torsdag 28. juli 2016

"Bumerang" av Tatiana de Rosnay

Bumerang
Tatiana de Rosnay
Roman
288 sider
Oversatt av Kirsti Øvergaard, MNO
Bazar Forlag
2016
(Første gang utgitt på norsk i 2010)

Tatiana de Rosnay er en av Europas mest leste forfattere. Hun er av engelsk, russisk og fransk avstamming, og bor i Paris. "Saras nøkkel" ble en internasjonal sensasjon, og har solgt i mer enn ni millioner eksemplarer og er utgitt i 42 land. Boken lå på New York Times' bestselgerliste i mer enn to år, og er filmatisert med Kristin Scott-Thomas i hovedrollen. Også i Norge ble "Saras nøkkel" en stor bestselger. Tatiana de Rosnay har skrevet flere romaner, blant annet "Huset du elsket", "Den andre historien" og "Mokka".

Noen hemmeligheter må holdes skjult for enhver pris.

"Bumerang" er en gripende roman om hvordan taushet og fortielse kan lamme en familie, men mest av alt er det en historie om kjærlighet og tilgivelse - og mot til å konfrontere sannheten.


"Bumerang" forteller historien om den franske familien Rey, deres sorger og gleder, og ikke minst de mange fortielser, som søsknene Antoine (43 år) og Mélanie (40 år) har lidd under. De er nå begge voksne og har sin egne liv og snakker sjelden om barndommen.

Når Mélanie blir 40 år, har Antoine en spesiell overraskelse for henne. Han tar henne med på en langhelg til øya Noirmoutier, hvor de alltid var om sommeren som barn, da deres mor fremdeles levde. Oppholdet bringer tilbake gode minner, spesielt om moren, som døde da de var små. Faren giftet seg på nytt, og deretter ble det ikke snakket noe mer om deres virkelige mor.

Men under kjøreturen tilbake til Paris, er Mélanie taus og anspent, og idet hun tar sats for å fortelle Antoine om et glemt minne fra barndommen, mister hun kontroll over bilen på motorveien. De overlever begge, men Mélanie blir stygt skadet.

Dessverre kan hun ikke huske minnet lenger, så Antoine prøver å finne ut hva som egentlig skjedde da moren døde. Antoine har ellers nok å gjøre. Han er nylig fraskilt og har tre plagsomme tenåringsbarn som tar mye av hans tid.

Langsomt begynner Mélanie å få tilbake hukommelsen, og familiehemmeligheter avsløres.

"Bumerang" er en svært god bok. Forfatter Tatiana de Rosnay mestrer fortellerkunsten til det fulle, og for å være ærlig ønsket jeg egentlig ikke å bli ferdig med boken.

Forfatteren vet dessuten hvordan hun skal tegne et skarpt bilde av sine karakterer. Her er det ingen todimensjonale figurer og selv bikarakterene blir tegnet så levende at jeg kan se dem for meg.

Et av de mer spennende aspektene med boken er Tatiana de Rosnays overbevisende mannlige forteller.

Hun bringer oss tett inn på Antoine, hvis liv ikke er så altfor lett. Heldigvis møter han kjærligheten igjen, og han vinner livet sitt langsomt tilbake.

En annen styrke med boken er Tatiana de Rosnays skildring av vanskelighetene med familieliv - fra søskenrelasjoner og skilsmisse, til problemer med å oppdra barn i en krise. Hun holder ingenting tilbake, og selv om noen av scenene er smertefulle å lese, er de autentiske.

"Bumerang" er en herlig bok om livet generelt, men så definitivt med noen store overraskelser underveis.

Tatiana de Rosnay evner å takle en historie med både originalitet og ærlighet. Med en rolleliste jeg sent vil glemme og en slutt som fikk meg til å juble høyt, vil jeg så absolutt anbefale denne boken.

Jeg ser med glede frem til å lese flere av Tatianas bøker!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar