lørdag 26. mai 2018

"Ildhjerter" av Kamila Shamsie

Ildhjerter
Kamila Shamsie
Roman
284 sider
Oversatt fra engelsk av Anne Cathrine Wollebæk, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2018

Kamila Shamsie (f. 1973) er en anerkjent og prisbelønnet forfatter, født og oppvokst i Karachi. Hun har en bachelor i skrivekunst, og en master i Fine Arts fra universitetet i Massachussets. Hun debuterte med "In the City by the Sea" i 1998, og fulgte opp med "Salt and Saffron" i 2000, samme år som hun ble kåret til en av Orange's "21 forfattere fra det 21. århundret". Hennes første utgivelse på norsk er den internasjonale suksessen "Brente skygger" (norsk utgave 2010). "Ildhjerter" er hennes siste roman, og den utkom i 2017 til svært gode kritikker.

Kamila Shamsie, forfatteren bak suksessen "Brente skygger", har skrevet en høyaktuell, politisk og hjerteskjærende roman om lojalitet mot familie og fedreland. "Ildhjerter" ble nominert til Booker-prisen 2017.

De snart 19 år gamle tvillingene Parvaiz og Aneeka var små barn da faren døde på vei til Guantánamo Bay, arrestert for terrorisme, og bare 12 år gamle da moren og bestemoren døde, kun én måned etter hverandre. Isma, deres eldre søster, ble derfor tvunget til å legge studiene til side for å ta hånd om sine yngre søsken.

Når romanen begynner, har pakistanskfødte Isma forlatt Storbritannia for å gjenoppta studiene i USA. Hun er på vei til å ta en doktorgrad i sosiologi i Amherst i Massachussets.

Aneeka har begynt å studere jus, og Parvaiz jobber som ekstrahjelp i en grønnsaksbutikk. Han forsøker å finne en måte å forfølge sin lidenskap for lydteknikk, og samtidig leve opp til Ismas ønske; at han skal klare å ta vare på seg selv.

Men det tar ikke lang tid før han reiser avgårde for å følge sin egen overbevisning. Da Parvaiz endelig gir lyd fra seg, befinner han seg blant en gruppe jihadister i Syria.

Samtidig, på en kaffebar i Massachusetts, møtes Isma og Eamonn Lone. Eamonn er sønn av Karamat Lone: Storbritannias innenriksminister, sønn av pakistanske innvandrere og viden kjent for sin tøffe holdning overfor muslimske immigranter i Storbritannia.

Når Eamonn får se et bilde av Aneeka, Ismas søster, blir han håpløst forelsket i henne.

Han returnerer til Storbritannia og innleder et forhold til Aneeka. Dermed vikles de inn i et spill som er større enn dem selv, og som får dramatiske konsekvenser for begge familier.

"Ildhjerter" er en tankevekkende og emosjonell roman! Jeg hadde ikke forventet meg en så velskrevet og kraftfull bok. "Ildhjerter" takler et særs vanskelig, men aktuelt tema - hvordan terror påvirker den mellommenneskelige tilliten.

Både person- og miljøskildringene er nyanserte og troverdige.

Spenningen bygger seg gradvis opp. Bokens første del fokuserer på Isma og hennes reise til USA hvor hun møter Eamonn. Det er interessant lesning, men uten den store dramatikken.
I de påfølgende avsnittene, som vies de andre karakterene, lærer vi bl.a. barnas far og Eamonns politikerfar å kjenne. Deretter får vi rede på hva som har skjedd med Parvaiz, noe som omsider leder oss til en svært så dramatisk avslutning.

På mange måter er historien som fortelles svært eksplosiv. Det er en sterk leseopplevelse som ikke bare gir rom for ettertanke, men også appellerer til hele følelsesregisteret.

Jeg sier ikke at boken er feilfri. Historien beveger seg nemlig gjennom perspektivet til hele fem karakterer. Og de ulike tidslinjene den tar oss igjennom, kan tære på selv den mest tålmodige leser. Men fortellingen er smart konstruert og holder et såpass høyt tempo, at man likevel blir sittende som limt til sidene.

"Ildhjerter" er en imponerende roman, og spesielt i sitt avsluttende kapittel, dypt rørende. Det er en kompleks og hjerteskjærende bok som dveler ved det som binder oss sammen, og det som bestreber seg på å rive oss fra hverandre.

Anbefales sterkt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar