fredag 30. juli 2021

"Gissel" av Clare Mackintosh

Gissel
Clare Mackintosh
Thriller
384 sider
Oversatt av Ulrik Farestad
Cappelen Damm
2021

Britiske Clare Mackintosh er frilansjournalist, blogger og forfatter. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun i 2011 bestemte seg for å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen "Jeg lar deg gå", som fikk overveldende mottakelse internasjonalt og ble kåret til Threakstone Old Peculier Crime Novel of the Year i 2016. Bøkene hennes har flere ganger toppet bestselgerlisten i Sunday Times, og de tre andre krimromanene hennes er alle valgt ut til Richard & Judy Book Club. Claire Mackintosh bor i Nord-Wales med mannen sin og deres tre barn.

17. desember:
Det er en spesiell anledning når World Airlines Flight 79 tar av fra London og setter kursen mot Sydney. Det er nemlig historiens første kommersielle direkteflyving mellom de to byene. Til nå har ikke kommersiell flyvning vært mulig, og det har tatt mange år å utvikle et fly som kan takle hele distansen med fullsatt kabin.

Den 34 år gamle flyvertinnen Mina, som har blitt utvalgt ved loddtrekning til denne jomfruturen, er av personlige årsaker ivrig etter å komme seg avgårde, og være borte fra hjemmet i fem dager, selv om hun kommer til å savne datteren Sophia. 

Med 353 passasjerer om bord, det ryktes at det er mange kjendiser blant passasjerene på første klasse, vil det bli knapt med tid til avslapping. Og hun kan i hvert fall ikke tillate seg noen distraksjoner. Dessverre for henne og alle andre, befinner det seg noen passasjerer med ondsinnede hensikter ombord på flyet. 

Da flyet er i lufta, mottar nemlig Mina en lapp. Innholdet er gruoppvekkende. Det er noen som vil hindre at flyet når målet sitt - og de vet nøyaktig hvordan Mina kan presses til å samarbeide.  

En 20-timers flytur. Altså rikelig med tid til at helvete kan bryte løs i luften, og på bakken, der Minas ektemann, Adam, og deres datter, Sophia, også befinner seg i en farlig situasjon som er i ferd med å eskalere.

Du kan redde hundrevis av liv - eller det ene som betyr alt.

"Gissel" er en grundig og gripende psykologisk thriller. Den virker også å være veldig autentisk. Scenene er beskrevet på en slik måte at det nærmest snur seg i magen. Dette gjør boken uutholdelig ubehagelig å lese. Man sitter med en følelse av frykt og avmakt, hjulpet godt på vei av gjerningspersoner som er kalde og fullstendig blottet for empati. For øvrig er språket lett å lese, og det kan tidvis være umulig å legge boken fra seg. 

Handlingsforløpet er svært fortettet. Det var faktisk nesten for mye etter min smak. Jeg måtte lese boken i dagslys, og måtte av og til legge den fra meg for å få luft.

Mackintosh er eminent til å beskrive menneskers tanker og reaksjonsmønstre. Personskildringene er engasjerende. Vi kommer blant annet tett inn på hovedpersonen Mina og ektemannen Adam. Angsten henger bokstavelig talt i luften hele tiden, mens det hele er i ferd med å utvikle seg til et mareritt.

Forfatteren utnytter også flittig mange av sjangerens virkemidler. Eksempelvis lar hun fokuset vekselvis være på mange forskjellige mennesker, og det kan tidvis være raske skift mellom dem, noe som for øvrig gir historien dynamikk og liv. "Gissel" fortelles nemlig fra flere synsvinkler. Den fokuserer ikke bare på Mina og Adam, men også på flere av passasjerene i flyet, samt stemmen til hjernen bak selve kapringen. I tillegg avslutter enkelte kapitler med cliffhangere, og at plottet er av det intrikate slaget.

Mye kan sikkert skrives om plottets troverdighet, men jeg kjøpte stort sett det som ble presentert. 

Hvordan det hele er skrudd sammen, skal jeg ikke avsløre her, men jeg kan love at det er gjennomtenkt og overraskende.

Selv om avslutningen kunne ha vært enda bedre, og selv om visse brikker i puslespillet faller lovlig beleilig på plass, fratar ikke disse innvendingene romanen en meget høy underholdningsverdi, med stoff til ettertanke.

Forfatteren har i hvert fall god kontroll på sitt intrikate plott, og det som til å begynne med kan virke litt kjedelig og forutsigbart, klarer hun på overraskende vis å endre på underveis, slik at det hele ender ganske heseblesende og forholdsvis spennende.

"Gissel" er uansett en roman full av frykt, panikk og ikke minst spenning. I tillegg kommenterer den aktuelle sosiale og politiske forhold som fordommer, diskriminering og ekstremisme.

Hvis du liker en god, intens psykologisk thriller, vil du elske "Gissel" av Clare Mackintosh! 

1 kommentar:

  1. Psykologiske thrillere blir sjelden for intens for meg, men jeg noterer meg denne, og legger innvendingene dine på øret :)

    SvarSlett