lørdag 26. januar 2019

"Uten et eneste ord" av Rosie Walsh

Uten et eneste ord
Rosie Walsh
Roman
368 sider
Oversatt fra engelsk av Veronica Garten
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Rosie Walsh (f. 1980) er forfatter og TV-produsent og bor i Bristol med mann og sønn. "Uten et eneste ord" er den første romanen hun utgir under eget navn, og rettighetene er solgt til over 30 land.

Boken for alle som noen gang har ventet på en melding som ikke kom.

Når man endelig har funnet sitt livs store kjærlighet - i en alder av 37 år - gir man ikke så lett slipp på ham. Det er i det minste sant for Sarah, som etter syv eventyrlige dager med Eddie ikke er i tvil om at de burde være sammen resten av livet. Men noe kommer i veien for deres kjærlighet, og Eddie forsvinner uten spor. Tilbake står Sarah som ønsker å få vite hva som satte en stopper for hennes "lykkelig alle sine dager".

Nyseparerte Sarah Evelyn Mackey bor i California, men er egentlig britisk. Hver sommer besøker hun foreldrene og noen få gode venner i England. Her møter hun tilfeldigvis møbelsnekkeren Eddie David. De blir forelsket og tilbringer syv fantastiske dager sammen. Lenger tid har de ikke siden Eddie skal på en lenge planlagt ferie med en venn, brettseiling i Spania. De er sikre på at de er skapt for hverandre, og Eddie lover selvfølgelig å ringe Sarah fra flyplassen.

Men Eddie ringer ikke. I et par dager greier Sarah å overbevise seg selv om at det er ok. Det er absurd - ja, til og med galskap - å tvile på det som har skjedd mellom dem. Men etter hvert som dagene blir til en smertefull uke, er det vanskeligere å holde stand mot den stigende strømmen av panikk.

Har det skjedd en ulykke? Har Eddie fått kalde føtter eller er det noe de ikke har fortalt hverandre?

Sarah er knust og fortvilet. Hun sender mange og lange meldinger til Eddie, men får ikke noe svar tilbake. Hun oppsøker Eddies venner og fotballaget hans. Men ingen vil fortelle Sarah noe. Til slutt er det ikke noe annet å gjøre enn å dra tilbake til USA og arbeidet som leder av en veldedig organisasjon.

Men Sarah klarer ikke la være å tenke på Eddie.

Hun avfeier vennenes påstander om at Eddie rett og slett har droppet henne, og blir desperat etter å finne sannheten. Men sannheten er kanskje hinsides det hun har kunnet forestille seg.

"Uten et eneste ord" er velskrevet og langt mer uforutsigbar enn man i utgangspunktet skulle tro.

Boken er lettlest, og forteller en fengslende historie som fremkaller både forundring og forvirring.

På mange måter er det en typisk kjærlighetshistorie som utspiller seg mellom de to karakterene, Sarah og Eddie. Men i tillegg er det en historie som involverer mye spenning, i og med at selve plottet er fylt med overraskelser. Flere ganger tar nemlig denne boken en helt annen retning enn forventet, noe som gir et friskt pust til den mer klassiske kjærlighetshistorien.

Foruten den store kjærligheten mellom Sarah og Eddie, er dette også en historie om å miste en nærstående, familieforhold og store tragedier. Hvordan kommer man videre i livet, når det verste rammer en?

Historien følger primært Sarah, men også Eddie har noen få kapitler.

Romanen begynner med Eddies forsvinning, før vi i korte tilbakeblikk tas med til uken Sarah og Eddie hadde sammen.

Med "Uten et eneste ord" har Rosie Walsh skrevet en bok som viser kjærlighetens enorme drivkraft. Som lesere tas vi med på en lang reise, inn i vanskelige familieforhold og betydningen av nære venner, på jakt etter den store altoverskyggende kjærligheten. Språket er flytende, og det er mer dialog- og handlingsorientert enn beskrivende. Således underbygger det bare Sarahs natur, der det ikke er så langt fra tanke til handling.

Noe som imponerer meg med Rosie Walsh, er hvorledes hun evner å veve interessante vendinger inn i selve historien, uten at det føles hverken påtrengende eller kunstig ut.

Jeg må si at denne boken virkelig overrasket meg. I utgangspunktet hadde jeg ventet meg en kjærlighetsroman av det mer konvensjonelle slaget, men der tok jeg feil! Walsh går nemlig mer i dybden enn mange andre forfattere når hun gransker karakterenes følelsesliv. Romanen fungerer dermed som et flott karakterstudie og en utforskning av menneskelige følelser.

Jeg ble i hvert fall så følelsesmessig engasjert i karakterene, at jeg nesten ikke klarte å legge boken fra meg.

Og i den totale mengden av kjærlighetsromaner fortjener den en spesiell plass på grunn av sin utradisjonelle tilnærming til sjangeren.

Jeg kan varmt anbefale "Uten et eneste ord".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar