torsdag 10. desember 2020

"Julens ni liv" av Florence McNicoll

Julens ni liv
Florence McNicoll
Roman
304 sider
Oversatt av Veronica Garten
Cappelen Damm
2020

Florence McNicoll er et pseudonym for skribent og redaktør Sophie Wilson, som jobbet flere år i forlagsbransjen før hun ble frilansskribent. Florence bor i Barcelona og er katteelsker på sin hals. Hun gir fast støtte til Battersea hunde- og kattehjem i London.

Vil Londons mest ensomme katt finne et nytt hjem til jul?

Det nærmer seg jul på Battersea omplasseringshjem for hunder og katter, og Laura Summers er desperat etter å finne et hjem til Felicia, en rufsete, engstelig hunnkatt med et hjerte av gull. Kjæresten hennes, Rob, kan ikke forstå hvorfor hun bruker så mye tid på jobben, men for Laura er ikke dyrene bare en jobb - de er selve livet. Hun trenger en partner som forstår det - gjør hun ikke?

I løpet av desember møter Laura ni mennesker, som alle trenger litt selskap og kjærlighet til julehøytiden, og de finner det i sine nye kjæledyr. Det eneste skåret i gleden er at ingen av dem velger Felicia. Men når den kjekke Aaron plutselig står i døren, blir han ikke bare sjarmert av den kresne Felicia, men også av Laura...

"Julens ni liv" er en hjertevarm og emosjonell bok som er perfekt for mørke desemberkvelder.

Romanen er godt skrevet i et lett forståelig språk, og karakterene er for de flestes vedkommende autentiske.

De fremstår som realistiske, og er stort sett enkle å like. Problemene deres er lette å identifisere seg med og derfor svært troverdige. Karakterene er helt klart med på å bære boken og gjøre den til en virkelig god leseopplevelse.

Laura er en meget sympatisk hovedperson. Hun er veldig snill, men har dessverre ikke en kjæreste som forstår den hengivenheten hun har til jobben sin på Battersea omplasseringshjem for hunder og katter. Jeg må innrømme at jeg mislikte kjæresten omtrent umiddelbart, og især når jeg sammenlignet han med den mye mer dynamiske Aaron, en mann som hun møter på arbeidet og knytter seg til, da de begge har en forkjærlighet for den samme katten. Jeg ønsket virkelig at Laura skulle gjøre det slutt med kjæresten, ettersom jeg trodde at hun ville bli mye lykkeligere uten han. Etter hvert innser heldigvis Laura at kjæresteforholdet til Rob kanskje ikke er det aller beste, og at hun i så henseende har noen viktige beslutninger å ta. Jeg måtte av den grunn hele tiden fortsette å lese for å se hvordan det ville ende opp for henne.

I tillegg var det interessant å lese om alt det som hendte på omplasseringshjemmet og hvorledes de tok vare på alle dyrene der. Det var et mye mer omfattende arbeid enn det jeg på forhånd hadde trodd, og kan derfor si nå i ettertid at jeg har fått en dypere respekt for alle som jobber på lignende steder. For øvrig ble jeg forelsket i noen av kattene på Battersea, og da spesielt Felicia. Jeg likte godt hvordan forfatteren evnet å formidle kattene med hver sin egen lille personlighet, noe som fikk dem til å virke veldig søte. 

Selve tittelen på romanen er nok en referanse til de antatte ni livene som katter er ment å ha, men også de ni menneskene i historien hvis liv endres på grunn av at de har adoptert et dyr. Det var ganske trist å lese noen av historiene til kattene og om årsakene til at de i første omgang hadde havnet på omplasseringshjemmet.

Bortsett fra Laura, får vi også god kjennskap til ni ulike mennesker, og hvorfor de ønsker å adoptere en pelskledd venn. Kattene var i høy grad flinke til å velge sin perfekte følgesvenn (adoptivforelder) og via dem få et nytt hjem.

Florence McNicoll skriver godt og lettflytende. Hun vet så absolutt hvordan man skal fange leserens oppmerksomhet, og hun gjør det med en historie som kombinerer drama, romantikk, opprørthet, fortvilelse og håp, og som høyst sannsynlig vil bevege selv de kjøligste hjerter. McNicoll har ytterligere en realistisk skrivestil og benytter svært så levende beskrivelser av både karakterer og miljø.

Tematikken er gjenkjennelig, og tar blant annet for seg funksjonshemming, ensomhet og ikke minst mangel på selvtillit.

"Julens ni liv" er en svært hyggelig og varm roman. Den er oppslukende og derfor vanskelig å legge fra seg. Som julegave vil den garantert falle i smak hos enhver dyreelsker.

En perfekt roman å kose seg med i julen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar