onsdag 31. august 2016

"Edward på ville veier" av Craig Lancaster

Edward på ville veier
Craig Lancaster
Roman
301 sider
Oversatt av: Linda Marie Vikaune
Cappelen Damm
2016

Craig Lancaster (f. 1970) er en prisvinnende forfatter og journalist fra Montana, mest kjent for bøkene "600 Hours of Edward" og "Edward Adrift" (Edward på ville veier).

"Edward på ville veier" er en morsom og hjertevarm feel good-roman.

Edward Stanton er en førtito år gammel mann med Aspergers syndrom. Han bor alene i Billings, Montana. Nylig har han blitt diagnostisert med Diabetes type 2 og fått beskjed om å endre sine spise- og mosjonsvaner. Faren hans er død, og moren tilbringer halve året langt borte, i Texas. Han har mistet jobben sin i Billings Hersld-Gleaner, og hans bestevenn Donna og hennes sønn Kyle (som bodde rett over gaten) har flyttet til en annen stat. For en person som trives med rutine, kan forandringer av denne art være katastrofale. Men det er ikke de eneste problemene Edward har måttet hanskes med det siste året. Hans lege gjennom de siste elleve årene, Dr. Buckley, har nemlig pensjonert seg og etterlatt

omsorgen for Edward til en ny terapeut, Dr. Rex Helton. Kanskje ikke så rart at Edward virkelig føler seg på ville veier.

Da Donna ringer for å fortelle at sønnen Kyle har blitt suspendert fra den nye skolen og utvist alvorlige atferdsproblemer, legger han ut på en lang biltur fra sitt hjem i Montana til Idaho. Utstyrt med sin nye iPhone som er lastet opp med alle sangene til R.E.M., drar han vestover i farens Cadillac.

Vel fremme, tar han med seg Kyle på en biltur til en liten by i Colorado, som han og faren besøkte en sommer da han var liten. Det vekker mange minner for Edward, som må forsøke å forsone seg med fortiden og en far som aldri aksepterte ham. Der møter han også Sheila Renfro, eieren av motellet de bor på. Hun liker faste rutiner og er en veldig logisk kvinne, noe Edward vet å sette pris på. Men våger han å ta skrittet fullt ut og satse på kjærligheten?

"Edward på ville veier" forteller en svært god, men lavmælt historie, full av humor og følelser. Handlingsforløpet er ikke særlig actionfylt, men mer karakterdrevent. Det meste i boken skjer nemlig på et følelsesmessig nivå.

Det er Edward som fører ordet gjennom hele boken. Han er en herlig karakter, men har problemer med å forstå den verdenen vi andre tar for gitt.

Dette er en flott bok for den som vil lære noe om hvordan det er å leve med Asperger syndrom eller andre spesielle behov, fordi den setter sine lesere inn i hovedpersonens tankebaner. Edward er besatt av været og spesielle tv-programmer, men på samme tid, kan du se hvordan disse tvangstankene endrer seg når verdenen rundt ham endrer seg, og fører ham på ville veier. Du får en god forståelse av hvorledes Edward tenker og hvor ødeleggende relativt små endringer faktisk kan være for ham. Edward er kanskje en mann av få ord, men han er absolutt ikke følelseskald, og det er vanskelig å ikke la seg rive med av følelsene.

Boken er godt skrevet, språket flyter og sidene vender seg i et halsbrekkende tempo.

"Edward på ville veier" er en slags reise gjennom det totale følelsesregisteret, blandet med en utrolig sublim form for humor - Jeg tør påstå at jeg aldri har lest en bok som dette, til tross for at jeg leser 3-4 bøker i uken...

Uansett hvilke type bøker du vanligvis leser, eller om du kanskje ikke leser så veldig mye, så bør du tillate deg å gi denne boken en sjanse. Den gir ganske enkelt en stor leseropplevelse. Historien er fantastisk, og du sitter vekselvis og humrer og ler over komiske situasjoner og beskrivelser. Men du ler med Edward, ikke av ham. Boken spiller som nevnt på alle følelser, og utover at du blir godt underholdt, gir også innholdet gode muligheter for refleksjon og selvransakelse.

Og til tross for dens alvorlige undertoner, etterlater boken deg både oppløftet og glad. Den fikk meg dessuten til tenke over hvordan vi behandler mennesker som kanskje ikke, overfladisk sett, er som de fleste av oss.

Har du blitt nysgjerrig på å lære Edward å kjenne? Det kan jeg så absolutt forstå! Boken vil sikkert finne bred appell med sin feel-good atmosfære og store underholdningsverdi, og jeg tør å spå at den vil finne mange lesere utover høsten. Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar