lørdag 19. januar 2019

"Smuglerhuset. CLUE 13" av Jørn Lier Horst

Smuglerhuset. CLUE 13
Jørn Lier Horst
Barnebok, 9-12 år
160 sider
Kagge Forlag
2019

Jørn Lier Horst (f. 1970) har bakgrunn som etterforskningsleder i politiet. Han er en av Nordens fremste kriminalforfattere for voksne, og har blant annet vunnet Bokhandlerprisen, Riverton-prisen og Glassnøkkelen for sine romaner.

Ekstra bonusbok!

Gave til alle CLUE-elskere! "Smuglerhuset" er trettende og aller siste bok i CLUE-serien! Tittelen på denne kommer frem hvis du tar alle forbokstavene i de tolv første titlene i serien og setter den sammen til ett ord: Smuglerhuset.

Clue er engelsk og betyr ledetråd, spor for å løse en gåte. I tillegg er CLUE satt sammen av forbokstavene til hovedpersonene i serien: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon.

CLUE-gjengen har bestemt seg for å utforske det mystiske Smuglerhuset på Furuøya. Leo skal lage en film om ekspedisjonen. Kameraet har han fått av faren sin til sommerferien. Det er topp moderne og ikke stort større enn en fyrstikkeske. Det har trådløs tilkobling til telefonen hans, og han kan bruke telefonskjermen for å se det han filmer.

Det vil ta minst en halvtime å komme seg til Smuglerhuset med båt fra Perlen pensjonat. Gjengen pakker det nødvendige for en ekspedisjon og drar av sted.

Det var William Croft, sønnen til en rik lord fra Hull i England, som bygde huset, omtrent på samme tid som Perlen pensjonat ble bygd. Det sies at han kom til Norge fordi han hadde kjærlighetssorg. Han kjøpte Furuøya og bygde huset for å glemme en kvinne i sitt eget hjemland. Til å begynne med var ikke huset spesielt stort, nesten bare en sommerhytte, men hvert år bygde han det litt større. Et nytt påbygg, en ny etasje eller et nytt tårn. En større brygge, garasje, en bru over til fastlandet og vei gjennom skogen. Til slutt var han tom for penger. Det var da han begynte å smugle.

William Croft tjente gode penger på å smugle, spesielt under forbudstiden. I 1916 og fram til 1927 var det nemlig helt forbudt å selge brennevin i Norge, men Croft tok inn varer sjøveien fra fabrikker hjemme i England. Han lagret det i huset sitt og solgte det videre i all hemmelighet. Croft stolte ikke på bankene og brukte ikke penger, og tok derfor betalt i gull eller sølv.

Politiet klarte aldri å ta ham, selv om det var nære på en gang. Ingen vet hvordan Croft døde, men ryktene forteller at han falt utfor klippekanten og døde. Ingen vet hva som skjedde med gullet hans, men en mulighet er at Croft hadde gjemt det så godt at ingen fant det.

Siden har ingen bodd i Smuglerhuset. Det har stått tomt, veggene er ikke helt rette lenger, huset står på skakke som om det lener seg bakover, og snart faller det sammen.

Furuøya er heller ikke et trygt sted å ferdes.

Det første besøket på øya er imidlertid mislykket. CLUE-gjengen kommer seg ikke inn i selve huset. Både dører og vinduer er sprikret igjen. Og kjellerlemmen på baksiden er låst med kjetting og hengelås.

Da de senere, vel hjemme igjen, går gjennom Leos filmopptak fra turen, oppdager de noe de ikke la merke til mens de var på øya. Noe som gjør at de skjønner at det foregår noe i Smuglerhuset - og at de må tilbake.

"Smuglerhuset" er en underholdende bok som garantert vil appellere til mange unge lesere, både jenter og gutter.

Historien er som sedvanlig forrykende, urokkelig morsom og ikke minst spennende.

Like fra første side blir man grepet av spenningen og mysteriene hoper seg opp. Den nervepirrende handlingen henvender seg til fantasien i de ikke alt for lange kapitlene, men samtidig løsner forfatteren det litt skumle opp med humor og et glimt i øyet.

Språket er klart og moderne, og karakterinnlevelsen stor.

Karaktermessig står boken sterkt, for uansett om du er jente eller gutt, vil du kunne relatere deg til personene i historien.

Teksten har mye dialog, og kapitlene er korte - ofte med en cliffhanger.

Det filosofiske bakteppet denne gangen er Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Han er en av de mest kjente historikerne og filosofene fra Tyskland. Hegel var opptatt av utvikling og hva som får samfunnet til å gå framover. Bl.a. mente han at historien var viktig og sammenlignet den med en elv. Han sa at hver minste stein, buktning og bevegelse i vannet lenger oppe i en elv hadde betydning for hvordan elven så ut når den rant ut i havet lenger nede. Med det mente han at hvordan verden ser ut i dag, er et resultat av alt som har skjedd i fortiden.

"Smuglerhuset" kan fint leses som en selvstendig bok, uavhengig av de tolv første i serien. Men for å kjenne og forstå karakterene litt bedre, kan det være en fordel å ha lest noen av de andre bøkene.

Boken har en innbydende forside og baksidetekst. Bokomslaget, som er et lite kunstverk i seg selv, og en illustrasjon av Smuglerhuset, vekker umiddelbart oppmerksomheten og setter fantasien i gang.

På innsiden av bokomslaget er det et oversiktskart av byen, og hvor de forskjellige personene bor, samt en arkitekttegning over Perlen pensjonat. Dette finner du for øvrig i alle bøkene i CLUE-serien.

"Smuglerhuset" er den trettende og dessverre absolutt siste boken i CLUE-serien. Det blir nok lenge til Lier Horst eller noen annen norsk forfatter vil gjenta en lignende bragd.

Jeg kommer i hvert fall til å savne CLUE-gjengen. Jeg håper at forfatteren, en gang i fremtiden, vil vurdere en fortsettelse på CLUE-serien, og en gjenvisitt til et litteraturunivers som mange barn elsker.

Jørn Lier Horst har skrevet en veldig spennende, og tidvis litt skummel, barnebok som vil pirre nysgjerrigheten blant jenter og gutter fra ca. 10 år og som er klare for litt mer utfordrende selvlesing.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar