lørdag 21. juni 2014

"Når gjøken galer" av Robert Galbraith

Når gjøken galer
Robert Galbraith
Krim
488 sider
Oversatt av Heidi Grinde
Cappelen Damm
2014

Robert Galbraith er et pseudonym for J.K. Rowling.

J.K. Rowling (f. 1965) er en britisk forfatter og skaperen av fantasyserien Harry Potter, som hun fikk idéen til under en togreise fra Manchester til London i 1990. Potter-bøkene har oppnådd stor popularitet og har solgt i mer enn 400 millioner kopier verden over, på over 60 forskjellige språk. Bøkene har vunnet flere priser og danner dessuten grunnlag for en populær filmserie. Hun har også skrevet under pseudonymet Robert Galbraith.

"Når gjøken galer" er J.K. Rowlings kritikerroste krimdebut, skrevet under pseudonymet Robert Galbraith, og er første bok i en planlagt serie om detektiven Cormoran Strike.

Da den vakre supermodellen Lula Landry blir funnet død på fortauet foran bygningen der hun bor, mener alle at det er et

tilfelle av selvmord. Imidlertid har broren hennes, John Bistrow, sine tvil. Og et par måneder senere er han fortsatt ikke overbevist. Derfor ansetter han privatdetektiven Cormoran Strike, til å se nærmere på saken.

Cormoran Strike er ikke en stereotypisk detektiv. Han er i begynnelsen av trettiårene og krigsveteran. Han er både fysisk og psykisk såret, og bruker en protese siden han mistet det ene benet i et bombeangrep i Afghanistan. 
Hans privatdetektiv virksomhet går for øyeblikket heller ikke på skinner, og han har nylig blitt dumpet av sin forlovede.

Denne saken gir Strike en økonomisk livline.

Strike dykker ned i mysteriet og menneskene som omgikk Lula Landry, og blir snart oppmerksom på de mørke og noen ganger fiendtlige sidene ved den glitrende og glamorøse moteverdenen.
Med seg har han den unge og nylig engasjerte sekretæren fra Temporary Solutions, Robin. Ikke bare er hun begeistret for detektivarbeid, men en svært intelligent og kompetent dame.

Til å begynne med finner de to lite som kan fortelle dem noe annet enn at det var et selvmord. Dessuten er Lulas venner samstemte i at hun både var deprimert og opprørt rett før hun døde.

Lula hadde også en mindre oversiktelig bakgrunn. Hun var adoptert og hadde ikke kjennskap til hvem faren var.

Iherdig forsøker Strike og Robin å finne sammenhenger og motiver. Men det de finner, er noe helt annet enn det de hadde forventet...

At J.K. Rowling er litterært begavet skinner igjennom hele boken.

Hun har visstnok sagt at hun alltid ønsket å skrive en kriminalroman, og at hun særdeles godt likte å skrive "Når gjøken galer". Det kan virkelig føles når man leser denne boken.

Rowling har også bekreftet at en oppfølger allerede er ferdig og at den forventes å bli utgitt i løpet av 2014. Dette er gode nyheter for alle nyervervede fans av Cormoran Strike (meg selv inkludert!).

De fleste av karakterene i boken er for øvrig ikke tradisjonelle eller typiske i noen forstand. Noe jeg fant svært så forfriskende.
Noe jeg også likte godt, var dybden og rikdommen i hovedkarakterenes bakhistorier. Beskrivelsene av Londons gater, de viktorianske pubene og livsstilen til de høyt profilerte Londonerne var fascinerende.
Bokens første del er faktisk litt Sherlock Holmes-aktig, særlig samtalene mellom klient og detektiv.

Dette er en lettlest pageturner, og den retter interessant kritikk både mot kapitalkrefter, velferd og krig (og sammenhengen dem i mellom). Men fremfor alt, er dette en svært god bok.

Det spiller forsåvidt ingen rolle om det er Rowlings eller Galbraith. "Når gjøken galer" er en flott kriminalroman som bl.a. kaster lys over hjemvendte soldaters skjebne, et problem vi som samfunn må ta tak i.

Jeg vil definitivt anbefale "Når gjøken galer". Kanskje spesielt til de som liker krim.

2 kommentarer:

  1. Dette var et flott innlegg og god reklame for boka! Frister så absolutt til å låne den på biblioteket etter sommerferien. Nå har jeg så mange liggende at jeg må prioritere hva jeg får tid til i sommer! Ha en fin helg!

    SvarSlett
  2. Andreboka ble utgitt på engelsk i går :) Jeg har såvidt begynt på lydboka, akkurat som deg likte jeg denne boken, den var solid. Fin britisk krim.

    SvarSlett