søndag 28. august 2016

"Gudmoren" av Hanne Kristin Rohde

Gudmoren
Hanne Kristin Rohde
Krim
356 sider
Kagge Forlag
2016

Hanne Kristin Rohde (f. 1962) er tidligere leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. I 2014 debuterte hun som krimforfatter med salgssuksessen "Mørke hjerter". I 2015 kom hennes andre bok i krimserien om Wilma Lind, "Bare et barn", også den en bestselger. Samme år ga hun ut boken "Kjemp for alt hva du har kjært. En fortelling om selvutvikling og personlig lederskap".

"Gudmoren" er Rohdes tredje kriminalroman om politijuristen Wilma Lind.

Det er nyttårsaften, og Spikersuppa fylles opp med feststemte folk. - Det rene folkehav. En av Oslos mest kjente uteliggere, Bjørn Erik, også kjent som "Bønna" blir skutt. Bønna er en kjenning av politiet. Mange mennesker var ute, men ingen ser ut til å ha observert noe mistenkelig.


Parallelt med denne saken, dukker en annen sak opp: Den hardt trafikkskadde trebarnsmoren Elise Enger, må grunnet store hodeskader hasteopereres på Hovedstadssykehuset. Dagen etter, har hun forsvunnet fra oppvåkningen (postoperativ avdeling), men blir senere funnet død i et kjølerom ved Patologisk avdeling. Liket har et karakteristisk Y-arr over brystet. Faktumet er at hun ennå ikke er obdusert. Hjernekirurg Fanny Smith forklarer situasjonen for Wilma: "Hun var i live helt til noen opererte ut hjertet hennes."

Da en 12 år gammel nyoperert jente, også forsvinner fra samme sykehus råder ingen tvil lenger. Noe uhyggelig er i gjære. Og etterforskningen blir et kappløp med tiden for å redde livet hennes.

Aldri før har Wilma Lind blitt ført inn i en så uhyggelig verden der ondskapen overgår hennes verste anelser.

"Gudmoren" er den tredje boken i serien om Wilma Lind, og nok en gang lykkes Hanne Kristin Rohde med å skape en svært spennende og uhyggelig krim.

I lys av forfatterens tidligere arbeidsplass, får vi som lesere et godt innblikk i hvordan man etterforsker kriminalitet ved Oslo politidistrikt. Dessuten holder plottet hele veien, og til tross for flere teorier underveis, er avslutningen overraskende og uventet.

Alle karakterene i boken er portrettert på beste måte. Dette gjelder både mindre bikarakterer, men selvfølgelig i særdeleshet hovedpersonen, Wilma Lind. Hun kommer man virkelig inn under huden på. Lind er ansatt som leder av Seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt (som er den samme stillingen Rohde selv hadde).

Språket er sprudlende og godt, og man har bare lyst til å fortsette med å lese til boken slutter.

For det er liten tvil om at Rohde virkelig kan skrive. Med sine fem utgivelser har hun befestet sin plass som en forfatter man gleder seg til å lese. Rohde har også vist at hun behersker tre ulike sjangre. I tillegg til de tre krimbøkene om Wilma Lind, har hun skrevet "Kjemp for alt hva du har kjært", som er en historie om selvutvikling og personlig lederskap, og barneboken "Kråka som hadde høydeskrekk", som for øvrig var hennes debutbok (utgitt i 2011 på Commentum forlag).

Jeg setter pris på serien om Wilma Lind, og forfatternes evne til å flette samtidsaktuelle saker inn i en spennende og handlingsmettet historie. Hun skal ha stor ros for å skrive en intens og velskrevet krim, og for å holde den på omkring 350 sider. Jeg tror ikke en kriminalroman nødvendigvis blir bedre fordi den er 500 sider - tvert imot. Hos Hanne Kristin Rohde er handlingen intens fra start til slutt, og det er ingen overflødige ord.

"Gudmoren" er en fremragende krim. Spenningen holdes ved like til den aller siste linjen, og forfatteren vet å skru en flott historie sammen. Jeg ser frem til mange flere bøker fra Hanne Kristin Rohdes hånd. Hun er nemlig en forfatter som kjenner sitt fag.

Hanne Kristin Rohde blir bare bedre og bedre. Hun er så absolutt en av dagens beste norske krimforfattere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar