onsdag 12. august 2020

"Finn meg" av André Aciman

Finn meg
André Aciman
Roman
272 sider
Oversatt fra engelsk av Merete Alfsen, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2020

André Aciman (f. 1951) er blitt kalt en begjærets grammatiker og en følsomhetens mester. Han er født i Egypt og er professor i litteratur ved University of New York og ekspert på Marcel Proust. Aciman snakker fransk, italiensk, gresk, jødespansk, arabisk og engelsk. Han debuterte som forfatter med memoarene "Out of Egypt" i 1995 og har senere skrevet en lang rekke bøker, hvorav "Og ditt navn er mitt ("Call Me By Your Name", 2007) som utkom på norsk i 2020, er den mest kjente. 

"Finn meg" er den etterlengtende, frittstående oppfølgeren til "Og ditt navn er mitt" ("Call Me By Your Name"), boken som fikk umiddelbar kultstatus da den ble filmatisert i 2017.

Da det ble kjent at det skulle komme en oppfølger til "Og ditt navn er mitt", ble jeg svært begeistret, men også litt bekymret. Problemet mitt med å lese en oppfølger, er at jeg alltid kommer til å sammenligne den med originalen. Jeg ble heldigvis ikke skuffet, selv om romanen ikke helt levde opp til sin briljante forgjenger.

Mange år har gått siden Elio og Oliver skiltes ved den italienske rivieraen. Elios far Samuel, som nå er skilt, er på vei fra Firenze for å besøke sønnen i Roma når han møter den unge, attraktive Miranda på toget. De to blir dypt forelsket og til tross for den store aldersforskjellen, innleder de en het affære. Noen år senere gjentar historien seg når Elio (som nå er en anerkjent klassisk pianist) møter den betydelig eldre Michel på en konsert i Roma. De blir også elskere, men der Miranda og Samuels forhold er ukomplisert, blir Elio og Michels forstyrret av Elios gamle følelser for Oliver, og den kjærlighetshistorien som egentlig aldri ble avsluttet. Noe må gjøres, og spørsmålet som melder seg er om de to endelig kan møte hverandre igjen.

Oliver er på samme tid godt etablert i USA, med forskerstilling og en god familie. Likevel lengter han innerst inne etter en flamme fra fortiden.

"Finn meg" er en glødende utforskning av kjærligheten i alle dens foranderlige former og uttrykk, som på vakkert vis minner oss om at ekte kjærlighet aldri dør ut.

André Aciman er en bemerkelsesverdig forfatter. Hans prosa er lyrisk, vakker og engasjerende, og han vet å skrive romaner, som utover å være emosjonelle berg-og-dal-bane-turer også maner til ettertanke 
og en utvidelse av leserens horisont.

Karakterene hans er svært autentiske, og man blir godt kjent med dem. Det hele er som tatt ut av virkeligheten, både karakterene, stedene og konfliktene.

Romanen er delt inn i fire deler, hvorav del én (Tempo) omhandler Elios far, Samuel og hans forelskelse i den yngre Miranda. Den andre delen Kadens, handler om Elio og hans forelskelse i den eldre Michel, den tredje delen Capriccio tar for seg Oliver og hans affære med en mann og en kvinne, og den siste og fjerde delen, Da Capo, som for øvrig er veldig kort, handler om Elio og Olivers gjenforening i Italia. Og den er vakker, nostalgisk og rørende. 

Dessverre var det altfor lite om Elio og Oliver i "Finn meg". Det var nemlig deres kjærlighetshistorie i den foregående boken som slo meg så fullstendig ut, og som jeg sent vil glemme. 

Men dette er ikke bare en kjærlighetshistorie som må besvare det store spørsmålet om Elio og Oliver får hverandre til slutt. Det er mer en filosofisk fortelling om kjærlighet, vennskap og ensomhet.

I tillegg er underholdningsverdien god, selv om det også finnes noen sekvenser i boken som er kjedelige og ikke fullt så interessante. De fire delene ble for øvrig fint knyttet sammen.

"Finn meg" er en velskrevet roman som følger flere par og deres tanker, følelser og utfordringer med å finne og akseptere kjærligheten. Imidlertid påvirker de mange betraktningene om kjærlighetens vesen bokens flyt, i hvert fall noe. 

Alt i alt gir boken en forfriskende leseopplevelse, og den er til tross for de ovennevnte innvendingene, vanskelig å legge fra seg.

Anbefales!

1 kommentar:

  1. Jeg ble veldig glad for å finne denne omtalen. Jeg har lyttet til boken uten å ha lest Og ditt navn er mitt først, og opplevde full forvirring etter del to.

    SvarSlett