mandag 31. august 2020

"Kjeden" av Adrian McKinty

Kjeden
Adrian McKinty
Thriller
432 sider
Oversatt av Lars-Erik Sørbotten
Cappelen Damm
2020

Adrian McKinty er en irsk krimforfatter og kritiker som har vunnet Edgar-prisen, og som er i ferd med å etablere seg som en av de store forfatterne innenfor internasjonal krim. Han er blitt tildelt Ned Kelly-prisen to ganger, samt Barry-prisen, Audie-prisen og Anthony-prisen. Bøkene om Sean Duffy har blitt omtalt som årets beste krimromaner av aviser og magasiner over hele verden, blant annet av Times of London, The American Library Association, Daily Mail, Boston Globe og Irish Times. Adrian er født og oppvokst i Belfast i Nord-Irland, han studerte filosofi ved Oxford-universitetet og flyttet til USA for å undervise i engelsk på high school. Han er for tiden bosatt i New York.

Rachel Klein er endelig i ferd med å starte livet sitt. Hun er nylig skilt fra sin tidligere ektemann Marty. Etter å ha hatt to jobber for å hjelpe ham gjennom jusstudiene, bestemte han seg for å gå fra henne, for å være sammen med en yngre kvinne. Samtidig måtte hun kjempe mot brystkreft (som nå er på tilbakegang), og ta hånd om deres tretten år gamle datter, Kylie. Nå har Rachel imidlertid begynt å undervise i filosofi på det lokale colleget og kan endelig etter noen tøffe år se fremover. Hun er bare trettifem år gammel, og har hele livet foran seg.

Men én dag skjer det ufattelige. Hun får en telefon fra noen som hevder å ha kidnappet Kylie. Rachel får videre beskjed om at hun hverken må kontakte politiet eller noen andre representanter for ordensmakten. I stedet må hun betale en nette sum av tjuefem tusen dollar i løsepenger, og deretter kidnappe et annet barn, og så varsle kidnapperne når hun har gjort det. Men det i seg selv er ikke nok til å få Kylie tilbake. Alt det gjør er å sikre at de som har kidnappet Kylie får sitt kidnappede barn tilbake. Rachel får ikke Kylie tilbake før foreldrene til barnet hun kidnapper i sin tur kidnapper et annet barn og betaler løsepengene. Det er slik Kjeden virker og fortsetter i all evighet. Rachel er dermed et ledd i Kjeden.

Rachel er en helt vanlig kvinne, men i løpet av de neste dagene vil hun gå over alle grenser for å redde datteren sin.

For hjernene bak Kjeden vet at foreldrene vil gjøre alt for barna sine. Men det de ikke vet, er at de nå kanskje har møtt sin likemann. 

"Kjeden" er en fartsfylt, engasjerende og handlingsmettet thriller som vil fange din oppmerksomhet fra begynnelse til slutt.

Romanen har et eminent, men foruroligende premiss. 

Historien er godt konstruert og den gir deg rikelig med angst og bekymring på karakterenes vegne. Du er med dem hvert eneste steg på veien, og i hver en del av deres reise.

At historien er helt vill og på mange måter utroverdig, betyr egentlig lite. Den er nemlig spennende, godt skrevet, og særdeles underholdende. 

Boken har derimot en troverdig hovedperson som er drevet av sin kjærlighet til datteren.

Rachel er en kvinne man umiddelbart sympatiserer med. Hun har til nå ikke hatt det enkleste livet, men blir så tvunget til å gjøre noe som er så forferdelig at det kan være vanskelig å vise noe annet enn avsky. Hun får hjelp av sin forhenværende svoger - med Kjedens tillatelse - til å utsette et annet foreldrepar for nøyaktig den samme situasjonen som hun selv befinner seg i.

Handlingen er skremmende og den tvinger leseren til å stille spørsmål ved hvor langt han/hun ville ha gått for å redde sitt eget barn. Rachel lurer selvsagt på hvorfor akkurat hun har blitt utvalgt. Og siden hun er filosofilærer, tilføres et ekstra intellektuelt element når hun blir nødt til å vurdere hva hun gjør og hvorfor hun gjør det. Forfatteren er flink til å vise de følelsesmessige konsekvensene for Rachel, Kylie og Rachels tidligere svoger Pete (som kidnapperne har tillat Rachel å betro seg til, slik at han kan hjelpe henne).

McKinty har en god og engasjerende penn, og jeg likte hvorledes han involverte flere perspektiver i denne historien. Det gjorde det noe enklere å fatte Kjedens rekkevidde. 

Det grunnleggende spørsmålet om hvor langt du er villig til å gå for å redde ditt eget barn, får en helt ny betydning i "Kjeden". 

McKinty skyver oss til kanten av stupet, tvinger oss til å ta side, til å tenke utenfor boksen og konfronterer oss med spørsmål som vi forhåpentlig aldri vil trenge å måtte besvare i våre virkelige liv.

"Kjeden" er en neglebitende thriller, selv om det primært er den første delen av romanen som gir frysninger nedover ryggen. Denne delen er også original og nøye gjennomtenkt. 

Dessverre mister historien noe av nerven mot slutten. Vendingene blir dessuten litt forutsigbare og selve avslutningen virker en smule overdrevet. 

Likevel var det mye ved boken som jeg likte, og især det smarte premisset ispedd de godt utforskede psykologiske elementene gjorde at jeg fikk en forrykende leseopplevelse. Så totalt sett er dette en god roman, selv om den ikke når helt opp til toppsjiktet i sjangeren. 

1 kommentar:

  1. Jeg leste 100 sider og ga opp... Denne fenget meg dessverre ikke, men jeg prøvde.:)

    SvarSlett