siden forsvant to femten år gamle jenter fra en barnevernsinstitusjon utenfor Hønefoss. De satte seg inn i en bil utenfor institusjonen en morgen, og siden har ingen sett dem. Politiet trodde de hadde reist til Ibiza, fordi jentene hadde stukket av dit en gang før, og de ble da hentet hjem igjen av politi og barnevern en uke senere. Men nå har ingen spor etter dem blitt registrert siden de satte seg inn i bilen den morgenen de forsvant.

Alt har ligget på is siden Robert ble drept for et halvt år siden. Milla Lind gikk nemlig inn i en dyp depresjon, og har ikke jobbet siden. Det er viktig for forlagssjefen at Milla kommer i gang.

Derfor trenger hun hjelp til å fullføre researcharbeidet før hun tar fatt på den siste og avgjørende boken om August Mugabe. En bok lesere rundt om i verden venter på.

Thorkild Aske får tilbud om å ta Roberts plass. Ti dager sammen med landets største krimforfatterinne, for 3500 kroner dagen. Det dreier seg om å tolke politirapporter, hjelpe med tekniske spørsmål, og så videre. Det er viktig å understreke at dette ikke er noen etterforskning, bare researcharbeid med tanke på Millas bok.

Sammen med Milla, skal han snakke med pårørende og politi, samtidig som han skal hjelpe henne med å tolke og forklare gangen i en slik sak. Milla vet at Aske tidligere har jobbet som avhørsleder, noe hun tror kan være nyttig med tanke på det psykologiske aspektet.

Men ganske snart skjønner Aske at ingenting er slik han først trodde, verken med savnetsaken, med Milla Lind eller med drapet på mannen han tok over for...

«Møt meg i paradis» er en spennende historie fra Heine Bakkeids hånd.

Og bare tittelen og omslaget i seg selv, gjør at denne boken gir en fornemmelse av ubehag som kryper under huden.

Jeg var svært begeistret for Bakkeids forrige bok, «Jeg skal savne deg i morgen», og hadde derfor høye forventninger til «Møt meg i paradis». Disse ble delvis innfridd.

Sist lå uhyggen hele tiden og lurte i bakgrunnen. Det gjør den ikke nå. Når det er sagt, er dette en meget god og spennende bok, selv om uhyggen ikke trenger seg like tydelig på.

Derimot er handlingen denne gangen, mer omfattende og intrikat enn i Bakkeids første krim.

Historien tar Aske på kryss og tvers over det ganske land, samt en tur til Russland. Til og med et sidespor blir forfulgt. Men det blir ikke for heseblesende av den grunn, for Bakkeid tar seg tid til å fortelle sin historie og til å la den folde seg ut.

«Møt meg i paradis» er befolket av personer som står skarpt og tydelig, og vandrer lys levende rundt i mitt indre blikk.

Hovedpersonen, Thorkild Aske, har ikke utviklet seg så mye fra første bok til denne, hvilket fungerer bedre enn det umiddelbart lyder. Jeg vet nemlig hvem Aske er, og jeg kjenner ham fra tidligere. Det er trygt og godt.

Aske har et problematisk forhold til beroligende medikamenter. Romanen gir derfor et lite innblikk i hva det vil si å være avhengig av piller.

Bakkeids språk er lett og levende, uten å bli overfladisk. Det er spennende skrevet, og boken kan innimellom være riktig så vanskelig å legge fra seg.

Selve historien virker kanskje litt søkt, men glir likevel ned og virker troverdig - selv om den egentlig ikke er det. Det er slik noen dyktige forfattere kan slippe unna med, og Heine Bakkeid er en dyktig forfatter.

Alt i alt er «Møt meg i paradis» en svært god krim.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar