lørdag 24. august 2019

"Kart over Canada" av Dorthe Nors

Kart over Canada
Dorthe Nors
Novellesamling
128 sider
Oversatt fra dansk av Hilde Stubhaug, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Dorthe Nors (f. 1970) er en kritikerrost dansk forfatter med internasjonal suksess. Hun debuterte med romanen "Soul" i 2001, og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med "Kantslag" (Cappelen Damm, 2015). Nors har også bidratt i en rekke prestisjefylte aviser, magasiner og antologier, blant annet Harper's Magazine og The Guardian, og er den første danske forfatteren som har hatt en novelle på trykk i The New Yorker. Hun har mottatt flere priser og utmerkelser. I 2001 ble hun tildelt Statens Kunstfonds treårige arbeidslegat, i 2014 fikk hun P.O. Enquists pris, og i 2017 ble hun kortlistet til Man Booker International for romanen "Speil speil blink" (Cappelen Damm, 2017).

Humor og mørke lever side om side i "Kart over Canada", den nye novellesamlingen fra Dorthe Nors, en av Skandinavias absolutte fremste forfattere. Samlingen består av fortettede noveller som slår opp dørene til store rom, fulle av originale motiver, samtidig som den representerer klassisk novellekunst på sitt aller beste.

"Kart over Canada" består av fjorten korte noveller som både forbløffer og gleder. Novellene holder høy klasse. Og selv om de ikke er så lange, er de likevel fengende.

En ektemann taper alle kamper, og det er ikke første gang han har kjørt ut i skogen. En kvinnelig forfatter losjerer i påfallende nærhet til sin tidligere elskers mor. En mann må konstatere at det har skjedd en slags dobbeltbooking, han skal ikke til sengs med Anja, men være med i hennes tantes bursdagsfeiring.

I novellen "Langs små asfalterte stier" fungerer Alice som en slags sjelesørger for kreftsyke Einar. Etter avmagringen å dømme har han lite å gå på. Alice forteller omgangskretsen at det beste for Einar, som er ugift og barnløs, vil være så fort som mulig å komme på hospice. Alt hun ønsker er å hjelpe og være der for han.

"Kart over Canada" er en variert og interessant novellesamling, en blanding av svært gode og noen ikke fullt så interessante fortellinger.

Novellesamlingen består av syv noveller med en mannlig forteller og syv med en kvinnelig.

De ulike fortellingene utforsker tematikk som kjærlighet, vold, omsorg og ensomhet. De skildrer møter mellom mennesker som ikke helt når frem til hverandre. Dette presenteres i fjorten noveller som foregår på forskjellige geografiske steder som Norge, Los Angeles, Canada og København, men aldri helt hjemme.

Novellen er en vanskelig sjanger som Dorthe Nors utvilsomt mestrer. Det krever nemlig sin historieforteller å konstruere et interessant plott på så få sider, uten at det virker amputert eller som et mislykket utkast til en roman.

Novellene i denne boken er morsomme, sære og velskrevet. Jeg liker forfatterens måte å bygge opp historiene på, og den underspilte humoren som får lov til å folde seg ut. Alt sammen fungerer veldig bra, og det har vært en glede å bli kjent med Nors' persongalleri.

Dorthe Nors skriver veldig bra. Språket flyter lett og uhindret, uten å være oppstyltet og gi inntrykk av å ville mye mer enn det kan bære. Hun fatter seg i korthet, og koker sine historier ned til det aller mest nødvendige. Resten overlater hun til oss lesere.

Dessuten har de fleste av novellene et slags overraskelsesøyeblikk, der det ikke er så lett å gjette hvor de leder leseren.

Selv om historiene er korte, er de til tross for det store, noe som betyr at man ikke bare kan lese fire eller fem stykker av gangen. Når man har lest én av novellene, må den nemlig ha litt tid til å sette seg før man er klar for den neste. Så selv om boken kun er 128 sider lang, tar det likevel litt tid å komme seg igjennom den.

"Kart over Canada" er ikke en novellesamling man leser, og så bare legger fra seg. Jeg er sikker på at jeg kommer til å ta samlingen frem fra tid til annen og lese en novelle eller to. Boken kan leses mange ganger, fordi god litteratur ikke kan slites i stykker.

For øvrig maner mesteparten av novellene til ettertanke, og man kan ikke unngå å bli litt klokere på både seg selv og på verden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar