torsdag 26. september 2013

"Lengselens labyrint" av Maria Dueñas

Lengselens labyrint
Maria Dueñas
Sjanger: Roman
512 sider
Originaltittel: Misión Olvido
Oversatt fra spansk av Kari og Kjell Risvik
Gyldendal Norsk Forlag, 2013
María Dueñas (født i Spania i 1964) har en doktorgrad i engelsk fra universitetet i Murcia. Hun har undervist ved nord-amerikanske universiteter og har et langt faglitterært forfatterskap bak seg. Hennes første roman, Syersken fra Madrid, er oversatt til over 30 språk og har solgt mer enn én million eksemplarer verden over.
Lengslenes labyrint er hennes andre roman.


Forlagets omtale:
"Blanca Perea må bort. Bort fra Madrid, ektemannen og den unge kvinnen han venter barn med. Hun flykter til et bittelite universitet på California-kysten, der hun tar på seg å organisere arkivet til Andrés Fontana, en professor som døde for 30 år siden.
Men møtet med Santa Cecilia-universitetet gir ikke Blanca det følelsesmessige pusterommet hun sårt trenger. I stedet blir hun revet med av historiene hun finner i Fontanas etterlatte papirer, og av alle menneskene som sto ham nær. Og ikke minst av en forførende hemmelighet som Fontana snublet over rett før han døde i en tragisk ulykke.
Men for å løse professorens mysterium må Blanca konfrontere alt det hun rømte fra i Madrid og mange av sine mest skjebnesvangre valg tidligere i livet."

Suksessforfatteren av Syersken fra Madrid følger opp med en storslått roman om svik, eksil og nye begynnelser.
Blanca Perea må bort. Bort fra Madrid, ektemannen og den unge kvinnen han venter barn med. Hun flykter til et bittelite universitet på California-kysten, der hun tar på seg å organisere arkivet til Andrés Fontana, en professor som døde for 30 år siden. Men møtet med Santa Cecilia-universitetet gir ikke Blanca det følelsesmessige pusterommet hun sårt trenger. I stedet blir hun revet med av historiene hun finner i Fontanas etterlatte papirer, og av alle menneskene som sto ham nær. Og ikke minst av en forførende hemmelighet som Fontana snublet over rett før han døde i en tragisk ulykke. Men for å løse professorens mysterium må Blanca konfrontere alt det hun rømte fra i Madrid og mange av sine mest skjebnesvangre valg tidligere i livet.

"Det hender at livet ramler ned og treffer oss på tærne med samme tyngde og kulde som en blykule." Slik begynner denne romanen. Disse ordene tilhører hovedpersonen Blanca Perea. Hun er 45 år, universitetsprofessor, med en etablert karriere og en god CV. Året er 1999.
Dette er en roman der historien spenner fra et sted midt på 50-tallet og til slutten av det tjuende århundre, og som krysser både grenser og destinasjoner.
Professor Blanca Perea innser at hun er ute av stand til å gjenoppbygge sitt liv i Spania. Hennes ekteskap (og professoriat ved universitetet, som følge av et uferdig langtekkelig prosjekt) har kollapset, og hun står tilbake som en forvirret og herjet sjel. En reise til California og det ubetydelige, bittelille universitetet i Santa Cecilia blir hennes redning.

Romanen er delt inn i 45 kapitler som veksler mellom tre historier. De oppstår på ulike tidspunkter og tilhører Blanca Perea, Daniel Carter og Andrés Fontana.

Den kronologisk lengste historien tilhører Andrés Fontana, en professor som døde for 30 år siden. En mann vokst opp i fattigdom, men som likevel kom seg til Madrid, der han studerte ved universitetet. Et stipend brakte han videre til USA, hvor han opprinnelig skulle tilbringe et år, men valgte å bli værende da den spanske borgerkrigen brøt ut. Han bodde i Santa Cecilia (California), hvor han var direktør for avdelingen for moderne språk ved Universitetet, til sin tragiske død i en bilulykke i 1969.

Mellompartiet er en historie om Daniel Carter, en student og venn av Fontana, og kanskje den egentlige hovedpersonen i denne romanen.  En mann som til tross for en velstående og kultivert bakgrunn har jobbet hardt. Hans foreldre godtok aldri de valgene han tok, og derfor trakk de sin økonomiske og følelsesmessige støtte.
Carter er college professor i Santa Barbara, men nyter nå et sabbatsår, slik at han kan bli ferdig med å skrive en bok om spansk fortelling innen århundrets omme.

Og den siste historien, om protagonisten Blanca Perea, som ankommer fra Madrid til Santa Cecilia, på flukt fra en uholdbar situasjon som hun ikke vil, eller vet hvordan hun skal håndtere.

Karakterene i boken er svært godt utviklet, noe som gjør dem høyst troverdige. De er så godt skildret at man blir glad i dem. Med sine motsetninger, sine fordeler og sine onder, fremhever de alle av sin menneskelighet. Dueñas skriver forbløffende naturlig, uten jåleri, og hun er en ekspert i å trekke ut kraften i de mellommenneskelige relasjonene.
Situasjonene beskriver også forfatteren på en svært detaljert måte, noe som viser hennes kjærlighet, spesielt når hun snakker om Cartagena, eller livet i den lille og rolige byen Santa Cecilia.

Dette er en storslått, frodig og svært velskrevet historisk roman. Jeg rett og slett elsket den. Den holdt på min interesse til siste side. Det var god flyt i språket og bra driv i handlingen.
Jeg vil anbefale denne boken på det varmeste!
Nå venter jeg bare med lengsel etter Maria Dueñas' neste mesterverk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar