onsdag 3. april 2024

"Aldri være trygg" av Hanne Gellein

Aldri være trygg
Hanne Gellein
Krim
286 sider
Cappelen Damm
2024

Hanne Gellein (f. 1978) er fra Trondheim, men bor i Östersund. Hun er utdannet sykepleier og debuterte i 2020 med "Alle fugler små" til strålende kritikker. Debutboken ble stemt fram til finalen i Årets Ulest 2021. "Døden skal du lide" kom i 2022, en karakterdreven krim om norgeshistoriens verste seriemorder. For denne ble hun nominert til krimprisen Sølvkniven. "Aldri være trygg" er Hanne Gelleins tredje krimroman, en intens historie med thrillerens tempo.

Da rettspatolog Silje Andersen våkner er hun lenket fast til veggen i en mørk kjeller. Det gjør ingen forskjell om øynene er åpne eller lukket. Ingen konturer, hun har ingenting å feste blikket på. I tillegg fyller den altoppslukende mugglukta neseborene hennes. Silje husker ingenting. Hun vet ikke engang om hun er i hjembyen Trondheim. Hvem kan ha gjort dette mot henne? Redselen er lammende, mildt sagt.

Hun kjemper for å komme seg løs og i frihet, men hvordan skal hun klare det? Omverdenen tror hun har reist på ferie. Det er kun én person som har forsøkt å få tak i henne, nemlig Siljes bestevenn, gameren Luca Stellander. Han var tidligere nynazist og aktiv i miljøet i flere år, men har siden tatt avstand fra alt. 

Nå mistenker han at noe alvorlig kan ha skjedd med Silje. Men politiet har satt han i varetekt etter at det har kommet nye opplysninger i en fem år gammel drapssak.

I juni 2017, da det nynazistiske miljøet var samlet til et årlig arrangement på en gård ved Falstadskogen, ble lederen i Nordisk front drept. Sammenkomsten fant for øvrig sted rett ved Falstad leir; et sted hvor tyskerne under krigen holdt uskyldige mennesker fanget, og henrettet utallige. 

Politiet hadde aldri funnet ut hva som skjedde den gangen. De hadde gitt opp for lengst. Men et sentralt vitne (Simen, Lucas tidligere bestevenn) hadde en dag valset inn på politistasjonen og sagt at det var Luca som sto bak ugjerningen. Dermed ble etterforskningen av drapet åpnet igjen.

For Luca føles det ubehagelig å utlevere sitt gamle liv, sin gamle gjeng. Å vende tilbake til fortiden kan være skremmende. Men nå er skyggene i ferd med å innhente ham. 

Hva skjedde egentlig den kvelden for fem år siden i Falstadskogen? Og vil fortidens handlinger hindre Luca i å redde sin eneste venn? Tiden er i ferd med å renne ut, både for Silje og Luca.

"Aldri være trygg" er en spennende og velskrevet krim med gode og overbevisende karakterer.

Det er en svært vellykket og leseverdig bok, og det er mange gode grunner til det: De involverte blir skildret levende og relevante. 

Især Luca. For selv om han har en problematisk fortid, beskrives han som ekstremt sympatisk. Ikke en tradisjonell helt i egentlig forstand, men han blir en du virkelig får under huden og som du kun ønsker det beste for.

Bokens handling er realistisk og herlig uhyggelig i sine skumle elementer. 

Du aner at relasjonene har stor betydning i denne historien og du får et godt innblikk i hvordan alt blir vanskeligere når de ikke fungerer. Miljøet er kanskje ikke så detaljert beskrevet, selv om det klart fremgår at handlingen utspiller seg i Trondheim og områdene der omkring, men på den annen side er det som nevnt noen skikkelig fine karakterbeskrivelser som viser både hva karakterene tenker og føler.

Romanen gir også noen skremmende innblikk i det nynazistiske miljøet.

Ved å la handlingen veksle mellom nåtiden og de grufulle begivenhetene i 2017, opprettholdes et høyt spenningsnivå, men det gir også rom for en overbevisende fremstilling av de involverte.

"Aldri være trygg" er tredje bok i serien om Silje Andersen, men alle Hanne Gelleins bøker kan leses fullstendig uavhengig av hverandre. Men jeg kan tenke meg at det vil være en fordel å ha lest de tidligere bøkene eller i det minste ha litt kjennskap til karakterene og serien.

For øvrig er Hanne Gellein et nytt bekjentskap for meg. Et veldig hyggelig bekjentskap til tross for at dette til tider er en mindre hyggelig bok. Den holdt meg i hvert fall fanget til siste side, og den ble raskt slukt og deretter sakte fordøyd. 

Alt i alt er "Aldri være trygg" en fantastisk, men stedvis gruoppvekkende leseopplevelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar