Ruth Kvarnström-Jones
Roman
512 sider
Oversatt av Veronica Garten, MNO
Aschehoug
2024
På begynnelsen av 1900-tallet er Stockholm en by i endring.
Det legendariske Grand Hôtel er Nord-Europas fornemste etablissement og juvelen i Stockholms krone.
Men hotellet har alvorlige økonomiske problemer, og dets administrerende direktør har ikke greid å få kontroll på finansene eller, overraskende nok, personalet. Han har vist seg å være for uerfaren til å drive hotellet.
Det trengs virkelig en grundig og handlingskraftig leder for å redde hotellet.
Wilhelmina Skogh er gift med en velrennomert vinhandler i Stockholm. Hun har drevet hoteller i tjuefem år og er utvilsomt bedre kvalifisert enn de fleste, men samtidig var dette tid før kvinner hadde opplevd formell likestilling.
Wilhelmina har også rykte på seg for å være litt av en furie.
Likevel blir hun tilbudt stillingen som hotellsjef ved Grand Hôtel (med en mulig senere forfremmelse til administrerende direktør).
Når Wilhelmina Skogh overtar driften, innser hun at det vil kreve mer enn bare hardt arbeid og disiplin å få hotellet på rett kjøl igjen.
Ottilia Ekman jobber som servitrise ved Rättviks Turisthotell i hjembyen Rättvik, i Dalarna. Men hun har ikke til hensikt å bli værende. Når hun får vite at Wilhelmina Skogh, hotellets eier, skal flytte til Stockholm, drar også Ottilia for å jobbe ved det myteomspunne hotellet.
Men i Stockholm, må hun sammen med flere andre kvinner kjempe seg fram i en svært mannsdominert bransje. "Kvinners plass er i hjemmet" sies der - men hva er et hotel om ikke et hjem?
"De fabelaktige kvinnene på Grand Hôtel" er en spennende roman om den ambisiøse Wilhelmina Skogh og hennes utfordringer i en tid da karrierekvinner ikke var godt ansett.
Boken skal visstnok være basert på virkelige hendelser, og det merkes lett at det ligger mye research bak den. Det meste synes å være troverdig, og i høy grad realistisk.
Wilhelmina var visjonær og utfordret sin tid. Hun var en annerledes og modig kvinne som i sin samtid gjorde opp med tabuer og forventninger om kvinnerollen.
Dette er på mange måter en interessant roman. Den er velskrevet, velopplagt og svært underholdende.
Det som fikk meg til å kaste meg over den, var skildringen av et uvanlig kvinneliv og datidens forhold for kvinner med ambisjoner.
Ruth Kvarnström-Jones tegner i tillegg et spennende portrett av kulturen, tidsånden og livet i Stockholm tidlig på 1900-tallet.
Hun skriver flytende og engasjerende.
Kvarnström-Jones skriver også så levende at man nesten tror at man kjenner Wilhelmina og de andre karakterene. Hun vever deres skjebner inn i et tidsbilde, hvor man aner forskjellen mellom by og land, kvinne og mann, den verdslige og åndelige fattigdommen, men også den frigjørende kulturen som finnes. Man får også et inntrykk av fremgangen som gradvis skjer i perioden, med blant annet større selvstendighet for kvinner.
"De fabelaktige kvinnene på Grand Hôtel" er en svært vellykket og fornøyelig roman som gir stoff til ettertanke.
Alt i alt en imponerende og fascinerende roman.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar