søndag 24. februar 2019

"Bortenfor stjernene" av Lori Nelson Spielman

Bortenfor stjernene
Lori Nelson Spielman
Roman
336 sider
Oversatt av Kaja Rindal Bakkejord, MNO
Cappelen Damm
2019

Lori Nelson Spielman debuterte med "En liste for livet", som er oversatt til et trettitalls språk og har toppet bestselgerlistene i flere land. Deretter kom "Tilgi meg", og "Bortenfor stjernene" er hennes tredje roman. I 2020 kommer hennes fjerde bok på norsk: "Kjærlig hilsen tante Poppy". Lori Nelson Spielman bor i Michigan sammen med mannen sin.

"Bortenfor stjernene" er en hjerteskjærende og gripende roman. Lori Nelson Spielman skriver om hvordan livet fortsetter etter katastrofen.

Erika Blair er en vellykket eiendomsmegler i New York. Hun har to voksne tvillingdøtre som begge studerer. Men livet tar en uventet vending, da den ene datteren Kristen dør i en togulykke. Erika blir rammet av dyp skyldfølelse: Hun skulle egentlig ha kjørt begge døtrene tilbake til universitetet, men valgte å avlyse siden hun skulle ha visning på en eiendom i millionklassen.

Den overlevende datteren Annie, takler den kolossale sorgen på sin egen måte: Hun er overbevist om at det har skjedd en identitetsforveksling og at Kristen fortsatt er i live. Erikas skyldfølelse og Annies benektelse, får mor og datter til å gli bort fra hverandre i sorgen, isolert i hver sin elendighet.

Så mottar Erika en mystisk og anonym e-mail: "Finn den biten som mangler". Setningen er hentet fra en sitatbok hun i sin tid laget til hver av døtrene og som er spekket med visdomsord fra hennes egen mor og bestemor. Kan det være at beskjeden kommer fra Kristen, og at hun likevel overlevde togulykken? Noe kan nemlig tyde på at Kristen aldri var på det toget. Eller er det Annies desperate forsøk på å trenge igjennom til sin mor?

Mailen blir den første i en rekke som leder Erika til Mackinac Island, hvor hun tilbragte en ulykkelig barndom etter sin egen mors mystiske død. Men det er kun ved å konfrontere sin egen kompliserte fortid, at hun kan gjenopprette forholdet til sin gjenværende datter. Erika må samle mot til å reise tilbake til Mackinac Island, ellers risikerer hun å miste begge døtrene for alltid.

"Bortenfor stjernene", av Lori Nelson Spielman, handler om hvordan vi finner hverandre igjen etter at livet har tatt en uventet dreining.

Det er en roman om en mors forsøk på å hele sine nære relasjoner, og finne tilbake livsgleden etter datterens tragiske død.

"Bortenfor stjernene" forteller en historie som holder leseren i et fast grep til siste side.

Det er en bok full av fortvilelse og glede, og om å se fortiden i øynene. Men også om å tilgi i rett tid.

Spielman skriver godt og engasjerende, med en interessant historie på hjertet. Det er forholdet mellom mor og datter som er selve navet i boken.

Å følge mor og datter i den vanskelige sorgperioden etter å ha mistet en datter/søster fungerer fint og er i tillegg realistisk, for hvor mange som har mistet en av sine nære har ikke stilt seg selv spørsmålet: "Hvis jeg hadde gjort eller ikke gjort det, ville det trolig ha gått annerledes"? Både Erika og Annie sliter med å tilgi seg selv fordi de mener at de er skyldige i Kristens død. Dessuten må Erika kjempe med ting fra sin egen barndom, hvor hun må forsøke å forstå hva som egentlig skjedde da hennes egen mor døde.

Historien fokuserer på hvor viktig det er at vi lytter til hverandre og ikke bare tror at vi vet hva den andre vil si.

Som leser blir man dypt involvert i karakterenes historie. Man føler for og lider med de to kvinnene, og gleder seg med dem når det til sist går bra.

Forfatteren har et fint blikk for de innerste følelser i menneskesinnet. Uten sentimentalitet skildrer hun Erika og Annies skjebne slik at man tror på dem og deres historie.

Boken er elegant skrudd sammen, og språket er både levende og flytende.

Spielman har en egen følsomhet for karakterene sine. De er komplekse og troverdige, og så absolutt ikke feilfrie. Hun har ordet i sin makt og fanger mange fine nyanser i språket og i hovedpersonenes forskjellige sinnsstemninger. Skrivestilen er for øvrig behagelig, og jeg hadde ingen problemer med å følge historien.

De fleste vil finne noe gjenkjennelig i historien. Foruten det er den dypest sett menneskelig.

Synsvinkelen i boken veksler mellom Erika og datteren, Annie. Dermed får vi en balansert skildring av familiens indre liv.

Med "Bortenfor stjernene" har Lori Nelson Spielman skrevet en autentisk og tankevekkende roman. Dette er ikke en bok man leser for underholdningens skyld, men man blir så definitivt litt klokere på selve livet.

Du vil ikke bli skuffet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar