søndag 17. juli 2022

"Besøk fra fortiden" av Kathrine Webb

Besøk fra fortiden
Kathrine Webb
Roman
448 sider
Oversatt fra engelsk av Jan Chr. Næss, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2022

Kathrine Webb (f. 1977) er en anerkjent og kritikerrost forfatter av historisk underholdningslitteratur. I 2010 brakdebuterte hun med "Arven" (på norsk i 2011) og har siden solgt 350 000 bøker i Norge. Bøkene hennes, blant annet "En sang fra fortiden" (2013), "Italienske netter" (2015), "Den engelske piken" (2016) og "Skjulestedene" (2018) har alle funnet veien inn i norske leseres hjerter. Kathrine Webb vokste opp i landlige Hampshire og har studert historie ved Durham University. Siden har hun hatt tilhold i London og Venezia, men er nå bosatt utenfor Bath.

Et intens og tankevekkende mysterium fra fortiden, fra den bestselgende forfatteren Kathrine Webb. Perfekt for fans av Lucinda Riley og Eve Chase.

Når sorgen blir for stor og virkeligheten for vond, hva skal til for å finne tilbake til gleden i livet?

Nåtid:
Olivia (Liv) Molyneaux er 26 år gammel og bor i Bristol. For seks måneder siden fødte hun en dødfødt gutt og sørger fortsatt over dette forferdelige tapet. En stund etterpå hadde hun tatt sovepiller, men de hadde fått henne til å gli inn i en drømmeløs bevisstløshet som hun måtte kjempe seg ut av hver morgen. I tillegg har faren hennes, som har vært psykisk syk en god stund, forsvunnet sporløst. Politiet tror at han har dratt frivillig, trolig med den hensikt å ta sitt eget liv. Liv er imidlertid ikke helt overbevist om det. I håp om å finne noen ledetråder, flytter hun inn i leiligheten hans. Den ligger over et antikvariat der faren med kjærlighet restaurerte gamle bøker. Men hun får ikke den hvile son hun trenger der, for om natten vekkes hun gjentatte ganger av merkelige lyder fra en baby som gråter. Hun blir redd for at hun er i ferd med å miste fatningen. Er dette bare en del av fantasien, eller er det noe mer? Noe som ikke kan forklares? Og om morgenen pleier den hjemløse Adam å ligge foran inngangsdøren til antikvariatet og spørre etter to kvinner, som for øvrig er helt ukjente for Liv.

1831: 
Den 56 år gamle Bethia Shiercliffe jobber som frivillig på et fattighus i Bristol, som ektemannen hennes Edwin så sjenerøst finansierer. Når hun lykkes med å gi rom til en eldre hjemløs kvinne som har bodd i en høystakk utenfor landsbyen Bourton, omtrent seks engelske mil sørvest for Bristol, i toogtyve år, kan ikke Bethia legge skjul på en viss stolthet og håper det vil gi hennes arbeid der anerkjennelse. Men hennes engasjementet på fattighuset utvikler seg snarlig i en helt motsatt retning.

I romanens to første tredjedeler, endrer den narrative tråden seg, kapittel for kapittel, mellom "nåtid", der Liv er hovedperson, og 1831, der Bethia er i fokus. I den siste tredjedelen er handlingen lagt til 1791. I denne blir forholdet mellom de to stesøstrene Bethia og Ellen skildret; et forhold som til syvende og sist er ansvarlig for hendelsene 40 år senere. Katherine Webb fletter på smart vis de ulike handlingstrådene sammen, og fortid med nåtid. Den hjemløse Adam, som pleier å ligge foran antikvariatets inngangsdør om morgenen, representerer en slags kobling mellom disse.

Han spør eksempelvis til stadighet om to kvinner som er nevnt i historiene fra fortiden, og han nevner også en mann. Men hvem er egentlig Adam, hva slags relasjon har han til hendelsene for lenge siden om Bethia og Ellen, og hvorfor ligger han alltid foran antikvariatets inngangsdør om morgenen?

"Besøk fra fortiden" er en litt annen type roman enn de jeg har lest av Katherine Webb så langt, men ikke desto mindre interessant, engasjerende eller underholdende.

Handlingen er fengslende fra første til siste øyeblikk. Og både spenning og usikkerhet holdes ved like hele veien.

Selv om forfatteren gradvis kaster mer lys over mysteriet, er det først helt mot avslutningen at hun avslører det sammenhengende helhetsbildet; et som for øvrig også er med på å forklare selve boktittelen. 

Hendelsene fra 1791 og 1831 blir fortalt på en klar og realistisk måte - også når det gjelder de historiske fakta. 

Tematisk er det enkelte likheter mellom fortid og nåtid, som forholdet til en farget person og tapet av et barn ved fødselen. 

For øvrig gir "Besøk fra fortiden" en skikkelig fin leseopplevelse, og det fungerer perfekt at handlingen utspiller seg i både nåtid og fortid. Det er i tillegg flere overraskelser underveis, samt mange interessante historiske aspekter som bl.a. gir et lite innblikk i datidens kvinnesyn, klasseskillene og fattigdommen. 

Karakterene er godt tegnet – både hovedpersonene og de med litt mindre roller. I det hele tatt tror jeg det med karakterbeskrivelser er en av Kathrine Webbs store styrker – hun er flink til å gjøre dem levende og autentiske. Man kan ikke unngå å fordype seg i deres følelser og tanker. Det er faktisk flere av dem som jeg kunne tenke meg å lese mye mer om, og det er fordi de berører noe i meg på en eller annen måte.

Språket er godt og svært beskrivende. Kathrine Webb skriver flytende på et blomstrende og forførende vis, og romanene hennes blir aldri for langdryge. Jeg gleder meg alltid til en ny bok fra hennes hånd og ble så absolutt ikke skuffet over denne. Jeg er nemlig svært glad i blandingen av historie og spenning, noe det alltid er i Kathrine Webbs romaner.

Jeg kan anbefale Katherine Webbs bøker på det varmeste, både "Besøk fra fortiden" og hennes tidligere utgivelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar