søndag 31. juli 2016

"Kjemp for alt hva du har kjært" av Hanne Kristin Rohde

Kjemp for alt hva du har kjært
- En fortelling om selvutvikling og personlig lederskap
Hanne Kristin Rohde
Sakprosa
192 sider
Kagge Forlag
2016

Hanne Kristin Rohde (f. 1962) er forfatter og foredragsholder. Hun er utdannet jurist og har bakgrunn fra politiet, blant annet som leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Rohde har tidligere skrevet de bestselgende kriminalromanene "Mørke hjerter" (2014) og "Bare et barn" (2015).

22. juli 2011: Hanne Kristin Rohde er på ferie når telefonen ringer. En bombe har gått av i Oslo. Lite vet hun om at dette er starten på det mest krevende året i hennes liv. Snart venter ekstremt arbeidspress, trykk fra mediene og alvorlig sykdom - som rammer familien og til slutt henne selv.

Det finnes dager vi aldri glemmer. Det finnes hendelser som graver så dypt i vårt sinn at arrene alltid vil følge tanken. Hanne Kristin Rohde jobbet i politiet. Hun hadde tjueto års erfaring med å møte de fleste typer kriminalitet. Hun stod foran sin siste ferieuke, og hodet hadde begynt langt der inne i underbevisstheten å

planlegge høsten, hvor ett av hennes satsingsområder var kvinner og voldtekt. Bryte ned tabuer, bidra i enda større grad til å forebygge overfall og nedverdigelse ved å sette ord på brutale fakta. Likevel forstod hun den 22. juli 2011 at nå kom ingenting til å bli som før. Terroren tok nemlig noe helt grunnleggende fra oss, noe vi nok aldri egentlig trodde vi skulle miste.

Uten at hun visste det var denne fredag 22. juli 2011 starten på et svært annerledes og ikke minst krevende år i Rohdes liv. Hennes roller som mor, ektefelle, toppleder i Oslo-politiet, medarbeider og medmenneske skulle bli satt på prøve. Når mennesker som går til og fra jobb sprenges i luften uten foranledning, når ungdommer som er på leir fordi de brenner for en enda bedre fremtid, skytes rett ned, da blir voldsomt mye forrykket. Det er umulig ikke å la seg påvirke.

Sammen med engasjerte og dedikerte medarbeidere på Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, og 80-100 andre dyktige medarbeidere, ble Rohde satt til å drive det midlertidige terroravsnittet.

I løpet av året som fulgte skulle hun få kjørt seg langt forbi sin daglige tålegrense. Det visste hun heldigvis ikke da. Samtidig skulle det vise seg å bli starten på noe nytt. Noe hun egentlig ikke hadde våget å se nærmere på.

For Rohde har livet bydd på noen kamper. Privat og i jobb. Langs livslinjen har hun slåss, ledd og seiret. Hun har kjempet for det som var grunnleggende viktig for henne, og håper at hennes historie skal gi oss inspirasjon til å finne nettopp vår kraft, vår styrke til å kjempe for det vi har kjært.

Optimisme er i stor grad en lært størrelse. Gjennom å kjenne seg selv, sine styrker og svakheter, har Rohde lært seg å skifte sinnstemning og jobbe med en mer positiv innstilling. På denne måten skapes nye koblinger i hjernen, som forbedrer hennes hverdag, sinnstilstand og muligheter.

Rohde skriver at den personen du snakker mest med i løpet av en dag, er deg selv. Vår indre dialog går kontinuerlig. Tolv til fjorten timer driver du iherdig påvirkning av deg selv. Det burde gi grunnlag for litt kvalitetssikring av budskapene og hva du egentlig slipper gjennom filteret.

Nå reiser Rohde rundt i hele Norge og holder mange foredrag om lederskap. Fordi lederskap for henne handler om å by på seg selv og å løfte hverandre. Hun vil forbi den formelle ansettelseskontrakten og den formelle autoriteten som følger av denne. Hun vil inn til beinet, til det vi alle har kjært: menneskeverdet. 

"Kjemp for alt hva du har kjært" forteller Rohdes historie – fra 22. juli 2011 til Sigrid-saken og påfølgende sykdom. Men boken har et optimistisk budskap vi alle kan kjenne igjen. Med erfaringer som leder, mor i tidsklemma og kvinne i et mannsdominert miljø forteller Rohde om sine rike erfaringer på arbeidsplassen. Hun gir inspirasjon om hvordan finne frem urkraften – enten målet ditt er å bli leder eller rett og slett en bedre utgave av deg selv. 

Boken er veldig godt skrevet, den er tankevekkende, og treffer svært presist med noen problemstillinger som mange kanskje vil kjenne igjen fra sitt eget liv.

Til sist i hvert kapittel finnes det noen spørsmål til refleksjon for leseren. 

"Kjemp for alt hva du har kjært" er en utmerket bok hvis du liker å bare bli minnet på, at man selv velger hva som er viktig her i livet.

Les boken! Det er nemlig læring for livet i boken. Gi den som gave. Lån den ut til familiemedlemmer, venner og kolleger.

"Kjemp for alt hva du har kjært" er så absolutt verdt et bekjentskap.

torsdag 28. juli 2016

"Bumerang" av Tatiana de Rosnay

Bumerang
Tatiana de Rosnay
Roman
288 sider
Oversatt av Kirsti Øvergaard, MNO
Bazar Forlag
2016
(Første gang utgitt på norsk i 2010)

Tatiana de Rosnay er en av Europas mest leste forfattere. Hun er av engelsk, russisk og fransk avstamming, og bor i Paris. "Saras nøkkel" ble en internasjonal sensasjon, og har solgt i mer enn ni millioner eksemplarer og er utgitt i 42 land. Boken lå på New York Times' bestselgerliste i mer enn to år, og er filmatisert med Kristin Scott-Thomas i hovedrollen. Også i Norge ble "Saras nøkkel" en stor bestselger. Tatiana de Rosnay har skrevet flere romaner, blant annet "Huset du elsket", "Den andre historien" og "Mokka".

Noen hemmeligheter må holdes skjult for enhver pris.

"Bumerang" er en gripende roman om hvordan taushet og fortielse kan lamme en familie, men mest av alt er det en historie om kjærlighet og tilgivelse - og mot til å konfrontere sannheten.


"Bumerang" forteller historien om den franske familien Rey, deres sorger og gleder, og ikke minst de mange fortielser, som søsknene Antoine (43 år) og Mélanie (40 år) har lidd under. De er nå begge voksne og har sin egne liv og snakker sjelden om barndommen.

Når Mélanie blir 40 år, har Antoine en spesiell overraskelse for henne. Han tar henne med på en langhelg til øya Noirmoutier, hvor de alltid var om sommeren som barn, da deres mor fremdeles levde. Oppholdet bringer tilbake gode minner, spesielt om moren, som døde da de var små. Faren giftet seg på nytt, og deretter ble det ikke snakket noe mer om deres virkelige mor.

Men under kjøreturen tilbake til Paris, er Mélanie taus og anspent, og idet hun tar sats for å fortelle Antoine om et glemt minne fra barndommen, mister hun kontroll over bilen på motorveien. De overlever begge, men Mélanie blir stygt skadet.

Dessverre kan hun ikke huske minnet lenger, så Antoine prøver å finne ut hva som egentlig skjedde da moren døde. Antoine har ellers nok å gjøre. Han er nylig fraskilt og har tre plagsomme tenåringsbarn som tar mye av hans tid.

Langsomt begynner Mélanie å få tilbake hukommelsen, og familiehemmeligheter avsløres.

"Bumerang" er en svært god bok. Forfatter Tatiana de Rosnay mestrer fortellerkunsten til det fulle, og for å være ærlig ønsket jeg egentlig ikke å bli ferdig med boken.

Forfatteren vet dessuten hvordan hun skal tegne et skarpt bilde av sine karakterer. Her er det ingen todimensjonale figurer og selv bikarakterene blir tegnet så levende at jeg kan se dem for meg.

Et av de mer spennende aspektene med boken er Tatiana de Rosnays overbevisende mannlige forteller.

Hun bringer oss tett inn på Antoine, hvis liv ikke er så altfor lett. Heldigvis møter han kjærligheten igjen, og han vinner livet sitt langsomt tilbake.

En annen styrke med boken er Tatiana de Rosnays skildring av vanskelighetene med familieliv - fra søskenrelasjoner og skilsmisse, til problemer med å oppdra barn i en krise. Hun holder ingenting tilbake, og selv om noen av scenene er smertefulle å lese, er de autentiske.

"Bumerang" er en herlig bok om livet generelt, men så definitivt med noen store overraskelser underveis.

Tatiana de Rosnay evner å takle en historie med både originalitet og ærlighet. Med en rolleliste jeg sent vil glemme og en slutt som fikk meg til å juble høyt, vil jeg så absolutt anbefale denne boken.

Jeg ser med glede frem til å lese flere av Tatianas bøker!

tirsdag 26. juli 2016

"Skjebne og raseri" av Lauren Gross

Skjebne og raseri
Lauren Gross
Roman
Pantagruel
2016

Hver historie har to sider. Hvert parforhold har to ståsted. Noen ganger er ikke nøkkelen til et lykkelig ekteskap ærlighet, men hemmeligheter. Av og til kommer det en bok med sprengkraft nok til å bli årets mest omtalte bok. Dette er en slik sjelden roman. Kritikerrost, prisbelønt og publikumsfavoritt. En historie med voldsomt driv, poetisk og vakkert skrevet. Et mesterverk som beveger, overrasker og provoserer. En roman skrevet fra to synsvinkler om kjærlighet, makt og skaperkraft.

En sjelden gang kommer det en roman med kraft nok til å sprenge vei og vinne alles oppmerksomhet. Denne romanen er en slik bok. The Guardian kalte den "Årets mest omtalte roman". Fengslende. Utsøkt. Med masse sprengkraft, minner litt om en bombe. Setningene driver deg fremover, plottingen er intrikat og utsøkt.

Skrevet med litterær innsikt og forståelse, er "Skjebne og raseri" kanskje årets mest ambisiøse roman.

Vanligvis ender eventyrene med et bryllup og floskelen: "de levde lykkelige alle sine dager". I dette blendende og moderne eventyret, er derimot bryllupet bare begynnelsen, og "alle sine dager" av det litt mer kompliserte slaget.

Egentlig er dette to bøker i ett som utforsker et ekteskap, sett fra to ulike perspektiver.

"Skjebne og raseri" begynner med det unge paret, Lancelot "Lotto" Satterwhite og Mathilde Yoder, den dagen de gifter seg, kun to uker etter at de første gang møtes. Hvor godt de faktisk blir kjent med hverandre, rommer bokens første halvdel. Hvor lite de egentlig vet om hverandre, åpenbares i den andre.

Lotto er en litt klønete, men engasjerende versjon av den mytologiske helten: Født under en orkan av en mor som har opptrådt som både havfrue og prinsesse i Disney World (i Orlando, Florida) og med en far som heter Gawain, lever Lotto det som synes å være et sjarmerende liv da hans karriere som skuespiller begynner å halte. Motgangen forvandler ham til en strålende dramatiker.

Forfatteren gjør Lotto til en innsiktsfull studie av farene med å være alt for privilegert, men samtidig en levende og troverdig karakter.

Den mystiske Mathilde er Lottos livs kjærlighet, og hun virker å være like viet til ham. Hennes bakgrunnshistorie er derimot et mørkere slags eventyr. Denne historien blir vi kjent med i bokens sjokkerende andre halvdel. Det er en historie som Lotto aldri får rede på. Den gjenfortelles fra Mathildes synspunkt, og er et overraskende omdreiningspunkt som nærmest endrer alt.

"Skjebne og raseri" er en realistisk beretning om ekteskapet og alle de hemmelighetene vi tar med oss inn i det.

Historien er finurlig bygget opp. Plottet er godt, intrikat, men spennende.

Boken har en struktur som faktisk kan minne om et klassisk eventyr, med all den psykologiske dybden og mørke det innebærer. Men den er så mye mer enn det. "Skjebne og raseri" er et kompleks mysterium, en komedie, et mørkt hevndrama, og et sviende portrett av sorg. Alt meget godt sammenvevd og fortalt med en prosa så lyrisk og nydelig at du av setningene omtrent kan bli satt ut.

Dessuten håndteres karakterene på et svært varsomt vis. Det de sliter med berører leserne personlig, selv om forfatteren alltid holder oss på et sunt nivå av objektiv avstand.

"Skjebne og raseri" er definitivt en leseverdig bok. Ikke bare er den uhyre godt skrevet, den er også proppfull av paralleller og hentydninger til både Shakespeare og gresk mytologi. Noen vil nok finne dette litt for pretensiøst. Likevel er det med på å overskygge de svakere aspektene ved selve plottet, selv om disse er svært få.

Boken ligner i hvert fall ikke noe annet jeg tidligere har lest. Jeg er faktisk ikke helt sikker på om jeg likte så mange av karakterene, men jeg likte så absolutt å observere livene deres.

"Skjebne og raseri" er uansett en roman som bør appellere til mange lesere. Dette er nemlig skrivekunst av høy klasse.

mandag 18. juli 2016

"Du og jeg, for alltid" av Jill Mansell

Du og jeg, for alltid
Jill Mansell
Roman
432 sider
Oversatt av Linda Marie Vikaune
Cappelen Damm
2016

Jill Mansell bor i Bristol i England og har skrevet populære og kritikerroste feelgood-romaner siden 1991. Forfatteren er en gjenganger på Sunday Times' og New York Times' bestselgerlister og har solgt millioner av bøker på verdensbasis.

Ingenting kan holdes skjult for alltid, aller minst kjærligheten...

Før sin altfor tidlige død, skrev Jo Harper et sett med bursdags brev til sin åtte år gamle datter, Lily. Hvert eneste år, er det et nytt brev fra hennes avdøde mor som venter på Lily. På sin 25-års dag, åpner hun det aller siste brevet. I det får Lily vite alt om den eneste virkelige kjærligheten i morens liv - Declan Madison.

Brevet får uventede konsekvenser for Lily og de som hjalp til med å oppdra henne etter morens død -  Coral (morens beste venninne), Patsy (Lilys tidligere barnevakt) og Dan (Patsys yngre bror).

Å lese om morens store kjærlighet er både overraskende og oppløftende, og Lily bestemmer seg nærmest umiddelbart for å finne denne mannen.

Samme dag, møter hun Eddie Tessler, en kjent skuespiller som har gjemt seg fra pressen. Det tar ikke lang tid før Lily er sterkt involvert i Eddies forsvinningsnummer. Han snur rett og slett livet hennes på hodet. Men barndomsvennen Dan, har sine egne grunner for å hindre at hun blir altfor oppslukt av Eddie, og når enda flere hemmeligheter begynner å dukke opp, blir livene til Lily og de menneskene hun er glad i aldri helt som før....

"Du og jeg, for alltid" forteller en historie om sorg, tap, håp og kjærlighet.

Boken er en herlig blanding av romantikk, spenning og komikk, der de komplekse karakterene har et felles ønske om å være dypt elsket og verdsatt.

Handlingen finner sted i den idylliske landsbyen Stanton Langley i Cotswolds (i England).

Jill Mansell har for øvrig gjort en fantastisk jobb med å skape en sjarmerende setting i et svært elskverdig samfunn. Jeg kunne med glede ha hoppet inn i handlingen for å oppleve de flotte omgivelsene, besøke puben The Star Inn, og glidd inn som en del av lokalbefolkningen.

"Du og jeg, for alltid" har varme, sårbare og sympatiske kvinnelige karakterer. Lily er vår heltinne, så er det Coral, som oppdro Lily, og Patsy, en av hennes nære venninner og en gang barnevakt. Alle disse kvinnene viser en inspirerende karakterstyrke. Jeg vil tro at Patsy er en karakter som vil appellere til mange lesere. Hva jeg likte mest med disse kvinnene var dynamikken mellom dem. Deres historie er gjenkjennelig, men også en påminnelse om at, vi med de rette menneskene rundt oss, kan komme oss gjennom nærmest hva som helst.

Dessuten er karakterene godt utviklet og realistiske, og jeg brydde meg om dem alle, fra landsbyens kjekkas Dan, til den ensomme og sørgmodige Coral, som er fast bestemt på å begynne å leve igjen.

Hver gang forfatteren introduserte noen nye karakterer, etterlot de seg dype avtrykk i historien, ettersom man innser hvordan deres tidligere erfaringer i livet har formet dem.

Selv om dette først og fremst er en historie som fokuserer på Lilys jakt etter å finne sin vei i livet, får vi som lesere også være vitne til annen dynamikk og andre relasjoner.

Hvis jeg skal oppsummere min leseopplevelse av "Du og jeg, for alltid", var det en god, underholdende, men også en roman med et budskap. Boken er definitivt et bekjentskap verdt, særlig hvis man liker denne sjangeren.

Fylt med latter og tårer, vennskap og kjærlighet, er "Du og jeg, for alltid" en oppløftende roman med karakterer som berører sjelen.

onsdag 13. juli 2016

"Drømmen om Amerika" av Odd Sverre Aasbø

Drømmen om Amerika
- Fra vikingferd til Super Bowl
Odd Sverre Aasbø
Dokumentar
Aktive Fredsforlag
250 sider
2016

Odd Sverre Aasbø (f. 1965) trådde sine barnesko i Arendal, men har vært bosatt i Risør i 30 år. Jobben hans som kommunikasjonsrådgiver i Delta gjør at han de siste 16 årene har ukependlet mellom Risør og Oslo. Odd Sverre er gift, har to barn og to barnebarn. Hans store lidenskap og interesse er USA. Et land han har besøkt en rekke ganger. "Drømmen om Amerika" er hans tredje utgivelse. Fra før har han to lokalhistoriske bøker på samvittigheten: "Optimisme, begeistring og pågangsmot" og "Idrett i Risør, før og nå".

Det finnes ikke noen formel på Amerika. Ingen enkel måte å definere landet eller dets innbyggere på. Men skal man alikevel gjøre et forsøk, må det være å si, at USA er kontrastenes land. Stedet med ubegripelig rikdom, skjønnhet og glamour. Stedet, hvor drømmer kan bli til virkelighet, og hvor trærne vokser helt inn i himmelen. Men samtidig også stedet hvor millioner lever under fattigdomsgrensen. Det er landet som på godt og vondt setter den internasjonale dagsordenen, både politisk, økonomisk og kulturelt. Og landet, hvis president kalles for verdens mektigste mann.

Drømmen om å lykkes, som er en av grunnpilarene i den amerikanske selvoppfattelsen, blir kanskje sjeldnere til virkelighet enn tidligere. Ikke desto mindre er den fortsatt drivkraften for mange og en kilde til inspirasjon for mennesker overalt på jorden.

Amerika har gjennom alle tider fascinert oss nordmenn. Ser man bort fra Svartedauen tilbake på 1300-tallet er det ingen hendelse, verken før eller siden, som har preget det norske samfunnet på samme måte som masseutvandringen til Amerika utover på 1800-tallet. Halvparten av Norges befolkning reiste over Atlanterhavet i løpet av relativt få år. Noe som har skapt et helt spesielt bånd mellom det norske og det amerikanske samfunnet.

Det er ingen tvil om at det er klare likhetstrekk mellom dagens flyktningestrøm til Norge og 1800-tallets flyktningestrøm fra Norge. Den gang dro emigrantene fra fattigdom eller religiøs forfølgelse, for å få et bedre liv i Amerika. I dag drar flyktninger fra krigsherjede land i fattige omgivelser og religiøs forfølgelse til Norge, for å skape en bedre fremtid for seg og sin familie.

"Drømmen om Amerika" lar sine lesere bli kjent med den norskamerikanske historien på en helt ny måte.

Boken gir et enestående innblikk i den norskamerikanske historien fra år 1000 og frem til i dag. Den er ment som et bidrag for å øke vår nysgjerrighet for den norskamerikanske historien, samt gi et lite innblikk i det nære forholdet og de mange kontaktpunktene som har vært.

I følge offisielle tall bor det i dag mer enn 300 millioner mennesker i USA. Av disse regner man at rundt fem millioner har norske røtter. Emigrasjonen skal ta æren for vårt spesielle forhold, men samtidig er det ikke til å stikke under en stol at påvirkningen i gamlelandet har vært vel så stor på andre områder. Da snakker vi spesielt om områder som film, reklame, TV og musikk. Vi snakker om den totale kulturelle påvirkningen. Hovedsakelig fra Amerika til Norge, men også til en viss grad den andre veien.

Forfatterens mål er at boken skal sees på som en morsom, kanskje litt rar, men forhåpentligvis spennende reise i farvannet mellom Norge og USA. Rett og slett et enkelt og litt snodig skråblikk på noen av de mange treffpunktene de to landene har hatt gjennom historien.

Boken er ikke ment som et dyptgående forskningsbasert oppslagsverk, og sannsynligvis er det heller tvilsomt om man kan trekke noen voldsomme vitenskapelige konklusjoner ut av den. Derfor tar forfatteren heller ikke mål av seg å beskrive den hele og fulle sannheten. Han vil kun gi en liten smakebit av hendelser som har vært med på å skape et forhold få andre land kan vise til. Husk at for de fleste nordmenn har USA gjennom årene blitt noe langt mer enn bare et land. USA er blitt en myte.

Forfatteren skriver at han lenge har hatt lyst til å skrive en bok om det lange og nære forholdet mellom USA og Norge. En bok som tar for seg den lange og spennende historien om forholdet mellom våre to nasjoner, og på den måten gjøre et forsøk på å beskrive noen av de mange kontaktpunktene som har vært opp gjennom historien. Jeg synes at han langt på vei har lykkes med sine ambisjoner. Historien han skriver om er nemlig både verdifull og viktig, men fremfor alt er den engasjerende og spennende.

Gjennom hele boken kommer det tydelig frem at han både beundrer og elsker USA, selv om han samtidig ser at mye som skjer der er feil. Veldig feil. Han skriver at han aldri har forstått seg på deres snodige straffeutmålinger eller deres berettigelse av dødsstraff. Han respekterer heller ikke landets absurde våpenlovgivninger. Når det i dagens USA faktisk finnes flere fengsel enn det finnes college og universitet, er det noe som er alvorlig galt. Når barn helt nede i tre-fireårs alderen på den amerikanske landsbygda lærer hvordan de skal håndtere et våpen, og den amerikanske våpenlobbyen hevder at våpen kun beskytter dem mot kriminelle, er det noe som er steingalt. Men det mest skremmende er kanskje at innbyggerne i USA blir stadig mindre interessert i våpenkontroll. Ifølge offentlige rapporter har antall våpen pr innbygger doblet seg siden 1968. Fra vårt norske ståsted blir dette helt ubegripelig og skremmende.

Det har alltid vært sterke bånd som knytter Norge til USA, men dessverre virker nordmenns generelle innsikt å være relativt overfladisk. I "Drømmen om Amerika" tar Odd Sverre Aasbø oss med på en guidet rundtur med kjente og ukjente skikkelser, minnesmerker og hendelser som har påvirket forholdet vårt.

I boken finner du både spennende historie, fordypningsstoff, reisetips og garantert noe folk vil trekke på smilebåndet av. Samtidig er den en fantastisk billedreise gjennom den norskamerikanske historien med motiver som spenner fra vikingtiden, via Hollender-tiden, borgerkrigen, og helt frem til Super Bowl og dagens amcarmiljø.

Forfatteren leverer personlige beretninger om gode, dårlige, overraskende, lærerike m.m. opplevelser rundt om i USA.

Han er en dyktig formidler og har så definitivt en engasjerende penn. Jeg forstår selvsagt at det er umulig tegne et komplett portrett av den norskamerikanske historien. Det kan ganske enkelt ikke la seg gjøre. Men ved å presentere en rekke glimt, evner han likevel å gi et svært bredt og opplysende bilde. Og det blir tross den personlige innfallsvinkelen - eller kanskje på grunn av den - formidlet et nyansert bilde.

"Drømmen om Amerika" fortjener de sterkeste anbefalinger!



onsdag 6. juli 2016

"Kunsten å skrive godt" av Aage Rognsaa

Kunsten å skrive godt
Aage Rognsaa
Fagbok
272 sider
Universitetsforlaget
2016

Aage Rognsaa er cand.philol., lærebokforfatter og offentlig godkjent språkkonsulent. Han er tidligere førstelektor ved Westerdals Oslo ACT (Norges Informasjonsteknologiske Høgskole). I mer enn 35 år har han holdt skrivekurs for saksbehandlere i offentlig og privat virksomhet. Han er også forfatter av "Bacheloroppgaven. Skriveråd og regler for utformingen" (Universitetsforlaget 2015). Til daglig jobber han som språkkonsulent gjennom sitt eget firma, Framgang AS (www.framgang.no).

Det er en kunst å skrive på en måte som fanger leserens oppmerksomhet. Det er en kunst som heldigvis kan læres og opptrenes. Aage Rognsaas bok "Kunsten å skrive godt" er her i en oppdatert og revidert utgave, som blant annet leder deg trygt gjennom det norske språkets fallgruver og det som er godt å vite hvis du ønsker å bli flinkere til å skrive fengende tekster.


Hovedbudskapet er enkelt: Skriv slik at leserne dine lett oppfatter innholdet.

"Kunsten å skrive godt" er en håndbok for deg som skriver på jobben. Den gir praktiske råd om hvordan du skriver en tekst som er rask å lese, lett å forstå og lett å huske.

Disse ti viktige spørsmålene får du svar på:
- Hvordan utfører du skrivejobben mest mulig effektivt?
- Hva kan du lære om skriveprosessen av erfarne skribenter og forfattere?
- Hvordan bygger du opp en leservennlig tekst?
- Hva er "kunnskapsforbannelsen", og hvordan unngår du den?
- Hva er en god tittel?
- Hvordan deler du teksten inn i passende avsnitt?
- Hvordan begynner du, og hvordan avslutter du?
- Hva kan du bruke Liks-beregneren til?
- Hva er en god setning?
- Hvordan unngår du passiv, tåkeprat, fagord og fremmedord?

Å skrive klart, saklig og leservennlig er nødvendig om du vil nå frem med budskapet ditt, enten du skriver brev, e-poster, rapporter, notater, utredninger eller vedtak. Er du saksbehandler, helse- og sosialarbeider, jurist, ingeniør, økonom, informasjonsmedarbeider eller politiker, er det avgjørende at det du skriver, blir forstått. Er du student, lærer, journalist, blogger eller sakprosaforfatter, må du ofte skrive informative tekster; dermed kan også du hente mye nyttig kunnskap i denne boken.

Mange har prøvd å formulere hva det vil si å skrive godt. Vil det si å skrive elegant eller hverdagslig, originalt eller konvensjonelt, enkelt eller innviklet, kort eller langt, snevert eller bredt, konkret eller generelt, personlig eller saklig? Alt dette kan karakterisere en god tekst. Noen enkel formel finnes ikke fordi kjennetegnene på en god tekst varierer med sammenhengen den inngår i. Kravene til et møtereferat er f. eks. helt andre enn kravene til et vedtak. Derfor er det bedre å definere en god tekst ut fra hvordan den oppfattes av leserne: En god tekst er skrevet slik at den er rask å lese, lett å forstå og lett å huske.

Denne boken er skrevet for alle som skriver informative tekster til allmenheten.

Den er utformet slik at det er enkelt å finne fram. Innholdet går fra helhet (tekst) til detaljer (ordvalg og rettskriving). Grafisk er det gjort mye for å lette lesingen. Alle rådene er tydelig uthevet, slik at du lett kan finne fram til de sentrale læresetningene. Rådene er vanligvis plassert som oppsummeringer etter de avsnittene der de er omtalt. En oversiktlig innholdsfortegnelse og et fyldig stikkordregister gir deg også muligheten til å finne akkurat det du er ute etter når du trenger det.

Forfatteren har lagt tre prinsipper til grunn for innhold og språkform i boken:

1. Å skrive er en kompleks aktivitet som handler om mer enn språk.

Skriving handler ikke bare om det språklige uttrykket, men vel så mye om skriveaktiviteten, om det innholdet som skal formidles, og om hva slags tekst du skriver. Derfor begynner denne boken med et kapittel om skriving. Deretter går forfatteren over til å fortelle om tekster - hvordan du bygger dem opp, hvordan du skaper en helhet ut av dem, og hvordan du deler dem inn i passende avsnitt. I siste del går han inn på språkføring - perioder, setninger og ordvalg. Helt bakerst er det to oppslagskapitler - ett med forslag til tekstmodeller og ett med regler for korrekt staving og tegnsetting.

2. En håndbok skal man ikke behøve å lese fra perm til perm.

Hvis du eksempelvis har behov for å vite noe om tekstoppbygging, leser du kapittel 2 - hele kapittelet eller deler av det. Du trenger ikke å lese om språkbruk hvis du ikke synes du har bruk for råd og vink om det. Skulle du derimot være mer interessert i språkbruk, leser du de tre siste kapitlene - uavhengig av de fire første.

3. En håndbok i skriving må være faglig solid.

Skriving og språk er store temaer som det finnes mye forskningsbasert kunnskap om. Mye av det forfatteren skriver om dette, er basert på forskning. Men som i de fleste andre humanistiske disipliner finnes det på det språklige området mange råd og regler for praktikere. Mange av disse er det ikke forskningsmessig dekning for. Et par steder har han referert ulike syn, men ellers har han presentert de synspuktene som stemmer med hans egne og andre menneskers erfaringer.

Skriving og språk er temaer som engasjerer folk. Derfor har forfatteren flettet inn illustrerende historier og lagt vekt på poengterte eksempler. Dessuten har han bevisst valgt en personlig, muntlig og dialogisk stil.

Hovedbudskapet i boken er enkelt: Skriv slik at leserne dine lett oppfatter innholdet. Det betyr at du må oversette fagspråk til dagligspråk når du skriver til andre enn dine stammefrender. Du må sette deg inn i leserens sted og spørre hva de har behov for å vite. Det handler om å skrive leservennlig og imøtekommende, det vil si klart og effektivt, men med et vennlig tonefall.

For noen mennesker er det ikke bare et ønske, men en plikt å opplyse og kommunisere med omverdenen. Dette gjelder de alltid uthengte offentlige myndighetene, men også fagfolk, spesialister og terapeuter, for å nevne noen. Spesielt for disse er en solid stabel skriveinstruksjoner, råd og formaninger tilgjengelige. Denne siste utgaven av Aage Rognsaas "Kunsten å skrive godt", kjennetegnes ved å være munter og uprentensiøs, men utrolig klar og direkte i sine råd. Det er i seg selv et godt eksempel på å skrive en akademisk tekst som kan forstås av alle, uten å sette fagligheten over styr, for å snakke direkte til leseren, uten å klamre seg til vedkommende, og til å bruke språket som et hjelpemiddel til forståelse, ikke som en barriere. Med sin klare oppbygging i korte kapitler med velvalgte eksempler, som likevel får det hele med, kan selv de mest travle fagfolk overvinnes og kan lære selv den mest erfarne av oss noe nytt.

"Kunsten å skrive godt" har så definitivt vært en interessant opplevelse å lese. Den er godt skrevet og fylt med mange gode eksempler. En virkelig god bok om å skrive bedre, og fremfor alt: om å nå sitt publikum.

søndag 3. juli 2016

"Økonomisk kriminalitet" av Petter Gottschalk

Økonomisk kriminalitet
- Ledelse og samfunnsansvar
Petter Gottschalk
Fagbok
576 sider
Cappelen Damm Akademisk
2016

Petter Gottschalk (født 27. mars 1950) er professor i organisasjon og ledelse ved Handelshøyskolen BI. Han er en internasjonalt anerkjent forsker på økonomisk kriminalitet og organisert kriminalitet. Gottschalk har publisert i en rekke internasjonale tidsskrifter, og har utgitt flere bøker på engelske- og amerikanske forlag, deriblant "Entrepreneurship and organised crime", "Entrepreneurs in illegal business" (Edward Elgar, 2009), "Organized crime. Political illegal business entrepreneurialism" (med Geoff Dean og Ivar Fashing, Oxford University Press, 2010), og "Financial crime and knowledge workers. An empirical study of defence lawyers and white-collar criminals" (Palgrave Macmillan 2014).

Økokrim skriver i sin trusselvurdering for 2015-2016 at økonomisk kriminalitet er vesentlig mer utbredt enn anmeldelsesstatistikken gir inntrykk av. Økonomisk kriminalitet utført av organiserte kriminelle kommer nå i tillegg til den mer tradisjonelle økonomiske kriminaliteten. De nye aktørene begår økonomisk kriminalitet fordi dette er kriminalitet med stort potensial for utbytte, skriver Økokrim.

Det er et klart lederansvar å avdekke og forhindre økonomisk kriminalitet. Når det oppstår mistanke om økonomisk kriminalitet i organisasjoner, er det vanlig å iverksette gransking. Boken gir en gjennomgang av slik gransking (og presenterer bl.a. fem ulike strategier), og diskuterer situasjonsbestemt gransking. For å lykkes må ledere tilegne seg kunnskap om hvordan kriminaliteten foregår og hvem de kriminelle er.

Bekjempelse av økonomisk kriminalitet forutsetter nemlig kunnskap. Man kan ikke bekjempe noe man ikke forstår. Derfor er kunnskap viktig i kampen mot økonomisk kriminalitet og dem som utøver den. Denne boken er skrevet for å gi nødvendig kunnskap om dette emnet.

I "Økonomisk kriminalitet" skilles det mellom fire former for økonomisk kriminalitet:

1. Bedrageri. Feil fremstilling for å utløse en handling som ellers ikke ville skjedd.
2. Tyveri. Urettmessig tilegnelse av andres eiendom.
3. Manipulering. Feil fremstilling for å utløse et annet resultat enn det som ellers ville vært tilfelle.
4. Korrupsjon. Motta eller gi en utilbørlig fordel.

Denne boken dreier seg dermed om langt mer enn korrupsjon.

Bokens elleve kapitler gir en grundig og mangfoldig introduksjon til sentral tematikk innenfor økonomisk kriminalitet.

Kapittel 1 introduserer bekvemmelighetsteori som en integrert forklaring basert på mange delteorier om hvitsnippkriminalitet. Bekvemmelighetsteorien bygger på tidligere teoretiske forklaringer av hvitsnippkriminalitet som fenomen. Hvitsnippkriminalitet er økonomisk kriminalitet begått av personer i tilknytning til deres profesjon og i kraft av deres fremtredende posisjoner i næringsliv, forvaltning og politikk.

Kapittel 2 presenterer analyser av og statistikk fra saker der 405 personer er blitt dømt til fengsel for økonomisk kriminalitet og omtalt i media i de siste seks årene fra 2009 til 2015.

Kapittel 3 gir en totaloversikt over alle hvitsnippdømte i Norge som ble omtalt i media fra 2009 til 2015. Det setter søkelys på de kriminelle som aktører og navngir i alt 405 hvitsnippforbrytere. Alle kjente norske hvitsnippsaker fra 2009 til 2015 blir beskrevet.

I denne boken rettes søkelyset mot kriminelle som aktører, snarere enn mot kriminalitet som handlinger. Derfor navngis en rekke dømte hvitsnippforbrytere her.

Kapittel 4 avslutter den delen av boken som  presenterer teori og empiri om hvitsnippkriminalitet. I dette kapitlet gjengis hva fire kjente hvitsnippdømte selv gir uttrykk for i sine selvbiografiske bøker og intervjuer.

Man skiller gjerne mellom økonomisk kriminalitet (økokrim) og organisert kriminalitet (orgkrim), men ofte er det en sammenheng mellom de to kriminalitetsformene, og ofte representerer grove lovbrudd en blanding av økokrim og orgkrim. Her i landet skiller politiet mellom økonomisk kriminalitet og organisert kriminalitet i sin organisasjon ved å skille mellom Økokrim og Kripos nasjonalt, og ved å skille mellom økoteam og avsnitt for orgkrim i politidistriktene. Dette skillet kan være uheldig fordi det ofte er en sammenheng som beskrevet i kapittel 5.

Kapittel 6 drøfter organisasjoners ansvar for å forhindre og oppklare økonomisk kriminalitet.

Kapittel 7 drøfter varslere som informasjonskilde for avsløring av økonomisk kriminalitet.

Boken anlegger et perspektiv der undersøkelse, kartlegging, utredning og oppklaring er viktig for å komme til bunns i en sak. Boken er derfor mer preget av politifaglig tankegang enn av juridisk tankegang.

Gransking ved mistanke om økonomisk kriminalitet introduseres i kapittel 8.

De relevante straffebestemmelsene for økonomisk kriminalitet presenteres i kapittel 9. Der drøftes det situasjonsbestemte perspektivet på gransking og etterforsking av økonomisk kriminalitet avhengig av hvilken forbrytelse det er snakk om.

Kapittel 10 drøfter hensyn ved gransking, mens kapittel 11 setter et kritisk søkelys på gransking. Ett av flere problematiske områder er hemmelighold av granskingsrapporter overfor allmennheten generelt og politiet spesielt.

Bekjempelse av økonomisk kriminalitet handler både om å forhindre og om å avdekke lovbrudd. Denne boken har fokusert på det å avdekke, da særlig gjennom gransking. Ved mistanke om økonomisk kriminalitet er det viktig å avklare om lovbrudd har funnet sted.

"Økonomisk kriminalitet" er pedagogisk og gir en særdeles grundig introduksjon til et aktuelt og viktig emne. Men den går også dypt ned i materien. Dog er det viktigste alltid fremhevet i lyseblå bokser.

Boken retter seg mot studenter på økonomisk-administrative studier og på kriminologi-, politi- og jusstudier, og mot praktikere som skal gjennomføre undersøkelser, utredninger, forvaltningsrevisjon, gransking eller utvidet revisjon ved mistanke om økonomisk kriminalitet. Boken er også egnet for ledere som vil vurdere kriminelle trusler i og mot virksomheten.

Den gir en bred teoretisk og empirisk beskrivelse av alle aspekter ved økonomisk kriminalitet generelt og hvitsnippkriminalitet spesielt i Norge de siste ti årene. Den formidler kunnskap gjennom eksempler, statistikk, beskrivelser, definisjoner og teorier. Boken har rikelige henvisninger til dokumentasjon.

"Økonomisk kriminalitet" har en tiltalende innbinding og god papirkvalitet. Boken er lettlest med godt språk, uten for mange kompliserte og fremmedgjørende uttrykk. Den har dessuten god layout, og er meget oversiktlig bygd opp, med flere gode illustrasjoner.

Boken er i tillegg lett å finne frem i, slik at den også egner seg som et svært godt oppslagsverk. Den avsluttes med litteraturliste og et stikkordregister.

"Økonomisk kriminalitet" gir leseren viktige og nyttige perspektiver. Gottschalk formidler godt sitt sterke engasjement og han legger vekt på de store linjene.

Boken kan så absolutt anbefales.