onsdag 13. februar 2019

"Ni vilt fremmede" av Liane Moriarty

Ni vilt fremmede
Et spahotell. Ti dager
Liane Moriarty
Roman
621 sider
Oversatt til norsk av Solveig Moen Rusten
Panta Forlag
2018

Liane Moriarty er den australske forfatteren bak romaner som "Huset på stranden", "Ektemannens hemmelighet" og "Store hvite løgner", som alle har toppet New York Times' bestselgerliste. Bøkene hennes er blitt lest av mer enn 14 millioner mennesker verden over.

"Ektemannens hemmelighet" er oversatt til over førti språk og ble kåret til Amazon Best Book i 2013. Liane Moriarty er bosatt i Sydney. Hun er gift og har to barn, en gutt og en jente.

Kan ti dager på et spahotell virkelig forandre deg for alltid?

Femtito år gamle Frances Welty er en tidligere bestselgende forfatter av kjærlighetsromaner. Hun forstår at glansdagene er over, men mener at hun fortsatt er i stand til å skrive solide, middels gode historier, selv om hennes siste bøker ikke har fått god mottakelse hos anmeldere og publikum. I tillegg har hun blitt lurt av en sjarmør på nettet som fikk henne til å overføre et stort kontantbeløp til ham. Hun trodde mannen var den store kjærligheten.

Tynget av sorg og smerter, bestiller hun et eksklusivt ti dagers opphold på det lille og unike spa- og velværehotellet Villa Ro. Reklamen for stedet lover en total forvandling av kropp og sjel. Oppholdet vil inkludere faste, meditasjon, yoga og kreative "følelsesutløsende øvelser". I ti dager skal man leve uten alkohol, sukker, koffein, gluten og meieriprodukter. Måltidene vil bli personlig tilpasset gjestenes unike behov.

Anmeldelsene på TripAdvisor av Villa Ro, som Frances først ser på etter at hun har betalt det ikke-refunderbare reservasjonsgebyret, er oppsiktsvekkende todelte. For noen var det den beste, mest fantastiske erfaringen de hadde hatt, de ønsket at det fantes mer enn fem stjerner å gi, de ga glødende hyllest til maten, de varme kildene, betjeningen. For andre var det det verste de hadde opplevd i hele sitt liv, det var snakk om å gå til sak, om posttraumatisk stress og uhyggelige advarsler om å "ta inn på eget ansvar".

På spahotellet, som for øvrig er et majestetisk viktoriansk herskapshus, møter hun åtte andre, vilt fremmede mennesker som har kommet dit av ulike årsaker. Noen er der for å gå ned i vekt, noen for å starte et nytt og sunnere liv, noen trenger en mental avkobling fra en ellers stressende hverdag, andre av årsaker de ikke engang klarer å innrømme for seg selv.

Men er ti dager nok for å gjennomgå en omveltende forandring?

Til tross for de luksuriøse omgivelsene, velvære og meditering, er de fleste klar over at de neste ti dagene ikke blir enkle. Ekte forandring krever nemlig hardt arbeid, men ingen av dem kan forestille seg hvor utfordrende det faktisk kommer til å bli.

Frances blir umiddelbart fascinert av de andre gjestene: De fleste av dem ser overhodet ikke ut som de trenger å jobbe med helsen sin. Men den personen som fascinerer henne mest, er den karismatiske sjefen for Villa Ro, russiske Masha Dmitrisjenjo, med sin meget spesielle og ukonvensjonelle tilnærming til gjestene. Kan hun virkelig ha svarene Frances ikke engang visste at hun søkte? Skal Frances legge tvilen til side og kaste seg inn i alt spahotellet har å tilby - eller skal hun dra mens hun fortsatt har muligheten?

Det tar ikke lang tid før hver eneste gjest på Villa Ro stiller seg nøyaktig det samme spørsmålet...

Jeg har tidligere lest flere av Liane Moriartys bøker. Samtlige har vært interessante og gitt meg stor glede. "Ni vilt fremmede" var ikke noe unntak.

Du vet aldri helt hva du får når Moriarty skriver bøker. For utenom at det blir spennende og underholdende. Akkurat som i hennes foregående bøker, holdes man også denne gangen på stolkanten helt til siste side er ferdiglest. Man må bare lese videre for å finne ut av hva som skjer med hovedrolleinnehaverne.

De ni vilt fremmede; Frances, Jessica, Ben, Heather, Napoleon, Zoe, Tony, Carmel og Lars er godt skildret. Karakterene er troverdige og komplekse, og samtlige bærer med seg en emosjonell bagasje, selv om vekten av den varierer. Mange av dem har dessuten en unik tilstedeværelse, og en særegen stemme.

Kapitlene veksler i fortellerstemme mellom de forskjellige karakterene, noe som gir ulike perspektiver på handlingen. Og selv om historien tidvis kan være nokså ekstrem, tar den ofte for seg reelle sosiale situasjoner som er lett gjenkjennelige.

Dette er en interessant bok full av uventede vendinger, men antallet perspektiver betyr at den ikke er så tett strukturert som den kunne ha vært og noen av de bedre karakterene drukner derfor litt i mengden, for eksempel Marconi familien (som består av Napoleon og Heather og deres datter Zoe).

I boken tar Liane Moriarty et kraftig oppgjør med det spekulative kommersielle markedet som betjener seg av å "selge et bedre liv". Finnes det egentlig noen enkel oppskrift på å bli lykkelig? Hvor langt kan man gå i jakten på god helse, den "perfekte" kroppen, den ultimate sinnsstemningen, eller den beste personligheten? Moriarity tegner et bilde som ikke er nådig.

Selv om "Ni vilt fremmede" beskjeftiger seg med forholdsvis tung tematikk, er det humoren i interaksjonen mellom karakterene, og som utgjør alvorets nødvendige motstykke, som gjør boken ekstra lesverdig. Det er et skarpt, ofte rørende portrett av livene til ni vilt fremmede, og det skjebnefellesskap som binder dem sammen. Til tross for et par ting i selve plottet som trekker totalinntrykket ned, kan jeg ikke nekte for at Liane Moriarty er en uimotståelig historieforteller. Dette er nemlig strålende, voldsom underholdning fra begynnelse til slutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar