tirsdag 1. juli 2014

"Sonjas siste vilje" av Åsa Hellberg

Sonjas siste vilje
Åsa Hellberg
Roman
344 sider
Oversatt fra svensk av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal
2014

Åsa Hellberg (f. 1962) fikk sitt store gjennombrudd med "Sonjas siste vilje" i 2012. Den sjarmerende historien om Sonja og hennes tre venninner solgte på kort tid over 40 000 eksemplarer i Sverige, og oversettelsesrettighetene er nå solgt til ti land.
Åsa Hellberg bor i Stockholm, og har tidligere jobbet som flyvertinne, produktsjef og samlivsterapeut.
Åsa vet akkurat hva hun kommer til å fortsette å skrive: romantiske komedier om herlige mennesker rundt de femti, en sjanger hun er alene om i både Sverige og Norge.

Med sine fartsfylte, varme og humoristiske bøker er Åsa Hellberg i ferd med å bli Skandinavias dronning av romantiske komedier. "Sonjas siste vilje" er en livsbejaende og underholdende roman om kjærlighet, sex, vennskap og tre voksne venninner som velger å forandre livet.


Det tilhørte sjeldenhetene at det lå en død kvinne utenfor inngangen til Åhléns, men den 54-årige Sonja Gustavsson hadde aldri vært noen vanlig kvinne mens hun levde heller.
Hun hadde ikke planlagt å dø midt i Farsta sentrum (sør i Stockholm), men hvis hun hadde visst et det var her det skulle skje, ville hun ikke hatt noe imot det.

For Sonja var døden en realitet som hun hadde levd med i mange år. Legen hadde advart henne allerede i 1983, men ikke å få lov til å røyke, drikke eller nyte god mat ville vært det samme som en langsom død. Det ville vært verre enn å få et massivt hjerteinfarkt i et shoppingsenter.

Sonja er bokens hovedkarakter og hun dør allerede i det første kapittelet. Men rett før hun trakk sitt siste sekund, rekker hun å tenke at det var godt hun hadde fått forandret testamentet sitt en siste gang.
For det er ikke noe dårlig testamentet hun etterlater seg. Tvert imot. Hennes tre beste venninner, Maggan, Susanna og Rebecka kan nemlig knapt tro det de hører når advokaten avslører alt.
Det viser seg at Sonja var søkkrik og god for mange millioner, og at alt kan bli deres dersom de kan oppfylle visse krav. Disse kravene gjør at de tre venninnene må si opp jobbene sine og reise til ulike deler av verden. Snart oppdager de at Sonja til minste detalj både har gjennomtenkt og planlagt alt sammen.

Etter litt nøling sier venninnene ja til Sonjas siste vilje: Rebecka skal pusse opp en luksusvilla på Mallorca, Susanna må ta over et Bed & Breakfast-hotell i London, mens den mer kunstneriske Maggan drar til Paris for å skrive bok.

Forviklingene står i kø, men med god hjelp fra hverandre finner de retning på sine nye liv. Men så dukker det opp en mann i Paris som har vært glemt og fortrengt i tretti år...

Dette er en særdeles sjarmerende, koselig og glad bok. Selv om hovedkarakteren dør helt i starten, etterlater hun seg frodighet og nærmest et spark i baken til sine tre venninner. De sitter alle fast i hverdagens mas og tjas, men når Sonja gir dem en sjanse til å forandre de grå og stusslige hverdagslivene sine og prøve noe nytt, tar de alle sjansen.

Det var svært så artig å lese om tre kvinner, som til tross for sin voksne alder, kan ha det morsomt, leve livet og fortsette med å utfordre seg selv. Jeg både smilte og lo, titt så ofte når jeg leste.

Det er en bok som handler om vennskap, kjærlighet, begjær, håp, om å leve helhjertet, og om å våge. Å våge å ta skrittet fullt ut og gjøre det som man alltid har drømt om, selv om det kan være skremmende, og ubehagelig til å begynne med. For selv om man har muligheten til å gjøre det man vil, er det ikke like sikkert at man har mot til å gjøre det. Da er det godt å ha venner som både kan inspirere og hjelpe.

Dette er en bok som etterlater seg et sterkt inntrykk og en god følelse. Den er sjarmerende, original og har morsomme karakterer. Med andre ord, feel good på sitt beste!

"Sonjas siste vilje" er intet annet enn en herlig romantisk komedie som tiltrekker seg både latter og tårer, og som det er helt umulig å legge fra seg.
Og en bok jeg vil anbefale på det varmeste.

2 kommentarer:

  1. Beate, Tusen takk!
    Klem fra Åsa Hellberg

    SvarSlett
  2. Det er vel jeg som skal takke deg, Åsa, da jeg hadde en utrolig hyggelig leseopplevelse.
    Klem fra Beate.

    SvarSlett