onsdag 6. februar 2019

"Vera" av Anne Swärd

Vera
Anne Swärd
Roman
384 sider
Oversatt fra svensk av Geir Pollen, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Anne Swärd (f. 1969) debuterte med "Polarsommer", en bok hun ble nominert til Augustprisen for. Hun er oversatt til atten språk, blant annet engelsk, fransk og russisk. "Vera" er hennes fjerde roman. Den fikk strålende anmeldelser da den utkom i Sverige. Swärd er utdannet illustratør og kunstpedagog og kommer fra Skåne i Sverige.

"Vera" er en fortelling om flukt og overlevelse, om mødre og døtre, om skyld og kjærlighet som arves gjennom generasjoner.

Franske Sandrine er bare seksten og et halvt år gammel når hun alene og under falskt navn ankommer et varmt forsommer-Sverige. Året er 1945, og med seg i bagasjen har hun både krigsopplevelser og traumer. I magen hennes vokser det et lite liv. Hun er ikke klar for å bli mor, men den trettitre år gamle svenske legen Ivan Ceder ønsker å ta henne og det kommende barnet til seg. I dette tilfellet er "å ta til seg" ikke så varmt som det kanskje kan høres ut.

Sandrine undrer seg også over hva denne tiltalende legen vil med en utenlandsk og redd jente i ulykkelige omstendigheter.

Ivan er eldst av fem brødre, men den siste til å gifte seg, trass i at han alltid har vært den mest ettertraktede. Alle synes å mene at det lukter mistenkelig, men Dr. Ceder har sine grunner.

Syv måneder senere står hun brud på en øy langt ute i skjærgården. Ingen i brudefølget kjenner bakgrunnen hennes. Ved å si ja til den dobbelt så gamle Ivan, gifter Sandrine seg inn i en fremmed verden: den fryktinngytende overklassefamilien Ceder. Under bryllupsnatten raser en snøstorm over skjærgården og hele festfølget blir værfast. Det er som om denne natten bærer bud om hvordan resten av ekteskapet skal bli - en iskald allianse bygget på hemmeligheter, løgner og redsler.

Familien Ceder er nemlig brutal og de lar ingenting stå i veien for sine mål. Dessuten gjemmer de - som Sandrine - på en rekke hemmeligheter de er forberedte på å gjøre hva som helst for å beholde.

Når barnet endelig kommer til verden, får hun navnet Vera etter Ivans savnede søster. Men Sandrine vil ikke være kjent ved henne, og derfor må husholdersken Vanna fungere som en mor for den lille jenta.

Deretter følger vi Sandrine i hennes nye liv med familien Ceder, samtidig med at vi lærer hennes fortid og hemmeligheter å kjenne.

"Vera" er en velskrevet og engasjerende roman.

Historien som fortelles er både sterk og troverdig, der krigens grusomheter og skjebner, etterkrigstidens samfunn, familiebånd og hemmeligheter er blant ingrediensene. Den tar videre for seg tematikk som morskap, skam og kjærlighet, i sær dens kraft og styrke, men også dens konsekvenser på godt og ondt.

For øvrig er overlevelsesinstinktet et gjennomgående tema i "Vera". I tillegg er sjøen et tilbakevendende motiv som danner et bakteppe for mange av romanens sentrale scener.

Karakterene portretteres på svært edruelig vis, men likevel så følelsesmettet at man nærmest kan merke deres tilstedeværelse.

Vekselvise tilbakeblikk gir svar på hvordan og hvorfor Sandrine kom til familien Ceder via ekteskapet med Ivan, til en verden svært forskjellig fra hennes egen, både geografisk, kulturelt og klassemessig sett.

Fortellingen går tilbake til Sandrines barndom i den franske havnebyen Marseille, hvor hun og de to søstrene vokser opp med en mor som blir med i motstandsbevegelsen, og en bestemor som er både syerske og prostituert. Når moren søker tilflukt for seg selv og døtrene i en landsby i den polske fjellheimen, som deres fraværende far i skam flyktet fra noen år tidligere, befinner de seg plutselig midt i krigens gru.

Sandrines datter får navnet Vera, etter Ivans savnede søster. Men til tross for tittelen på romanen, er dette egentlig Sandrines historie.

Forfatteren Anne Swärd benytter seg av et vakkert og samtidig lettlest språk. Det er enkelt å se både mennesker og omgivelser for seg, uten at handlingen påvirkes noe negativt av den årsak.

Swärd er så definitivt en kunstner med sitt språk, og hun evner å beskrive det som skjer med små nyanser som kanskje ikke forteller så mye, men som likevel forteller alt.

"Vera" er en nokså kompleks roman, der en rekke tråder og hemmeligheter går gjennom historien, både i fortiden, men også i den besteborgerlige familien Ceder, hvor Sandrine mer eller mindre havner i skuddlinjen mellom rivaliserende brødre.

Sandrines reise er en spennende historie om kjærlighet, skyld og angst.

"Vera" er en tankevekkende roman som byr på en ekstraordinær leseropplevelse. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar