onsdag 30. juni 2021

"Verden for mine føtter" av Catherine Isaac

Verden for mine føtter
Catherine Isaac
Roman
449 sider
Oversatt av Hege Frydenlund, MNO
Bastion Forlag
2021

Catherine Isaac er tidligere journalist og avisredaktør for The Daily Mail og har skrevet for blant andre The Guardian og The Times. Hun er forfatter av to internasjonale bestselgere og har vunnet flere litterære priser. Hun bor nå i Liverpool sammen med mann og tre barn.

I Norge har hun solgt over 70 000 bøker. Hennes to foregående bøker, "Her, nå, alltid" og "Et lite stjerneteppe", vil bli filmatisert. "Verden for mine føtter" er hennes tredje roman.

Hemmelighetene som binder oss sammen, kan også rive oss fra hverandre...

"Verden for mine føtter" er historien om to kvinner, to verdener og en reise som varer et helt liv.

Romanen fokuserer på hovedpersonene Ellie Heathcote, og hennes mor Harriet. Handlingen i romanen veksler mellom nåtiden (2018) og 1990-tallet.

Harriet er en journalist som har reist til utallige farlige steder over hele verden. Ved hjelp av journalistikken prøver hun å utgjøre en forskjell. Hun har dekket mange krigsrelaterte historier, men den som vil endre hennes liv for alltid, skjer i 1990, i Romania. Etter at Ceausescus kommunistiske regjering har falt, reiser hun dit for å skrive om landets barnehjem, fylt med tusenvis av barn, ofre for diktatorens politikk om å ha så mange barn som mulig i en familie. Det hun opplever der, er et sjokk som tvinger henne til å tenke nøye gjennom sine egne livsvalg.

Ellie er gartner og Instagram-influencer. På Instagram legger hun ut bilder fra hagen sin, og deler tips om hvordan man kan stelle planter i vekst og blomstring. 

Da Ellie begynte med Instagram for to år siden, hadde hun ikke i sin villeste fantasi trodd at hun skulle ende opp med nesten femtisjutusen følgere og tjene penger på det. Men det er en liten hake ved det hele. Det har ført til et stort bedragerisyndrom, som hun prøver å ta knekken på ved å si til seg selv at når folk er inne på sosiale medier, så godtar de at det de ser der, ikke kan være like bra i det virkelige livet. De skroller gjennom en polert versjon av virkeligheten, ser livet gjennom et filter, en verden der alle skavanker er fjernet i Photoshop, og alle bilder som ikke er perfekte, går rett i søpla. 

Ellie har nemlig ikke vært utenfor hageporten på to år. Hun lider av agorafobi, og bare tanken på å forlate den tryggheten som hagen gir henne, kan i verste fall utløse et panikkanfall. Fordi dette stedet er hennes helligdom, hennes tilfluktssted. 

Det har imidlertid ikke alltid vært slik, Ellie pleide å studere på universitetet i London. Men hva er det som egentlig har endret seg? Og er det noe der ute som kan hjelpe? Noe annet enn terapi som nødvendiggjør graving i fortiden, eller utsetter Ellie for ting som fortsatt skremmer henne så mye, at hun ikke vil tenke på dem?

Ellies snille og kjærlige foreldre bor i hovedhuset, mens hun selv har en egen leilighet på eiendommen. 

Én dag kommer det en ny person inn i livet hennes, kanskje han kan gi henne en grunn til å overvinne frykten sin?

"Verden for mine føtter" er en gripende, realistisk, og brutalt ærlig roman.

Boken er velskrevet, i et alminnelig språk uten bruk av mange fremmedord som kan forstyrre lesingen, og bærer preg av stor innsikt. 

De to kvinnene er veldig godt beskrevet, og de representerer et bredt spekter av vår tids kvinner. Catherine Isaac har et fint blikk for de innerste følelsene i menneskesinnet. Uten sentimentalitet skildrer hun to forskjellige kvinneskjebner slik at man tror på dem og deres historie. 

Det er en roman der man som leser blir dypt involvert i historien til de to hovedrolle innehaverne. Man føler og lider med de to kvinnene og gleder seg når det endelig går bra. 

"Verden for mine føtter" tar på en veldig overbevisende, omtenksom og følsom måte for seg noen svært emosjonelle og kontroversielle temaer, blant annet de ovennevnte barnehjemmene i Romania, som er beskrevet på en svært grafisk og urovekkende, men også nødvendig måte. 

Romanen gir dessuten et meget godt innblikk i hvordan det er å leve med en angstlidelse, og forklarer noen av de spørsmålene som andre uforstående kan stå overfor. 

Tematikken kan kanskje for noen høres urovekkende og tung ut, men Isaacs tilnærmer seg den ved hjelp av noen flotte øyeblikk, mild humor og ydmykhet. 

Den 'nåtidige' tidslinjen fokuserer primært på Ellie, og hvordan hun forsøker å håndtere sin frykt. Litt etter litt avsløres omfanget av Ellies sykdom og hva som har forårsaket det hun sliter med. Hennes historie er for øvrig skrevet med kjærlighet og empati. 

Alt i alt er "Verden for mine føtter" en utrolig flott roman. Persongalleriet er godt og skjebnene rørende, samtidig som det aldri blir for klissete eller karikert. Handlingsmessig er boken elegant skrudd sammen, og språket er levende og flytende. 

Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar