fredag 5. juni 2015

"Kjære Søster" av Rosamund Lupton

Kjære Søster
Rosamund Lupton
Thriller
381 sider
Oversatt av Frøydis Arnesen
Schibsted forlag
2015

Rosamund Lupton har studert litteratur ved universitetet i Cambridge. Hun har vært anmelder for Literary Review og skrevet manus for tv og film, hun har vunnet Carlton Televisions "New writers"- konkurranse og vært tilknyttet BBC. Rosamend Lupton bor i London med mann, to barn og en katt. "Kjære søster" er hennes debutroman. Boken har fått strålende kritikker og er blitt en internasjonal bestselger.

"Kjære søster" blir fortalt i førsteperson. Jeg personen er Beatrice, en ung engelsk kvinne som er en vellykket designer i New York, og nylig forlovet med Tod. Da Beatrice under en lunsj får beskjed om at lillesøsteren, den enogtyve år gamle Tess, har forsvunnet, tar hun første fly hjem til London. 

Det fengslende handlingsforløpet i denne boken fungerer som et brev som Beatrice, eller Bee som Tess ville ha kalt henne, skriver til søsteren, og som delvis beskriver hendelsene rundt forsvinningen og dels er en erindring av deres

søsterforhold.

Politiet, Beatrices forlovede og til og med moren aksepterer at Tess er borte. At de har mistet henne. Men Beatrice nekter å gi opp.

Hun flytter inn i Tess sin leilighet i påvente av nyheter som vedrører forsvinningen. Hun snakker også med noen av Tess sine venner og kjæresten hennes. Det viser seg at Tess, som var høygravid, fødte en dødfødt baby bare noen få dager før hun forsvant.

Når Tess blir funnet død på et avsidesliggende toalett i en av Londons mange parker, tilsynelatende etter å ha begått selvmord, undersøker Beatrice selv saken.
Hun kan nemlig ikke forestille seg at søsteren kunne ha gjort noe slikt, og mistenker at Tess har blitt drept.

Dermed legger hun ut på en farlig og ubehagelig reise for å finne sannheten - uten tanke på hva det vil koste.

Hun kontakter politiet når hun kommer over ny informasjon, men ikke noe synes å være godt nok for dem til å ta affære.
Etter å ha fått mistanke til flere potensielle gjernings personer, nærmer hun seg morderen.
Men vil Beatrice rekke å dele det hun finner ut med noen andre, før morderen når henne?

"Kjære søster" er en svært kraftfull og overbevisende beretning om et forhold mellom to søstre, samt en bok om sorg og dens ettervirkninger.

Boken er i utgangspunktet et kjærlighetsbrev fra en søster til en annen, og den er ypperlig skrevet. Den dykker ned i søsterforholdets mange nyanser: De delte minnene (både gode og vonde), fornærmelser (reelle og innbilte), ord som har blitt sagt og ord som ville ha blitt trukket tilbake dersom omstendighetene hadde tillatt det.

Forfatteren har i tillegg skildret de ulike karakterene på godt og troverdig vis.
Den yngre søsteren Tess er sosial, kunstnerisk og glad i det som er morsomt. Beatrice derimot er mer reservert, søker trygghet og er lite selvhevdende.
Men i løpet av historiens gang går Beatrice gjennom en grunnleggende personlighetsforandring, som igjen skisseres ypperlig av forfatteren.
Beatrice utvikler dessuten en dypere forståelse for morens motiver, handlinger og atferd. Noe som er med på å bedre forholdet dem i mellom.

"Kjære søster" er en bladvender, der forfatteren til stadighet etterlater leseren et ønske om noe mer.
"Bladvender" er utvilsomt en forslitt betegnelse som benyttes så altfor ofte til å beskrive en gripende eller spennende roman. Men "Kjære søster", som forøvrig er en særdeles god debutroman av den britiske forfatteren Rosamund Lupton, passer denne beskrivelsen utmerket.

Jeg likte faktisk denne boken svært godt, kanskje mest av alt fordi forholdet mellom de to søstrene ble avbildet med en finesse og omtanke jeg sjelden har sett maken til, spesielt fra en debutforfatter.

Hvis du er på jakt etter en spennende thriller med dybde, tror jeg ikke at du vil bli skuffet over "Kjære søster".

2 kommentarer:

  1. Takk for supert lesetips, tenker denne her er midt i blinken for meg. Det er gøy å fornye seg litt, og dette bildet var også veldig fint, men det forrige tok pusten fra meg :)

    SvarSlett
  2. Denne boken går det visst også gjetord om internasjonalt. Hyggelig at jeg kan bidra med inspirasjon. Det er så utrolig mange gode bøker på markedet.

    SvarSlett