torsdag 14. januar 2021

"Synet av deg" av Holly Miller

Synet av deg
Holly Miller
Roman
447 sider
Oversatt av Eva Ulven, MNO
Bastion Forlag
2020

Holly Miller vokste opp i Bedfordshire i England. Før hun ble forfatter arbeidet hun som redaktør og tekstforfatter. Holly bor for tiden i Norfolk med sin samboer og en hund.

Ville du valgt kjærligheten om du visste hvordan det ville ende?

"Synet av deg" er en moderne, varm og episk kjærlighetshistorie som garantert vil gripe hjertet ditt.

Joel har vært sanndrømt hele sitt liv. Han har hatt den typen klare, livaktige drømmesyner som får han til å våkne med et rykk. De viser han hva som kommer til å skje, dager, uker, år framover i tid. Og alltid handler de om menneskene han er glad i.

Drømmene kommer hver uke eller så, med en rimelig jevn fordeling av godt, vondt og nøytralt innhold. Men det er de dystre forvarslene han frykter mest: ulykker og sykdommer, smerte og motgang. De er grunnene til at han er konstant skjerpet, alltid i høyeste beredskap.

Callie driver en liten kafé i den lille markedsbyen Eversford. Det er egentlig ikke drømmen hennes, men en hun overtok da venninnen Grace plutselig gikk bort. Å bli daglig leder da hun døde, virket så opplagt at det nærmest fremsto som en logisk konsekvens. Nå har imidlertid tanken på å ville leve ut sine egne drømmer, så smått begynt å vende tilbake igjen, men Callie vet ikke helt om hun tør å følge den.

Joel har gitt avkall på kjærligheten og bestemt seg for å ikke binde seg til noen. Men når han møter Callie, blir han mot sine egen vilje tiltrukket av henne, og det tar ikke lang tid før han innser at han ønsker seg mer enn bare et vennskap. Men tør han å gi seg hen til kjærligheten, vel vitende om at hvis de innleder et forhold, kan det ende smertelig for dem begge? 

Møtet mellom dem blir starten på en magisk tid. 

Men én natt har Joel den drømmen om Callie som han har fryktet aller mest. Plutselig befinner han seg i et stort dilemma: Kan Callie bli værende med Joel uvitende om skjebne? Og dersom dagene hennes er talte, er det kanskje et annet liv hun er ment for?

"Synet av deg" er en bok som får hjertet til å banke og tårene frem i øyekroken, og som etterlater et stort rom for ettertanke. 

Holly Miller har skrevet en flott fortelling om spirende kjærlighet og dens utfordringer, der bekymringen for fremtiden er det altoverskyggende.  

Boken er velskrevet og fengende, og har levende beskrevet karakterer med en god utvikling. 

Vi møter verden vekselvis gjennom Callie og Joels øyne, noe som for øvrig skaper en god dynamikk, og er med på å gjøre romanen mer lesverdig. 

Callie og Joel møtes på kafeen der Callie jobber. De sliter begge med å godta sin egen tilværelse, samtidig som de nødig vil bryte opp. Livets omstendigheter har ført dem bort fra henholdsvis biologi- og veterinærutdanning. Nølende blir de forelsket, særlig fordi Joel har bestemt seg for å ikke ha nærkontakt med mennesker han bryr seg om. 

Som leser kommer man tett under huden på Callie, og hun er svært enkel å like. Joel er også likandes kar. Han sliter med å akseptere sin skjebne, og det er en stor utfordring han ikke helt vet hvordan han skal takle. Han har omsider funnet litt fred og ro, men det har vært en lang reise å komme dit. 

De to hovedpersonene er sympatiske, og man unner dem alt godt, selv om hindringene som er lagt i veien for deres kjærlighet er av en så subtil karakter, som synskhet må sies å være. 

Man kan ikke unngå å leve seg inn i deres følelser og tanker. Jeg både gråt og lo med Callie og Joel.

Det er dessuten noen veldig gjenkjennelige problemer som i boken blir behandlet med finfølelse og kløkt, og som jeg tror de fleste lesere kan forholde seg til. Romanen stiller i tillegg et stort spørsmål: Hvordan ville du ha levd ditt liv dersom du visste hvordan det endte? 

Selv om historien er både trist og nokså vemodig, sniker det seg likevel inn en stor dose solskinn som bryter gjennom de mørke skyene. Det er nemlig noe livsbekreftende ved selve handlingen. Selv om man kanskje vet hvordan det hele ender, handler det om å leve livet og få mest mulig ut av den tiden man har. Om å ikke la seg stoppe av det som virker så sikkert, og ikke minst om å ha evne til å gi slipp og gå videre. Det synes jeg er både vakkert og rørende.

Jeg likte denne boken svært godt. Den er annerledes og meget livsbejaende. Den er romantisk og full av kjærlighet på så mange ulike vis. Den forteller en historie om å leve livet, og prøve å oppfylle sine drømmer før det er for sent. For ingen vet hva fremtiden egentlig vil bringe. 

"Synet av deg" er en ualminnelig gripende roman som er både vakker og trist på en og samme tid.

Dette er en særdeles fin debutroman, og jeg vil definitivt holde et øye med Holly Miller og håpe på at det kommer flere bøker fra hennes hånd. "Synet av deg" spiller så definitivt på de rette strengene. Anbefales varmt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar