torsdag 13. september 2018

"Husdyret" av Camilla Grebe

Husdyret
Camilla Grebe
Krim
496 sider
Oversatt fra svensk av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal Norsk Forlag
2018

Camilla Grebe er født i 1968 og bor i Stockholm. Hun er utdannet siviløkonom, og var blant annet med å starte lydbokforlaget Storyside.

Sammen med søsteren Åsa Träff debuterte hun som forfatter høsten 2009 med kriminalromanen "En slags fred" (norsk utgave 2010), den første i serien om psykologen Siri Bergman. Den andre boken i serien, "Bitrere enn døden", ble utgitt våren 2011, og den tredje boken, "Før du døde", våren 2014. Hennes første selvstendige krim, "Når isen brister", utkom på norsk i 2016. Filmrettighetene er solgt til SF (Svensk Film).

En krim om en grusom forbrytelse, om menneskene som begikk ugjerningen og om de som må løse saken.

"Husdyret" ble kåret til årets beste kriminalroman i Sverige i 2017.

I 2009 ble en liten jente funnet brutalt drept og gjemt i en gammel steinrøys i skogen, utenfor den lille byen Ormberg. Mordet forble uoppklart, men syv år senere da den nye rikspolitisjefen tiltrådte, er det blitt lansert en mengde nye tiltak i politiet. Det skal bl.a. satses spesielt på cold cases som gjelder dødelig vold, for etter at foreldelsesfristen for drap ble avskaffet i 2010, har bunkene med uløste drapssaker vokst rundt omkring i Sverige.

Drapet på den lille jenta i Ormberg er nettopp en slik cold case som er blitt gravd opp igjen for å bli gransket på nytt. En gruppe på fem personer, der iblant den unge kvinnelige politietterforskeren Malin har, når handlingen tar til, jobbet med saken i drøyt en uke.

At Malin skulle komme til å jobbe med etterforskningen av drapet på nettopp denne jenta, var mildest talt uventet - ikke bare fordi det faktisk var Malin som fant henne den høstkvelden for åtte år siden, men også fordi hun har jobbet i ordenspolitiet i Katrineholm siden hun gikk ut av politihøyskolen. Men det er en slags logikk i det hele: Malin har blitt sendt til Ormberg fordi hun har vokst opp der og det forventes derfor at hun bidrar med lokalkunnskap.

Ormberg er en liten by som ikke er direkte imøtekommende overfor fremmede. Etter at TrikåKungen og Brogrens Mekaniska ble nedlagt har de fleste flyttet derfra. Det er bare feriepakket, pensjonistene og de arbeidsløse som nekter å flytte, som er igjen. Også flyktningene, selvfølgelig.

Innbyggertallet har nemlig nylig blitt forøket da et flyktningemottak åpnet i byen. Mistroen blant lokalbefolkningen er imidlertid stor. Ingen hjalp dem med å få skaffe til veie nye arbeidsplasser da industrien ble lagt ned og jobbene forsvant, så hvorfor skal de hjelpe innvandrere som ikke har betalt en eneste krone i skatt? Dessuten har de allerede tatt hånd om sin kvote på begynnelsen av nittitallet da flyktningene kom fra Balkan. Hvor mye kan man egentlig spørre folk i Ormberg å gjøre når de selv ikke får noe tilbake fra den svenske stat? Det er i hvert fall slik innbyggerne der ser det.

Snart skjer det et nytt mord, politikollegaen Peter Lindgren forsvinner uten å etterlate seg noen spor og en annen kollega, adferdsviteren Hanne Lagerlind-Schön, blir funnet i skogen med hukommelsestap.

Jakten på morderen blir ikke bare farlig, den forandrer også deres liv. Sannheten kommer med en høy pris.

"Husdyret" er en spennende og velskrevet roman. Selv om Camilla Grebe har flere gode og spennende bøker bak seg, klarer hun likevel med "Husdyret" å overgå seg selv. Dette er nemlig en bok som gjør inntrykk og huskes, både når kommer til historien som fortelles og skildringen av de menneskelige skjebnene vi møter.

Camilla Grebe skriver godt, hennes språk er enkelt og levende, og man føler seg komfortabel i hennes selskap. Grebes personer er tydelige og skiller seg ut fra hverandre. De har karakter og er som individer svært troverdige.

Hovedperson Malin Brundin er en av tre karakterer vi vekselvis følger i boken.

En annen er den 14 år gamle Jake. Han blir mobbet på skolen fordi han er annerledes enn det som er gjeldende norm i Ormberg. Det er for øvrig han som finner Hanne i skogen, men fordi han har på seg sin avdøde mors paljettkjole, holder han tett for ikke å gjøre vondt verre. Jakes forkjærlighet for vakre klær i rosa og glitter vil nemlig ikke bli akseptert i det konforme samfunnet, og han vil heller dø enn at det skal komme ut. Men han tar med seg Hannes notatbok, og begynner å lese i den. Slik blir Jake ufrivillig involvert, og snart sitter han også på nøkkelen til alt det som Hanne ikke husker: Hvor det har blitt av Peter, hvor undersøkelsene har ledet dem og hvem i Ormberg som er en morder.

Den tredje karakteren vi følger er profileringseksperten, Hanne, som er tilknyttet etterforskningen. Hun er i en fase med begynnende demens.

Karakterene i "Husdyret" er viktige, men også den lille byen Ormberg spiller en viktig rolle for handlingen.

Ormberg er en by der det finnes mange hemmeligheter. Noen her er en morder, men ingen tror at det faktisk er en av dem. Byen er dessuten et slags fellesskap man ikke skuffer hvis man ikke må. For Malin som har vokst opp i Ormberg er dette ekstra merkbart. Hun er nemlig en av dem, og det forventes at hun forstår hvorfor man er som man er i den lille byen. Samtidig er hun en polititjenestekvinne som har sin lojalitet andre steder.

Ormberg er en unik by, men samtidig lik mange andre småbyer i Sverige som preges av fraflytting, forgubbing og hvor arbeidsplassene glimrer med sitt fravær. I takt med at industrien har blitt nedlagt, har Ormberg blitt en by man flytter fra, ikke til.

"Husdyret" er primært en krimroman, men jeg vil også kalle det en psykologisk roman om et lite samfunn som kjemper for sin overlevelse, og hvor alle har en tilknytning til hverandre på godt og ondt.

Jeg likte denne boken veldig godt, og det gikk fort å lese den, selv om den er 496 sider lang. Dessuten er ikke dette en av de bøkene hvor man raskt gjennomskuer plottet og bare venter på at karakterene skal gjøre det samme. Grebe holdt meg på stolkanten hele tiden, og det er et godt sted å være når man leser en krimroman.

Jeg har ennå ikke lest alt av Camilla Grebe, men "Husdyret" er en av hennes beste bøker så langt - om ikke den beste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar