tirsdag 26. mars 2019

"En nesten perfekt dag" av Marieke Krügel

En nesten perfekt dag
Marieke Krügel
Roman
243 sider
Oversatt fra tysk av Elisabeth Beanca Halvorsen
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Marieke Krügel er født i 1977 i Kiel i Tyskland og bosatt utenfor Schleswig. Hun studerte ved det tyske litteraturinstituttet i Leipzig og har utgitt tre romaner siden debuten i 2003. "En nesten perfekt dag" er hennes internasjonale gjennombrudd og første bok på norsk.

En enkel, men likevel elskverdig historie om hvordan livet kan ta en annen retning enn man ønsker. Det er en historie som dveler ved menneskelige følelser, kjærlighet, vennskap, sjalusi, misunnelse og selve rammen rundt livet i dagens samfunn.

Det har gått to uker siden Katharina Theodoroulakis oppdaget at hun har en kul i venstre bryst. Men hun har hverken hatt tid eller lyst til å tenke over hva dette måtte bety, særlig om den er ondartet og i verste fall kan ha en dødelig utgang. For hvordan skal ektemannen Costas, sønnen Alex (17) og datteren Helli (11) klare seg uten henne?

Dessuten kan man jo ikke bare dø når ting fremdeles er så uavklart, tenker Katharina. Ingen vet om det, og det er bra, for denne helgen skal alt være som vanlig - for siste gang.

Det siste året har Costas jobbet i Berlin og bare vært hjemme i helgene. Men denne helgen, kommer han ikke hjem siden han er invitert i et juleselskap. Katharina er selv invitert, men har overhodet ikke lyst til å dra til Berlin.

Når alt skal være normalt, er det ikke bra å ha en ektemann som er tilgjengelig for familien nesten bare per telefon. Etter at Costas fikk jobben i Berlin, har de kranglet mye. Krangling er prisen å betale for et weekendforhold.

Og så utfolder kaoset en vanlig fredag seg. Men mens Katharina tar seg av en avskåret tommel, slukker brann i tørketrommelen og forbereder seg på et følelsesmessig utfordrende besøk, smuldrer meningen med det hele opp for henne, og de store spørsmålene melder seg.

Men denne dagen byr på flere overraskelser. For ikke bare har Helli et oppmerksomhetsmangel-syndrom med hyperkinetsk forstyrrelse, altså ADHD, hun har også fått mensen. Dessuten har sønnen fått sin første kjæreste.

Har livet blitt som hun ønsket? Hvordan har hun håndtert morsrollen, kjærligheten, lidenskapen for musikk? Idet dagen nesten er over, bestemmer Katharina seg for å dele hemmeligheten på en måte som kommer overrumplende på de fleste - inkludert henne selv.

Katharina vil bare ha litt tid for seg selv. I stedet må hun komme seg gjennom enda en fredag uten at ektemannen er hjemme - og alt som kan skje, det skjer.

"En nesten perfekt dag" er en velskrevet, troverdig og karakterdrevet bok.

Marieke Krügel har skrevet en bok som er underholdende, men også tidvis ganske mørk.

Den besitter dessuten innsiktsfulle observasjoner (og refleksjoner) om den menneskelige atferd, om uskyld, om det kaotiske, om smarttelefonsamfunnet, om vennskap, om livet, og om kjærlighet.

Det er en bunnsolid og overbevisende roman som beskriver avmakten over å kanskje måtte forlate venner, familie og resten av verden i en alt for tidlig alder.

"En nesten perfekt dag" er kun 243 sider lang, og handlingen spenner over én dag.

Krügel har en svært unik måte å levendegjøre sine karakterer på. Gjennom hovedpersonen Katharinas øyne, ører, fingre, nese, munn samt hennes erindringer, nåtidige tanker og følelser manes både fysiske steder og mennesker så tydelig fram, at man skal være særdeles hardhjertet for ikke å la seg påvirke.

Historien fortelles rett frem med små tilbakeblikk fra Katharinas yngre dager. Således bygger forfatteren et tilfredsstillende bilde av Katharina og hva livet hennes omfatter.

Forfatteren presenterer oss gradvis for Katharinas karakter. Fra hvordan hun samhandler med datteren, hvordan hun betrakter sønnen, hvordan hun behandler naboene, til hva hun tenker om sine beste venner og sin egen søster, men også om forholdet til ektemannen.

Siden historien fortelles fra Katharinas perspektiv, føles alt nokså løsrevet. Men jeg antar at dette er et bevisst trekk av forfatteren.

Jeg er i hvert fall sikker på at mange kvinner vil kunne identifisere seg med hovedpersonen, Katharina. Før hun giftet seg, var hun en lovende musiker og doktorgradsstudent. Nå jobber hun deltid som lærer ved en musikkskole for yngre barn, og i barnehager hvor hun tilbyr musikkopplæring for de minste.

Katharina og hennes familie er på langt nær feilfrie, men likevel sympatiske karakterer. Man vil så gjerne at det skal gå dem godt i livet, selv om de befinner seg i enda en familiekrise.

Boken ender godt, men med en uventet vri som på samme tid er både oppløftende og pinlig for Katharina.

"En nesten perfekt dag" er en morsom, rørende og tankevekkende roman. Dette er ikke en bok der historien står i sentrum, men karakterene. Man blir godt kjent med Katharina og det fargerike ensemblet av mennesker som befolker hennes verden. Å få være i deres selskap var en fornøyelse!

Boken vil garantert sette gang i tankene hos sin leser, og i det ligger dens kvalitet. Anbefales!

1 kommentar:

  1. Kjekt å lese dine tanker om boken, ser at vi er enige om at dette var glimrende lesning :)

    SvarSlett