fredag 14. juni 2024

"Et spørsmål om skyld" av David Baldacci

Et spørsmål om skyld
David Baldacci
Krim
448 sider
Oversatt av Roar Sørensen
Cappelen Damm
2024

David Baldacci (f. 1960) er en bestselgende amerikansk forfatter fra Virginia, hvor han også er bosatt. Han ga ut sin første roman, "Absolute power" i 1996. Boken ble filmatisert, med Clint Eastwood som skuespiller og regissør. David har skrevet mer enn 40 romaner for voksne, og alle har blitt internasjonale bestselgere, og flere overført til både TV og film. Bøkene hans er oversatt til mer enn 45 språk, og har solgt mer enn 150 millioner i over 80 land. 

David Baldaccis nye roman, "Et spørsmål om skyld", følger en mann som prøver å gjøre det rette under vanskelige omstendigheter. Dette er første bok i Baldaccis nye serie om krigsveteranen Aloysius Archer.

Året er 1949. 

Etter å ha kjempet som soldat under andre verdenskrig (for de allierte styrkene i Europa), blir Aloysius Archer kort tid etter hjemkomsten fengslet for en forbrytelse han ikke har begått.

Han blir løslatt lenge før tiden fordi han oppfører seg bra i fengselet. 

Nå befinner han seg i småbyen Poca City, fordi Kriminalomsorgen har bestemt at det er her han må sone prøvetiden sin. Der må han også melde seg for tilsynsføreren sin med jevne mellomrom.

Kriminalomsorgen har gitt Archer en lang liste over ting han ikke må gjøre, og en betydelig kortere liste over det han kan gjøre. Disse reglene skal bestemme over livet hans de neste tre årene. Selv om han er fri, er friheten betinget, begrenset av juridiske vilkår som han stort sett ikke forstår noe av.

I en bar i Poca City møter Archer den lokale forretningsmannen Hank Pittlemann og hans elskerinne Jackie. Han får i oppdrag å hente en Cadillac hos rancheieren Lucas Tuttle, som skylder Pittlemann penger. Mr. Tuttle, som viser seg å være Jackies far, er imidlertid ikke en enkel mann å hanskes med. 

Når Pittlemann ikke lenge etterpå får strupen skåret over (og dør som følge av det) på et hotellrom i nærheten, faller mistanken på den tidligere straffede Archer. 

For å renvaske navnet sitt og unnslippe straff, innser Archer at han må bruke all sin oppfinnsomhet for å finne den egentlige morderen.

Med på jakten får han hjelp av både Jackie Tuttle og den vakre tilsynsføreren miss Ernestine J. Crabtree.

"Et spørsmål om skyld" er både elementært spennende og en velskrevet bok. Samtidig kaster den lys over en interessant periode.

Det er en forlokkende krim der ting ikke er som de ser ut til.

Plottet tar mange overraskende vendinger, og det holder leseren på pinebenken til siste side. Små ledetråder legges ut, og kanskje den svært observante leser har gjettet hovedskurken på slutten, men spenningen opprettholdes upåklagelig.

"Et spørsmål om skyld" er minst like mye en historisk roman som en kriminalroman, hvor de mange historiske detaljene er flott integrert i handlingen.

Romanen oser nemlig av amerikansk etterkrigs stemning: Fine biler, farlige gangstere og kvinner som er begge deler. 

Du må ikke forvente rå hverdagsrealisme, men mer klassisk noir som du gjerne ser i gamle filmer. 

Persongalleriet er for øvrig interessant.

Hovedpersonen Aloysius Archer er skildret på levende og interessant vis. 

Archer er en direkte og ærlig mann, en krigsveteran fra andre verdenskrig. Han er en typisk actionhelt, litt alá Jack Reacher. 

Du blir i hvert fall godt underholdt underveis, noe som gjør det umulig å legge boken fra seg før siste side er lest. Stort bedre blir det ikke, og det skal bli spennende å følge Archer i fremtidige bøker.

"Et spørsmål om skyld" er en perfekt bok for deg som elsker å bli oppslukt av et sterkt krimunivers. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar