tirsdag 13. august 2019

"Apollo 11" av David Whitehouse

Apollo 11
Den dramatiske historien om romkappløpet og månelandingen
David Whitehouse
Dokumentar
240 sider
Oversatt av Morten Hansen
Font
2019

David Whitehouse er en britisk vitenskapsmann, forfatter og prisbelønnet journalist. Han har jobbet som forsker ved Mullard Space Science Laboratory i London og som vitenskapsredaktør i BBC. Han er medlem i Royal Astronomical Society, har vært president i Society for Popular Astronomy og har fått astroiden 4036 Whitehouse oppkalt etter seg. Whitehouse har skrevet en rekke bøker om jordens indre, månen, solen, astronauter og Galileo Galilei.

"Apollo 11" er en spennende bok som grundig, sammenhengende og tankevekkende beskriver etterkrigstidens romkappløp mellom de to stormaktene USA og Sovjetunionen.

20. juli 1969 var det bare fem måneder igjen av fristen som president Kennedy i sin berømte tale åtte år tidligere hadde satt for å sende en mann til månen. Det hadde vært åtte år fulle av dramatikk, og mer enn én gang hadde det vært tvil om hvorvidt fristen kunne overholdes. Men nå hadde Apollo 11 nådd månen etter en fire dagers lang reise i rommet, og over hele verden fulgte millioner av mennesker landingen på TV.

Den 20. juli i år var det femti år siden Neil Armstrong og Edwin "Buzz" Aldrin satte sine føtter på månen, en begivenhet som også var kulminasjonen på et romkappløp som hadde vart i mer enn et tiår.

Sovjetunionen hadde i lang tid ledet dette romkappløpet. De hadde sendt opp den første satellitten (Sputnik 1), det første levende vesen i bane rundt jorden (hunden Laika) og det første menneske i verdensrommet (Jurij Gagarin). Derfor var jubelen stor i USA da Neil Armstrong tok det første steget på månen.

I denne unike og oppsiktsvekkende boken avdekker David Whitehouse dramaet bak romkappløpet og månelandingen, en thriller om storpolitisk rivalisering, visjonære ledere, fatale feilgrep, store ingeniørbragder, dramatiske ulykker, imponerende heltemot og tragiske dødsfall. Forfatteren har hatt tilgang til eksklusivt kildemateriale og har snakket med besetningen i Apollo 11 og de mange astronautene som banet vei, men også ingeniører, politikere, NASA-tjenestemenn og sovjetiske rivaler. Til sammen har de gitt oss den virkelige historien om et av de største øyeblikkene i menneskehetens historie.

Et halvt århundre har gått siden den utvilsomt største bragden i det tyvende århundre, da Neil Armstrong ble det første mennesket som gikk på månen. Med "Apollo 11" tar David Whitehouse oss med tilbake til denne spennende tiden, og utforsker alt fra den historiske Apollo 11-ferden til hvordan det 24 milliarder dollar dyre romprogrammet delte en nasjon. Denne engasjerende boken gir lettfattelige og forståelige forklaringer på den banebrytende teknologien som lå bak Apollo 11-ferden, satt mot et bakteppe der den kalde krigen, raseopptøyer og Vietnam krigen, polariserte den amerikanske opinionens syn på romprogrammet.

Ut i fra tittelen skulle man tro at dette er en bok om Apollo 11, men i stedet for å fokusere på Apollo 11-ferden (som faktisk ikke utgjør mer enn omtrentlig femten prosent av innholdet) gir den i stedet en særdeles god oversikt over hele romkappløpet.

"Apollo 11" gir et godt innblikk i ikke bare teknologien i vest og øst, men også i politiske beslutningsprosesser, prøveprogrammer og menneskene bak det hele. Og det hele er fortalt slik at aktørenes personlige syn og tanker er kommet bedre frem enn det som visstnok har vært vanlig.

Emnene inkluderer de første rakettene og satellittene, Gagarins tur i verdensrommet, romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen, utvelgelse og trening av astronauter, Apollo 11s berømte reise, som for øvrig er bokens sentrum, samt utforskningen av månen.

Boken fremhever ikke bare amerikanske og store sovjetiske bragder i rommet, men går lenger og omtaler de fleste (om ikke alle) sovjetiske oppdrag. Dessuten fortelles det ikke bare om bemannede, men også ubemannede ferder.

Når USA til syvende og sist vant kappløpet om mennesker i bane rundt og nede på måneoverflaten, skyldtes det en rekke faktorer som bedre basisteknologi, mer solid økonomi eller til og med flaks.

Boken er faglig velfundert, velskrevet og ytterst profesjonelt bearbeidet til norsk. Den utmerker seg ved en tydelig og jevnt fremadskridende fortelling uten forvirrende sidespor. Jeg liker også godt at det politiske og historiske bakteppet er så fint risset opp. Ytterligere er de flotte fargebildene i midtseksjonen med på å understøtte lesingen og forståelsen underveis.

"Apollo 11" er en flott og overskuelig bok om et særdeles interessant tema.

Selv om du bare er litt interessert i romfart, eller hvis du liker å lese om mennesker som drives av en genuin lidenskap, er "Apollo 11" i høy grad verdt å lese.

"Apollo 11" er en handlingsmettet bok. I tillegg er historien den forteller et eksempel på hvor mye man kan oppnå hvis man ikke gir opp.

Jeg vil anbefale boken til alle som ikke er kjent med denne historien fra før av, og til de av dere som ønsker å lære mer om romkappløpet og månelandingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar