søndag 23. september 2018

"Alice-nettverket" av Kate Quinn

Alice-nettverket
Kate Quinn
Roman
496 sider
Oversatt fra engelsk av Einar Blomgren MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2018

Kate Quinn bor i California og har utgitt seks historiske romaner fra Romerriket og renessansens Italia før hun skrev "Alice-nettverket".

"Alice-nettverket" har to har to sideløpende historier. Vi følger den unge amerikanske Charlotte (Charlie) St. Clair  i 1947 og britiske Eve Gardiner i 1915. Begge kvinnene er i ferd med å legge ut på en reise som for alltid vil forandre deres liv.

I 1947 er college-jenta Charlie fra New York (hun har amerikansk far og fransk mor) på vei til Frankrike (og videre derfra til en klinikk i Sveits) for å foreta et lite inngrep (hun er ugift og gravid, så foreldrene har sendt henne til Europa for å ta hånd om det "vesle problemet" og redde familiens ansikt utad).

I 1915 blir Eve rekruttert av den britiske etterretningen og sendt til fiendens territorium - det tysk okkuperte Frankrike - som spion. Men selv om hun klør i fingrene etter å bli med i kampen mot tyskerne, er hun også nervøs.

Men Charlotte er på et annet oppdrag enn det familien har pålagt henne. Hun har nemlig dratt til London, fast bestemt på å finne ut hva som har skjedd med sin franske kusine Rose som forsvant under krigen. Og siden hun ikke kunne hjelpe sin egen bror fra å dø, har hun besluttet å gjøre alt for å finne og hjelpe Rose.

I Frankrike blir Eve involvert i Alice-nettverket, et stort nettverk av kvinnelige agenter som rapporterer tilbake til England.

De to historiene veves sammen når Charlotte i 1947 tar kontakt med den eldre Eve. Eve har nemlig jobbet på et kontor som registrerte franske flyktninger i London. Det er ikke umulig at nettopp hun har registrert Rose som flyktning. Eve er nå en sær gammel kvinne, preget av forræderiet som til slutt rev Alice-nettverket fra hverandre. Hun bor i et falleferdig hus i London, og tilbringer dagene i alkoholrus og ensomhet.  Når de to kvinnene møter hverandre, skyter handlingen for alvor fart. Ledsaget av Eves venn, hjelper og sjåfør, Finn, drar de ut på en reise, som bl.a. byr på drama, kjærlighet og intensitet.

"Alice-nettverket" er en ualminnelig fengslende historisk roman om de to store verdenskrigene, og med ingredienser som besettelse, motstandskamp, kvinnesinn og kjærlighet.

De to hovedpersonene er godt utviklet og jeg ble glad i dem begge. Kate Quinns karakterer er troverdige, og på sømløst vis har hun klart å veve inn bakhistorien til de sentrale karakterene i boken, slik at vi bedre kan forstå dem.

Boken er velskrevet. Quinn skriver som ingen andre. Språket hennes er egenartet og hun har et troverdig blikk på tidsperiodene og de historiske begivenhetene som karakterene vekselvis går gjennom. Romanen beskriver også kvinnenes rolle i en tid da de omtrent kunne anses som umyndiggjorte, hvor de kun var noen i kraft av faren eller ektemannen. Eksempelvis kan ikke Charlie heve sine egne penger fra sin egen konto uten at faren tillater det. Dette er en sterk fortelling om kvinner som vil kjempe. Eve i krigen og Charlie for retten til å bestemme over sitt eget liv og å finne kusinen. Charlie og Eve vil nemlig være noe annet, noe mer enn tiden de lever i tillater. Et unikt aspekt ved boken var de feministiske undertonene, og de ga et unikt innblikk i hvordan kvinnene opplevde krig og fortvilelse.

Historien om Charlie var for øvrig den minst spennende av de to, mens Eves historie var mer fengende, engasjerende, men alt annet enn vakker. Den handlet om en kvinne som var villig til å sette sitt fedreland, fred og frihet foran sitt personlige velbehag. En kvinne som ville gjøre alt for sine medspioner, selv om det innebar kroppslig kontakt med fienden, en evig trussel om å bli skutt, hengt eller det som verre var.

Noe annet jeg likte ved karakterene var at de var så ulike, med sine egne små spissfindigheter. Likevel delte de også mange egenskaper, noe som var med på å skape en interessant dynamikk av spenninger og vennskap, kjærlighet og hat.

Men "Alice-nettverket" er så mye mer enn en roman om kvinners liv under krigen. Den gir bl.a. skremmende miljøskildringer av byene som sto igjen etter krigens redsler, og da de var okkuperte.

Jeg følte at jeg nærmest ble transportert til de to tidsperiodene mens jeg leste. Det er tydelig for meg at forfatteren har gjort meget god research. Særlig er perioden rundt 1915 godt beskrevet, med referanser til små detaljer som hvorledes de hemmelige meldingene ble skjult, og sinnsstemningen til menneskene som bodde i det tysk okkuperte Frankrike. Det synes, med andre ord, klart at denne historien er sterkt inspirert av virkelige hendelser.

På mesterlig vis har Kate Quinn skrevet en historie som drar deg inn fra første setning. "Alice-nettverket" er en bok som man ikke klarer å legge fra seg. Det er en veldig fascinerende historie som fortjener å bli lest. Jeg har ikke lest noe av Quinn før, men det burde jeg ha gjort. For nå er jeg stor fan av henne!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar