torsdag 31. januar 2019

"Frosne flammer" av Jens Henrik Jensen

Frosne flammer
Jens Henrik Jensen
Krim
572 sider
Oversatt av Henning Kolstad, MNO
Aschehoug
2019

Jens Henrik Jensen (f. 1963) er forfatter og journalist. I 2012 utkom "Hengte hunder", første bind i serien om Oxen. I 2017 ble Jens Henrik Jensen hedret med Krimimessens publikumspris. Bøkene er solgt for utgivelse i en rekke land, og serien skal filmatiseres.

Offer. Jeger. Bytte. Ingen vet hvem Oxen egentlig er.

Etter en dramatisk slutt i "Mørke menn", blir krigsveteran Niels Oxen reddet av en pensjonert kvinnelig lege i den svenske skjærgården. Takket være en rekke heldige omstendigheter som vind, sjø- og strømforhold, er han i live.

Mens han hjemme i Danmark antas omkommet, blir Oxen pleiet og kommer gradvis til hektene igjen.

Under sitt ufrivillige måned-lange "ferieopphold" i Sverige, finner Oxen ut at det eneste som betyr noe for ham i denne verden er sønnen Magnus. Men med en mordanklage hengende over seg kan han ikke få et liv hvor han kan være sammen med Magnus.

Hvis politiet finner ut av at han er i live, vil de nemlig sikte han for mordet på Fisk, den eldre mannen han bodde hos og jobbet for. Et mord Oxen ikke har begått, selv om alle bevis peker mot ham.

Men Oxen vil renvaske seg, han vil bevise at han ikke er en morder, og han vil se sin 14 år gamle sønn Magnus igjen.

Det er bare et problem; Oxen kan ikke vise seg ute blant folk og må derfor holde en lav profil. Hvis lederne i det hemmelige maktnettverket Danehof oppdager at attentatet mot ham er mislykket, vil de innlede en storstilt jakt for å drepe ham. Han må ta opp kampen mot overmakten. Hvis han ikke gjør det, er han dømt til evig flukt.

Oxen får seg ny identitet og drar tilbake til Danmark, hvor han oppsøker noen tidligere soldatkamerater og Margrethe Franck fra PET (Politiets Efterretningstjeneste).

Men han har store problemer med å kjenne Margrethe igjen. Hun har fått sparken fra PET, og jobber nå som kassadame på Netto og oppvaskhjelp på Hotel Copenhagen Blackbird. Hun er bare på en skygge av sitt tidligere selv.

Også Francks sjef Axel Mossman i PET og hans nevø ble sparket, og Danehof har sørget for at de tre nå hverken har ro i sinnet eller mat på bordet.

Oxen ønsker å finne mannen som begikk mordet han er anklaget for, og han vil til bunns i, hvem Danehof egentlig er, men det er umulig alene og livsfarlig. Så når Francks tidligere sjef Mossman inviterer til et møte, blir det begynnelsen på enda et samarbeid mellom Oxen, Franck, Mossman og Sonne.

Dermed blir spørsmålene: Hvem kommer fra dette slaget i live, vil firkløveret komme inn under huden på Danehof, og hvem kan stole på hvem?

De er som frosne flammer, og de kan bare få livene sine tilbake ved å beseire de mørke mennene fra Danehof.

Det er tydelig at "Frosne flammer" er bok nr. 3 i serien. Den har nemlig en rekke henvisninger til de to foregående bøkene. Imidlertid kan den leses selvstendig.

For om du ikke har lest de to første bøkene om Oxen, får du faktisk et ganske godt innblikk i deres historier i denne. Og det er så godt flettet inn med resten av handlingen at du ikke føler at du får et referat. Men det er dermed ikke sagt at du ikke bør lese de to første, for det synes jeg du skal.

Synsvinkelen veksler kapittelvis mellom ulike karakterer. Innimellom kan det for øvrig være litt vanskelig å vite hvem som følges når et nytt kapittel starter. Det trekker noe ned.

Boken er en 572-siders murstein, men den blir aldri kjedelig eller langdryg. Historien er for spennende og dramatisk til det, med både nevekamper og skuddvekslinger, men uten at det på noen måte virker urealistisk.

"Frosne flammer" er en velskrevet bok. Etter en forholdsvis lang innledning, hvor vi ikke bare får persongalleriet på plass, men også en gjennomgang av handlingen i den forrige boken i serien, "Mørke menn" (noe som passet meg ypperlig, i og med at jeg ikke har lest den), skrus tempoet opp noen hakk. Spenningskurven er herfra stigende, uten at historien av den grunn tar noen unødvendige snarveier. Det tar tid å fortelle en god historie, og forfatteren tar seg heldigvis den tiden.

Jens Henrik Jensen er utvilsomt en talentfull forfatter. Han skriver med god innlevelse. Han graver seg ned i både historien og karakterene, og evner attpåtil å få begge deler til å fremstå med høy troverdighet.

Dette er underholdning av høy kvalitet, med velkomponerte konspirasjonsteorier, mange gjetninger og løse tråder som holder leseren på pinebenken til siste side. Til slutt bindes alle trådene sammen, lekende lett og særdeles tydelig.

Karakterene blir skildret på aller beste vis. Det gjelder også perifere karakterer, men i særdeleshet de tre hovedpersonene, Niels Oxen, Margrethe Franck og Axel Mossman. Disse kommer man virkelig under huden på. Selv om ingen av dem er i en posisjon som tilsier at de offisielt kan ta opp kampen mot Danehof (Oxen ettersøkt for drap, Franck og Mossman sparket fra PET), lykkes de med dette, især på grunn av Mossman som har de rette forbindelsene på ulike steder, og som vet hvor og hvordan ting skal gjøres.

Alt i alt er "Frosne flammer" et godt stykke håndverk, og en bok som så absolutt bør appellere til de av dere som liker en veldreid krim.

1 kommentar:

  1. Veldreid krim er helt i min gate, så takk for supert lesetips!

    SvarSlett