søndag 9. september 2018

"Brennende hat" av Val McDermid

Brennende hat
Val McDermid
Krim/Thriller
416 sider
Oversatt av Henning Kolstad
Cappelen Damm
2018

Val McDermid vokste opp i Kirkcaldy på Skottlands østkyst. Hun studerte engelsk i Oxford. I seksten år arbeidet hun som journalist. Nå er hun forfatter på heltid og bor i Cheshire. Hennes første bok på norsk var "Retterstedet" (2000).

I tillegg til å toppe bestselgerlistene har bøkene hennes vunnet en rekke priser. Den fornemste av dem er Gold Dagger i 1995 for årets beste kriminalroman. Den fikk hun for "Sirenenes sang".

Det er få som overgår den skotske krimdronningen i sjangeren psykologiske thrillere.

"Brennende hat" er den 10. boken i serien om Tony Hill og Carol Jordan.

Kontorsjef Kathryn McCormick er en upretensiøs kvinne som bor alene i en blokkleilighet. Når vi møter henne, vet vi at

hun har mindre enn tre uker igjen å leve. Hadde Kathryn selv visst dette, hadde hun gjort alt hun kunne for å unngå en slik grusom skjebne. Jeg vil tro at hun ikke hadde dratt i kollegaen Suzannes bryllup, men det var der hun møtte sin morder. Han sa at han het David, og han var en ganske stilig mann. Han var sjarmerende, omtenksom, men uvillig til å kaste seg ut i et nytt forhold siden han fortsatt ikke hadde kommet over sin avdøde kone. Dessuten satt Kathryn igjen med en følelse av at han fortsatt var mer enn litt forelsket i Tricia (hans avdøde kone). Likevel går de to ut sammen et par ganger, og så tar David henne med til en hytte i Dales over helgen. Når helgen er omme, blir Kathryn funnet død i en utbrent bil på en øde landevei.

Det tar en stund før noen i det hele tatt innser at det dreier seg om et drap. De første reaksjonene tyder nemlig på at det måtte være en stygg ulykke eller muligens et selvmord. Betjentene på stedet regner i hvert fall ikke dødsfallet som mistenkelig, men når det stadfestes at døde mennesker ikke begår selvmord, blir saken overført til ReMIT - et regionalt mordinnsatsteam - som blir ledet av kriminalsjef Carol Jordan og hennes assistent/profiler Tony Hill. De to utgjør et meget solid team, men den som drepte Kathryn synes å være uhyre kunnskapsrik og nærmest umulig å få et grep om. Så tre uker senere blir Amie McDonald funnet død i en utbrent bil etter å ha møtt en mann ved navn Mark i et bryllup...

En fellesnevner, eller et mønster, trer snart fram: Noen i selskapet lokker dem bort fra festen. En etter en blir kvinnene funnet døde i utbrente biler på øde landeveier i Nord-England.

Dette skal bli Tony Hill og Carol Jordans til nå vanskeligste sak. For drapsmannen ser ut til å være både usynlig, utilnærmelig og ustoppelig.

Klarer Carol, Tony og resten av teamet å avdekke noen spor som kan lede dem til den skyldige?

"Brennende hat" har en eksepsjonell dybde i både historien og karakterutviklingen.

Kunsten med å fortelle en ambisiøs historie med interessante, fargerike karakterer og et sammensatt plott med frodige kulisser på velskrevet vis, er noe Val McDermid virkelig kan.

Andre forfattere ville tatt en enklere vei, kanskje utviklet etterforskningsarbeidet, men lite annet. Men dette er Val McDermid, så vær sikker på at det er mye mer som vil holde deg interessert. Et eksempel er hovedperson Carol Jordans mentale tilstand. Hun er på vannvogna, men sliter med å vri seg løs fra alkoholens grep, som har vært en krykke  å støtte seg til i lang tid. Frustrasjonene hennes over en sak som ser ut til å lede dem ingensteds, er dessuten sammensatt av en overveldende følelse av skyld. Likevel er hun en kvinne som ikke uvillig omgåes noen regler og som gjør hva hun kan for at rettferdigheten skal skje fyllest.

McDermids måte å skrive på  er lett å bli trollbundet av, og man blir kastet rett inn i handlingen.

Etterforskningen føles autentisk, og det er vel ingen overraskelse for de av dere som kjenner hennes tidligere bøker at de juridiske detaljene er på plass. Det er så fascinerende at man bare antar at det er nøyaktig slik, siden få forfattere synes å forstå dette bedre enn Val McDermid.

Som alltid, er det unike forholdet mellom Tony Hill og Carol Jordan godt beskrevet. Få duoer i kriminallitteraturens verden har nemlig lidd så mye som disse to - på alle fronter - så å opprettholde og belønne lesernes investering i disse to karakterene, har nok vært viktig for forfatteren.

Det er for øvrig mange uventede vendinger underveis, og en meget overraskende slutt.

Bokens kapitler veksler mellom etterforskningsteamet i ReMIT og morderen, som vi kommer under huden på. Vi får rede på hvorledes han resonnerer, hvilke motiver han har og de forberedelsene han gjør. Det er vanskelig å fatte hvordan han skal bli tatt. Kan dette være en sak som forblir uløst? Jeg vil ikke røpe noe, men la meg si at boken nærmest er umulig å legge fra seg.

Jeg vil så absolutt anbefale "Brennende hat", men det kan være en fordel å ha lest noen av de andre bøkene i serien først. Uansett, Val McDermid vet hvordan man skal holde leseren på pinebenken og for meg er det alfa og omega når jeg leser en bok i denne sjangeren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar