- En fortelling om selvutvikling og personlig lederskap
Hanne Kristin Rohde
Sakprosa
192 sider
Kagge Forlag
2016
Hanne Kristin Rohde (f. 1962) er forfatter og foredragsholder. Hun er utdannet jurist og har bakgrunn fra politiet, blant annet som leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Rohde har tidligere skrevet de bestselgende kriminalromanene "Mørke hjerter" (2014) og "Bare et barn" (2015).
22. juli 2011: Hanne Kristin Rohde er på ferie når telefonen ringer. En bombe har gått av i Oslo. Lite vet hun om at dette er starten på det mest krevende året i hennes liv. Snart venter ekstremt arbeidspress, trykk fra mediene og alvorlig sykdom - som rammer familien og til slutt henne selv.
Det finnes dager vi aldri glemmer. Det finnes hendelser som graver så dypt i vårt sinn at arrene alltid vil følge tanken. Hanne Kristin Rohde jobbet i politiet. Hun hadde tjueto års erfaring med å møte de fleste typer kriminalitet. Hun stod foran sin siste ferieuke, og hodet hadde begynt langt der inne i underbevisstheten å
planlegge høsten, hvor ett av hennes satsingsområder var kvinner og voldtekt. Bryte ned tabuer, bidra i enda større grad til å forebygge overfall og nedverdigelse ved å sette ord på brutale fakta. Likevel forstod hun den 22. juli 2011 at nå kom ingenting til å bli som før. Terroren tok nemlig noe helt grunnleggende fra oss, noe vi nok aldri egentlig trodde vi skulle miste.
Uten at hun visste det var denne fredag 22. juli 2011 starten på et svært annerledes og ikke minst krevende år i Rohdes liv. Hennes roller som mor, ektefelle, toppleder i Oslo-politiet, medarbeider og medmenneske skulle bli satt på prøve. Når mennesker som går til og fra jobb sprenges i luften uten foranledning, når ungdommer som er på leir fordi de brenner for en enda bedre fremtid, skytes rett ned, da blir voldsomt mye forrykket. Det er umulig ikke å la seg påvirke.
Sammen med engasjerte og dedikerte medarbeidere på Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, og 80-100 andre dyktige medarbeidere, ble Rohde satt til å drive det midlertidige terroravsnittet.
I løpet av året som fulgte skulle hun få kjørt seg langt forbi sin daglige tålegrense. Det visste hun heldigvis ikke da. Samtidig skulle det vise seg å bli starten på noe nytt. Noe hun egentlig ikke hadde våget å se nærmere på.
For Rohde har livet bydd på noen kamper. Privat og i jobb. Langs livslinjen har hun slåss, ledd og seiret. Hun har kjempet for det som var grunnleggende viktig for henne, og håper at hennes historie skal gi oss inspirasjon til å finne nettopp vår kraft, vår styrke til å kjempe for det vi har kjært.
Optimisme er i stor grad en lært størrelse. Gjennom å kjenne seg selv, sine styrker og svakheter, har Rohde lært seg å skifte sinnstemning og jobbe med en mer positiv innstilling. På denne måten skapes nye koblinger i hjernen, som forbedrer hennes hverdag, sinnstilstand og muligheter.
Rohde skriver at den personen du snakker mest med i løpet av en dag, er deg selv. Vår indre dialog går kontinuerlig. Tolv til fjorten timer driver du iherdig påvirkning av deg selv. Det burde gi grunnlag for litt kvalitetssikring av budskapene og hva du egentlig slipper gjennom filteret.
Nå reiser Rohde rundt i hele Norge og holder mange foredrag om lederskap. Fordi lederskap for henne handler om å by på seg selv og å løfte hverandre. Hun vil forbi den formelle ansettelseskontrakten og den formelle autoriteten som følger av denne. Hun vil inn til beinet, til det vi alle har kjært: menneskeverdet.
"Kjemp for alt hva du har kjært" forteller Rohdes historie – fra 22. juli 2011 til Sigrid-saken og påfølgende sykdom. Men boken har et optimistisk budskap vi alle kan kjenne igjen. Med erfaringer som leder, mor i tidsklemma og kvinne i et mannsdominert miljø forteller Rohde om sine rike erfaringer på arbeidsplassen. Hun gir inspirasjon om hvordan finne frem urkraften – enten målet ditt er å bli leder eller rett og slett en bedre utgave av deg selv.
Boken er veldig godt skrevet, den er tankevekkende, og treffer svært presist med noen problemstillinger som mange kanskje vil kjenne igjen fra sitt eget liv.
Til sist i hvert kapittel finnes det noen spørsmål til refleksjon for leseren.
"Kjemp for alt hva du har kjært" er en utmerket bok hvis du liker å bare bli minnet på, at man selv velger hva som er viktig her i livet.
Les boken! Det er nemlig læring for livet i boken. Gi den som gave. Lån den ut til familiemedlemmer, venner og kolleger.
"Kjemp for alt hva du har kjært" er så absolutt verdt et bekjentskap.