torsdag 18. august 2016

"Syndefall i Wilmslow" av David Lagercrantz

Syndefall i Wilmslow
David Lagercrantz
Thriller
432 sider
Oversetter: Elisabeth Bjørnson, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2016

David Lagercrantz (f.1962) er forfatter og journalist. Han debuterte som forfatter i 1997 med en bok om den svenske eventyreren Göran Kropps bestigning av Mount Everest. En fellesnevner for Lagercrantz' bøker er at han har skrevet om store personligheter som har valgt å gå sin egen vei i livet.

En bok som ble en stor suksess er hans bok om Zlatan Ibrahimovic, "Jeg er Zlatan". Boken ble nominert til svenske Augustpriset og har solgt millioner av eksemplarer i hele verden. David Lagercrantz ble spurt om å skrive tre bøker i Stieg Larssons Millennium-univers, og høsten 2015 ble "Det som ikke dreper oss", utgitt.

David Lagercrantz er gift, har tre barn og bor i Stockholm.

"Syndefall i Wilmslow" er en fengslende spenningsroman om Alan Turing. Mannen som skapte den første moderne

datamaskinen, og som bidro til å forkorte andre verdenskrig, men som selv angivelig ble drevet i døden fordi han var homofil.

Store vitenskapsmenn og tenkere skiller seg ofte ut. De lever gjerne i sin egen verden og bryr seg lite om omgivelsene rundt seg. Få synes å forstå dem. Likevel setter de et større fotavtrykk på historien enn de aller fleste.

Alan Turing (1912-1954) var en britisk matematiker og pionér innen informatikk som la grunnlaget for den moderne datamaskinen. Han hadde en rekke interessante ideer og var forut for sin tid. Under andre verdenskrig knakk han den tyske kodemaskinen Enigma. Arbeidet med å knekke krypterte meldinger bidro til de alliertes seier i en rekke avgjørende kamper. Det er blitt antydet at arbeidet som Turing ledet, kan ha forkortet krigen i Europa med to til fire år. I følge Winston Churchill bidro Turing med den største enkeltinnsatsen som førte til de alliertes seier over Nazi-Tyskland.

Turings arbeid var hemmeligstemplet, og det var først mye senere at han fikk noe anerkjennelse for sitt banebrytende arbeid. Da var han imidlertid død. Alan Turing var homofil i en tid da homofili var ulovlig. 1952 ble Turing anklaget for brudd på homofililovgivningen og i et vanvittig forsøk på å endre hans seksuelle legning, ble han tvunget til å injisere østrogen (som et alternativ til fengsling). Ydmykelsen var total og hans genialitet ble skjult av ærekrenkelse og forakt. I 1954 ble han funnet død i sitt hjem i Wilmslow sør for Manchester. Dødsårsaken var cyanidforgiftning og i hjemmet hans ble det funnet et halvspist eple dynket i cyanid. Turing begikk trolig selvmord, men de som kjente ham syntes ikke at han virket noe spesielt ulykkelig før han døde. Var det andre årsaker til hans død? Hvorfor Turing tok livet sitt synes dermed (for noen) fortsatt å være uklart, og det har i ettertid versert flere spekulative teorier om hans død.

Leonard Corell er 28 år gammel og deprimert. Han har en tragisk fortid og drømmer seg til stadighet bort fra sitt sedate og kjedelige liv som kriminalbetjent i den lille byen Wilmslow. Corell føler bare tomhet og fantaserer om et liv der han er stor, sterk og smart. Men i stedet for å gjøre noe med situasjonen, flykter han inn i sine tanker. En dag i juli 1954 blir matematikeren Alan Turing funnet død i sitt hjem. Det ser ut til at Turing begikk selvmord og Corell begynner sin etterforskning. Corell som selv alltid har vært interessert i avansert matematikk blir fort engasjert Turings liv og virke.

Etter hvert begynner han å mistenke at Turings død er mer komplisert enn han opprinnelig trodde, og starter med å grave i etterforskningen. Jakten på sannheten leder Leonard Corell til en av andre verdenskrigs best bevarte hemmeligheter. Litt etter litt begynner han å forstå hvordan Alan Turing tenkte, og blir dermed selv satt i livsfare under den kalde krigens paranoia.

"Syndefall i Wilmslow" er en svært god og pedagogisk roman med stor psykologisk dybde og utsøkt tidskoloritt.

David Lagerkrantz er utvilsomt en dyktig forfatter, og med "Syndefall i Wilmslow" har han skrevet en meget spesiell bok. Jeg antar at han har gjort en grundig research, for i boken beskriver han en rekke ulike ting, som alltid føles både troverdige og fornuftige ut. Dessuten er selve språket velkomponert og av ypperste klasse.

"Syndefall i Wilmslow" forteller en forholdsvis rolig og komfortabel historie, fri for konspirasjoner og biljakter. Forlaget markedsfører denne boken som en thriller, men spenningsmomentene er relativt få og udramatiske. Det merkes likevel at Lagerkrantz tror på kraften i historien han forteller, og det mener jeg at han gjør rett i. Det er mye vitenskap og filosofi i boken, og selv om disse elementene i seg selv aldri er så interessante som menneskene bak dem, fyller disse delene en viktig rolle i boken og er med på å gjøre lesingen mer interessant og givende. "Syndefall i Wilmslow" er for øvrig ikke bare en introduksjon til mennesket Alan Turing, men også en introduksjon til hans tanker. Som lesere blir vi kjent med en uhyre interessant person, og vi skjønner hvorfor han var så banebrytende og viktig.

"Syndefall i Wilmslow" er en bemerkelsesverdig bok. Historien som fortelles er interessant og høyst tankevekkende. Jeg fikk et kuriøst innblikk i etterkrigstidens Storbritannia og ble opprørt av undertrykkelsen mot datidens homofile.

Egentlig er dette like mye en karakterdrevet roman som en spenningsroman. Lagerkrantz virker å ha god forståelse for unge ulykkelige menn med store ambisjoner. Leonard Corell er nemlig en særdeles interessant karakter. Og for meg var det å lese om den desorienterte Corell en svært så fengslende opplevelse.

"Syndefall i Wilmslow" er en meget fengende bok, og så definitivt et frisk pust i den litterære verden. Dette er en bok som fortjener mange lesere!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar