fredag 12. april 2024

"En ny verden" av Natasha Lester

En ny verden
Natasha Lester
Roman
412 sider
Oversatt av Svein Svarverud
Bonnier Norsk Forlag
2024

Australske Natasha Lester jobbet tidligere som markedssjef for Loréal Paris. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med "Den franske fotografen". Romanene "Syersken fra Paris", "Den hemmelige graven" og "Huset på Rivieraen" har også blitt internasjonale bestselgere og har ligget høyt på de norske bestselgerlistene. Hun har solgt over 75000 bøker i Norge.

Er det verdt å ofre alt for det man lengter etter?

En engasjerende roman inspirert av virkelige hendelser, fra bestselgende Natasha Lester.

Vi befinner oss på 1920-tallet, en tid med endringer og muligheter.

Den unge overklassekvinnen Evelyn (Evie) Lockhart har en drøm om å bli en av landets første kvinnelige fødselsleger. Men hun møter motbør, for hverken hennes konservative familie eller omgangskrets er noe særlig vennlig innstilt overfor Evelyns ambisjoner.

Men Evelyn er fast bestemt på å markere seg og gjøre noe meningsfylt med livet sitt. Da en skolevenninne ble funnet ved elven, i det siste stadiet av fødselen, alene og redd, visste hun umiddelbart at hun ville vie livet sitt til medisinens tjeneste.

Men dette er imidlertid noe hun må kjempe for. 

Stilt overfor dilemmaet mellom å gifte seg med barndomsvennen Charles (Charlie) Whitman (som alle forventer at hun skal gifte seg med) og leve en borgerlig tilværelse som husmor, eller forlate det livet hun kjenner for å begynne på medisinstudiet, er det gode grunner til å velge det siste. 

Men hvis hun mot alle odds får innpass ved det prestisjetunge Columbia University i New York, hvordan skal hun klare å forsørge seg selv økonomisk?

Hun drar til New York for å forfølge drømmen om å bli lege. Men å bli lege er imidlertid verken enkelt eller billig, noe som leder henne til å søke jobb som danser ved det famøse Broadway-showet Ziegfeld Follies. 

Men hvis det skulle komme ut, kan det forårsake skandale og ikke minst være ødeleggende for hennes nye romantiske forhold med Thomas Whitman, en bankmann fra Upper Eastside. 

Evelyn er derimot klar for enhver utfordring som måtte komme, men vil hennes engasjement og besluttsomhet lønne seg? Eller er ikke verden helt klar for henne ennå?

"En ny verden" er en velskrevet romantisk roman satt til 1920-tallet, med en bemerkelsesverdig heltinne som er villig til å satse alt for å nå drømmene sine.

Tidsbildet er fullt av atmosfære, og forfatteren, Natasha Lester, viser at hun er opptatt av datidens kvinners tanker og ideer, og i både indre og ytre mekanismer som kunne hemme livets utfoldelse, utløse konflikter og føre til en melankolsk frykt for livsbegrensning. Det handler om generasjonsforskjeller og klasseforskjeller, og konfliktene er tidløse, språket godt og mettet av stemning.

Hovedpersonen Evelyn Lockhart er mildt sagt en kvinne forut for sin tid. Selv om hun har en svært konservativ bakgrunn, omfavner hun 1920-tallets progressive ideer om kvinnelig myndiggjøring og er derfor motvillig til å oppfylle en rolle som husmor, hvis eneste tidsfordriv inkluderer håndarbeid og å underholde gjester. 

De andre karakterene er for øvrig like komplekse. Manges ideologi og interesser strider direkte mot Evelyns karrierevalg, mens andre derimot fullt ut aksepterer hennes avgjørelse og forsøker etter beste evne å støtte henne.

Handlingen foregår på 1920-tallet og introduserer oss for det som for ettertiden ble kjent som de glade 20-årene, en tid kjennetegnet av overdådighet, fest, jazz og fremskritt, og ikke minst av forbudstid (da det var forbudt å omsette, transportere og produsere alkohol i USA).  

Men dette var også en tid da kvinner ennå ikke hadde oppnådd full likestilling. Selv om Evelyn var skoleflink, syntes det å være uaktuelt for en kvinne å studere. Utdanning var først og fremst forbeholdt menn, men en del av skolene i New York hadde begynt å slippe kvinner inn på medisinstudiet.

Evelyn brøt dermed med datidens kvinnesyn, ved at hun gjorde noe annet enn det som var forventet av henne.

Uten å fire på prinsippene, idealene og ambisjonene sine, la hun ut på en oppsiktsvekkende reise med styrke og utholdenhet, samt vennlighet og medfølelse i bagasjen. Bare dette alene gjør det verdt å lese denne boken. 

Men forakten for kvinner vises tydelig gjennom Evelyns mange interaksjoner med medisinske professorer og medstudenter, som ikke tror at hun er i stand til å lykkes på feltet, til tross for hennes enestående akademiske prestasjoner.

Natasha Lesters roman "En ny verden" tegner et realistisk og sterkt samfunnsbilde av 1920-tallet, sett fra en bemerkelsesverdig kvinnes ståsted.

Hun skriver med letthet, humor og presisjon, noe som er spesielt tydelig i miljøbeskrivelsene og dialogen. Den dramatiske historien fenger fra første side. Jeg hadde vanskeligheter med å legge fra meg boken.

Lester klarer også å skildre at selv om levekårene var mindre gode for kvinner, manglet ikke unge kvinner verken fantasier, ønsker eller drømmer. 

"En ny verden" er fiksjon, men mange av begivenhetene og omstendighetene i boken har basis i fakta.

Til sist i boken har forfatteren skrevet ned en liste over sanger fra 1920-tallet som blir nevnt i romanen. Hun anbefaler oss å søke dem opp, laste dem ned og lytte til dem mens vi leser.

Med "En ny verden" har Natasha Lester skrevet en medfølende og dramatisk historie om en sterk kvinneskikkelse.

Det er en stor leseopplevelse som både underholder og opplyser på samme tid, og spennende for alle som er interessert i perioden.

Lesters historie er, til tross for den tidsmessige avstanden, fortsatt aktuell. Og enhver kvinne med respekt for sitt eget kjønn kan trygt hengi seg til denne romanen. For øvrig bør enhver mann med selvrespekt også gjøre det samme.

Anbefales sterkt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar