mandag 7. mai 2018

"Kjærlighet for voksne" av Anna Ekberg

Kjærlighet for voksne
Anna Ekberg
Roman
394 sider
Oversatt av Hilde Grinde
Bazar Forlag
2018

Anna Ekberg er et pseudonym for forfatterne Anders Rønnow Klarlund og Jakob Weinreich. Klarlund og Weinreich er også forfatterne bak pseudonymet A.J. Kazinski.

"Kjærlighet for voksne" er en roman om ekteskap, om hvem som ofrer mest i et forhold, om parforholdets vinnere og tapere, om lidenskap, sex og mord.

Noen bøker er vanskelig å anmelde fordi de egentlig ikke handler om noe. Andre, som "Kjærlighet for voksne", er vanskelige fordi de handler om så mye. Om livet, kjærligheten, lidelse, kriser og sorg. Og når man ikke er så flink til å skrive om dette som forfatterne, kan anmeldelsen lett bli en klisjé, som slett ikke yter romanen den heder og rettferdighet den fortjener. Jeg er redd det er tilfellet for meg denne gangen, men ikke la min anmeldelse holde deg borte fra å lese denne unike romanen.

I utgangspunktet er det lett å tro at "Kjærlighet for voksne" er en romantisk bok. Især om man lar seg lure av det vakre omslaget, som ved første øyekast ikke akkurat vitner om spenning. Så feil kan man altså ta!

Dette er nemlig en psykologisk thriller. Et krast og dystert skjebnedrama om å bli presset til det ytterste, hvor man prøver å klamre seg fast i tilværelsen og ens identitet, slik man kjenner den. Uten å være i stand til å tenke rasjonelt og handle deretter. For hvor langt er man egentlig villig til å gå når en personlig-, eller til og med eksistensiell krise viser sitt "sanne jeg".

Christian og Leonora lever det perfekte liv og har et godt ekteskap, det mener i hvert fall hun. De bor i et drømmehus med utsikt over Vejlefjord.

Christian driver et vellykket entreprenørfirma i Vejle. Leonora har gitt avkall på en karriere som fiolinist for å ta vare på deres alvorlig syke sønn, Johan. Han er nå 18 år og har endelig blitt erklært frisk.

Ved en tilfeldighet oppdager Leonora at Christian har en affære med den unge og vakre arkitekten Zenia. Det snur opp ned på hennes oppfatning av ham, seg selv og livet deres sammen. Leonora innser at hun risikerer å bli forlatt, og hun tar en beslutning: det skal ikke skje, uansett hvilke midler hun må ta i bruk.

"Kjærlighet for voksne" er en meget interessant og tankevekkende bok, med en egen intens nerve.

Boken er skarpt komponert, og forteller en svimlende og medrivende historie, hvor man sitter på stolkanten det meste av tiden.

Det hele begynner med en nokså skrekkinngytende scene, hvor Christian med fult overlegg kjører Leonora ihjel. Man blir sjokkert, men spenningskurven flater heldigvis ut periodevis, der mye skjer på det psykologiske plan.

Siden handlingen både ses fra Christian og Leonoras perspektiv, følger vi begges tankemønster og hvilke handlinger de tar, eller unnlater å ta, i den ekstremt vanskelige og traumatiske ekteskapskrisen.

Parallelt med Christian og Leonoras fortelling, følger vi samtalen mellom den pensjonerte etterforskeren, Holger, og hans datter, Josefine. De to snakker om en sak som Holger aldri klarte å oppklare før han ble pensjonist, i hvert fall ikke offisielt.

Karakterene skildres på godt og vondt, samtidig som Ekberg har en dyp respekt for dem og et dedikert ønske om å forstå hva og hvem de er. Selvsagt kommer vi godt inn under huden på Leonora og Christian, men også mer perifere karakterer beskrives fint.

I tillegg er miljøbeskrivelsene både troverdige og grundige.

Det politimessige arbeidet berøres derimot knapt, selv om den pensjonerte politimannen Holger Andreasen er en av bokens fortellere.

Anna Ekberg har skrevet en skarp, uforutsigbar og fullstendig blendende roman, som er spennende og uendelig trist på samme tid.

"Kjærlighet for voksne" er en imponerende og tragisk roman. Selv ble jeg så raskt absorbert av historien, at jeg knapt klarte å slippe boken. Anna Ekberg skriver ganske enkelt fantastisk, og jeg kan bare anbefale alle å lese denne fremragende og bevegende fortellingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar